10 dkg masła
pól szklanki płynnego miodu
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Mak zalewam gorącym mlekiem i odstawiam na 12 godzin.
Odcedzam na sicie i mielę dwa razy.
Masło ucieram z żółtkami.Dodaję miód,mak i proszek do pieczenia.
Pianę ubijam na sztywno i łączę z masą.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia.
Rozsmarowuję masę makową i piekę 15 minut w 200 st.C.
Odstawiam do ostygnięcia.
20 dkg masła
pól szklanki cukru
Ser dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę .
Ucieram żółtka z cukrem i masłem .
Stopniowo dodaję ser.Potem odsączone rodzynki.
Białka ubijam na sztywno.
Ostrożnie łączę pianę z masą serową i wykładam na makowy spód.
Piekę ok. godziny w 180 st.C.
Studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
łyżka octu balsamicznego
Do rondelka wsypuję cukier i wlewam odrobinę wody.Kiedy cukier się rozpuści,wrzucam maliny.
Podgrzewam je aż się częściowo rozpadną a sos wyparuje.Dodaję ocet balsamiczny i odstawiam do ostygnięcia.
Płatki migdałowe prażę na patelni.
Ostudzony sernik wyjmuję z piekarnika.Mus malinowy wykładam na wierzch i rozsmarowuję.
Część zostawiam i pokrywam sosem boki sernika.Obsypuję je płatkami.
Sernik wkładam na kilka godzin do lodówki.
Wyjmuję i kiedy osiągnie temperaturę pokojową, podaję.
– Lubię,jak pieczesz serniki.Jest wtedy jakoś odświętnie…
Ale smakowity. Serniki wyjątkowo lubię, nawet bardzo.
Zaproszenie wysłane :). Pozdrawiam.
alez pysznie on wyglada!!!!! czy moglabym sie na kawalatek wprosic???i ser i maliny i mak….moje ulubione smaki i to razem…
Pozdrawiam 🙂
wow , normalnie mnie zamurowało , niesamowita jesteś Amber , ja bym nie wpadła na takie genialne , tak genialne połączenie
Ciekawe czy gdzieś dorwę maliny bo bardzo bym chciała spróbować takiej kombinacji
u ciebie tez mak! 🙂 podoba mi sie polaczenie go z owocami, tak jeszcze nie piekłam 🙂
Ależ fantastyczny sernik….gdyby jeszcze ktoś mi gdzieś zechciał zemleć mak…nie wahałabym się ani chwili…:)
Mak, ser i maliny – wszystko bardzo, bardzo lubię, a więc to kolejny przepis dla mnie! Dzięki
Amber, ale cudny. Tylko ja poproszę bez dolnej warstwy, jakoś nie przepadam za makiem w ciastach.
Dwa ulubione składniki w jednym. To musi byc przepyszne ;]
mak i ser, wiem coś o tym (: pyszne połączenie!
Taki seromakowiec z malinami, super!
Mmmm musi być pyszny!
Ten makowy spód jest bardzo interesujący!
A moi domownicy, to by raczej mogli zapytać: “upieczesz coś innego wreszcie, niż tylko te serniki”? Jestem uzależniona… Uwielbiam.
Pozdrawiam! 🙂
Ten sernik jest świetny! Spód makowy, ser i maliny, bardzo mi sie podoba!
Pozdrowienia:)
mak, maliny i migdały tyle pyszności w jednym serniku
wydziabałabym tylko rodzynki i byłoby niebo w gębie 🙂
Piękny ten serniczek. Ja dla odmiany właśnie przekąszam klasyczny, nowojorski 🙂 Pozdrawiam!
Dla mnie to też pyszne połączenie:) Gdyby nie maliny byłoby to połączenie bożonarodzniowe, prawda? Przynajmniej dla mnie 🙂 Pozdrawiam, Amber:)
sernik wyglada cudnie!!! i te maliny, poprostu pychota:)
Serniki to moja pięta achillesowa. Nawet nie dlatego że się nie udają ale nie czuję się pewnie robiąc je i już. .:) Ale na inne patrzę z zazdrościa:)
Delicious….. !!
Amber! Piękny – bardzo lubię połączenie serowo-makowe:) Całusy!
Moje Drogie, bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.
Wprawdzie sernika już nie ma,ale pękłby z dumy,gdybym to wszytsko przekazała!
Ja też jestem wielbicielką serników i bardzo Wam polecam połączenia z malinami.
Spód dla wybranych.
Całusy przesyłam!
piękny serniczek…;)
A ja mogę kawałek?
Iza, dziękuję!
Maniu, jasne.Bardzo proszę!
Pozdrowienia!
Poprosze Amber kawalek, poprosze!
Chyba nigd nie jadlam makowego sernika, zaciekawil mnie 🙂
spód taki świąteczny a reszta całoroczna 🙂 pychota!
a mogę kawałek tego serniczka…?
Mak i ser w jednym – pokusa nie do odparcia. Pychotka.
czy moge zrobic ten sernik na blaszce o wymiarach 25x40cm? jesli tak to czy musze zwiekszyc proporcje skladnikow?
aa i jeszcze jedno… czy zamiast zwyklego maku moge dac gotowa mase makowa?