Szafran, mięta i kardamon to książka, która pachnie ziołami i wschodnimi przyprawami od pierwszej do ostatniej strony! Samar Khanafer pokazuje, jak odkryć nowe połączenia i smaki w nieskomplikowany sposób. Łączy zioła i przyprawy, a także róże w niezwykłe dania i pysznie prowadzi przez znane mi potrawy, ale dodając szczyptę smaku i barw Bliskiego Wschodu. Kulinarna wyobraźnia wędruje z każdą stroną książki poprzez tradycję i korytarze odległych krain, nie zapominając, że zioła i przyprawy grają tu pierwsze skrzypce i to one nadają potrawom aromat i charakter. Książka okraszona pysznymi zdjęciami Moniki Waleckiej tworzy niezwykłą całość i zachęca do sięgania po nią każdego dnia!
Brukselka to skrzyżowanie jarmużu z kapustą. Jest wyrazista w smaku, ma intensywny zapach i wygląda jak urocza miniatura kapuścianej głowy. Nie każdy wie, że można ją upiec, a dodatek cynamonu sprawia, że brukselka traci nieprzyjemny, specyficzny zapach.
Samar Khanafer
Pieczona brukselka z pomarańczami
400 g brukselki
pół małej czerwonej cebuli
2 pomarańcze eko
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżeczka suszonej kolendry
1/2 pęczka świeżej kolendry
szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Skórkę otartą z jednej pomarańczy i sok wyciśnięty z połówki mieszamy z oliwą i przyprawami – suszona kolendra i cynamon. Brukselki czyścimy, przekrawamy na połówki ( dałam całe główki), wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i polewamy pomarańczowym dressingiem i pieczemy 5 minut w 200 stopniach C. Po tym czasie posypujemy płatkami migdałowymi i cebula pokrojona w piórka ( posypałam też solą i pieprzem), mieszamy i pieczemy przez 5 minut ( piekłam 10 minut).
Resztę pomarańczy filetujemy, kolendrę siekamy. Łączymy z ciepła brukselką. Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni
Samar Khanafer
Wydawnictwo Buchmann 2018
super pomysł, trzeba będzie spróbować, bo brukselkę lubi nawet mój maluszek 🙂
Aga, wspaniale!
Polecam, bo to pyszna wersja brukselki.
Koniecznie musze spóbować tą propozycję. zwłaszcza, że rzadko przyrdządzam brukselkę- a bardzo lubię .
Paulina, koniecznie!
Teraz zimą brukselka jest najlepsza, a ten przepis na pewno Ci się spodoba.
Uwielbiam tę autorkę, mam jej poprzednią książkę i kocham ją przeglądać, chyba zakupię sobie też tą pozycję <3
Fly…,
polecam. Książka jest fantastyczna!
Aaaaaaaa brukselka moja miłość , uwielbiam , szczególnie pieczoną.Trzeba zrobić wersje Samar .
Oj następna książka na liście do kupienia, rośnie mi ta lista szybko 😀
Alu,
witaj w klubie brukselkowych miłośników!
Ta wersja koniecznie do zrobienia.
A książka do kupienia!
Kapitalne połączenie smaków!
Za książką muszę się rozejrzeć.
Pozdrawiam noworocznie!
Nika, wspaniałe wręcz!
Książkę bardzo Ci polecam.
Uściski!
Swietne połączenie smaków. Migdały, kolendra, cynamon… mmm. To musi być super ciekawe
Kasiu, naprawdę to wspaniała kompozycja smaków i aromatów.
Polecam!
Bardzo smaczny pomysł na brukselkę.
Jeśli ta książka jest tak aromatyczna jak pierwsza, to już mi się podoba 🙂
Kamila,
pomysł fantastyczny!
Książka pachnie już z daleka!
Dużo słyszałam o książce Samar! Muszę ją obejrzeć w księgarni 🙂
Wiola, koniecznie!
Na pewno Ci się spodoba.
Przeglądałam książkę w księgarni, pięknie wydana! I jak widać, przepisy w niej też zaskakują!
Karola,
tak, książka jest piękna i przepisy bardzo ciekawe.