Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na jej burzliwą przeszłość, we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Miejscowa tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie. Charakteryzuje ja ogromny szacunek do produktów, które przez wieki często były trudno dostępne. Wykorzystanie tego, co oferuje świat natury i racjonalne zarządzanie składnikami to jej kolejne cechy.
*ze wstępu
Książka Magdaleny Tomaszewskiej – Bolałek – Tradycje kulinarne Finlandii, zachwyca już samą okładką – jest czysta, prosta i oszczędna. Piękna. Autorka prowadzi nas etapami przez historię i kulturę kulinarną kraju, który znamy stosunkowo mało. Finlandia bowiem najczęściej kojarzy się nam z piękną przyrodą i surowym klimatem. No i świętym Mikołajem! W książce wszystko jest na swoim miejscu. Oszczędne w formie i niezwykle bogate w treści. Co szalenie mi się podoba. Historia kuchni fińskiej przeplatana przepisami kulinarnymi, pięknymi zdjęciami przyrody i klimatem, który trzyma nas blisko Finlandii i każe myśleć o tym fascynującym nordyckim kraju.
Kartka po kartce jesteśmy bliżej decyzji o podróży do krainy Muminków, sauny i Domu Świętego Mikołaja!
Magdo, dziękuję za tę książkę, dedykację i wyjątkową fińską podróż.
Fińska sałatka ziemniaczana jest prosta i oszczędna w składniki jak cała fińska kuchnia. Przygotowałam ją według przepisu z książki Tradycje kulinarne Finlandii. Smaki kuchni fińskiej są adekwatne do aktualnej pory roku, a książka idealna na ten czas. Można zaszyć się w ulubionym fotelu i zatracić w Finlandii…
Perunasalaatti
sałatka ziemniaczana
500 g ugotowanych ziemniaków
2 ogórki kiszone
1 małe jabłko
1 mała cebula
30 g kaparów
150- g śmietany 18%
1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
1-2 łyżeczki musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
Ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w mała kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę i jabłko. Dodajemy kapary, śmietanę, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy składniki i wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Oj , tak okładka piękna,Aniu a dział z słodkościami jest bogaty? Jest jakiś przepis na pierniczki?Bo ja uwielbiam skandynawskie przepisy na pierniczki i drożdżówki
A sałatka bardzo mi eis podoba, fakt taka jesienno-zimowa
Alu, cała książka jest taka piękna i bije z niej…spokój.
Osobnego działu ze słodkościami nie ma. Tak jak pisałam wyżej, nie jest to typowa książka kulinarna. Tylko kulinarna opowieść o fińskiej kuchni.
Pierniczków w niej nie ma. Może Finowie ich nie pieką?
Aniu na bank pieką , znalazłam u Lo Pistachio o nazwie Piparkakut .Ale książkę jak tylko gdzieś namierzę na bank przejrzę i może kupię
Margot,
pierniki Piparkakut piekłam kiedyś.
Można znaleźć w internecie to, czego nie ma w książce. Żadna książka wszystkiego zawierać nie może.
Zrobię taką sałatkę i dodam do niej grzyby marynowane – wiem, ze nie ma ich w przepisie, ale myślę ze będą pasować a kończy im się termin ważności i w takim towarzystwie będzie chyba smacznie. Przepiękna okładka. Mogłabym patrzeć i patrzeć <3
Anita,
dziękuję.
Grzyby na pewno będą tu pasowały. Ja mam zamiar następnym razem dodać łososia!
Widzę, że sałatkę łatwoby zweganizować 🙂
Ervisha,
jeżeli koniecznie trzeba, to tak…
Nie znam kuchni fińskiej, ale myślę, że ta sałatka będzie mi smakować 🙂 raz byłam w Helsinkach i zapamiętałam pyszne ciasteczka z cynamonem i pyszną kawę 🙂
Magdo,
ta książka pomaga poznać historię i specyfikę kuchni fińskiej.
A ta sałatka jest typowo fińska – prosta i smaczna!
Świetna sałatka. Robie podobną ze śledziem jeszcze w składzie.
Gosiu,
ze śledziem to już nie fińska…Ale wariacje są powszechne.
Smacznego!
Smakowita sałatka, bardzo lubię ziemniaczane 🙂
Zaciekawiłaś mnie książką!
Kamila,
to typowa fińska sałatka.
Pyszna w swojej prostocie.
Książkę bardzo polecam!
Książka bardzo ciekawie się prezentuje, a sałatka taka prosta i ślinka leci:-) Zrobię na pewno:-)
Marzena,
książka dostarcza wiele cennej i ciekawej wiedzy o Finlandii, nie tylko o jej kulinariach.
Może być przewodnikiem przed podróżą.
Sałatka przepyszna!
Zaciekawiła mnie ta sałatka a jednocześnie pozytywnie zaskoczyła. Nie spodziewałem się aż tak dobrego efektu
Smakowy,
jest idealnie doskonała, a przy tym prosta, bez przekombinowania i zbędnych dodatków.