Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami
ok. 40 pierogów
ciasto
300 g mąki orkiszowej bio
200 ml ciepłej wody
szczypta soli morskiej
farsz
300 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek
1 łyżka ghee
1 średnia cebula
1 łyżeczka listków tymianku
świeżo zmielony pieprz
sól morska
do podania 1 łyżka ghee i gałązki tymianku
Kapustę kroimy i wkładamy do garnka, dodajemy trochę wody i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny. Mieszamy w czasie gotowania. Odcedzamy na sicie. Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Masło rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy na nim pieczarki i cebulę, dodajemy kapustę i podsmażamy wszystko razem mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście tymianku, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę,
aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli potrzeba, dodajemy jeszcze trochę do podsypania. Ciasto dzielimy na porcje ( te, których nie wałkujemy, przykrywamy ścierką), wałkujemy tak cienko jak się da, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy od razu w gorącej wodzie z solą do wypłynięcia. Pierogi podajemy polane masłem z tymiankiem.
Możemy je zamrozić układając w zamrażarce na papierze do pieczenia – po pół godzinie można je przełożyć do woreczków i zamknąć w zamrażarce.
- fragment książki Dolina Muminków Tove Jansson
Aniu robię praktycznie takie same, uwielbiam , ja lubię bardzo pierogi, ale te kapuściane , szczególnie kiszona plus grzyby to miłość największa. Aniu najlepszych pierogów nalepiłaś
Alu,
bardzo się cieszę!
kapusta i grzyby w pierogach to też jedne z ulubionych moich smaków.
Na pewno świetnie smakują 🙂
Ervisha,
tak. Polecam!
Lubię mąkę orkiszową i wiem, że pierogi z niej przygotowane świetnie smakują i ten świąteczny farsz… Połączenie pierwsza klasa 🙂
Ervisha,
lubię kapustę z grzybami nie tylko od święta.
A pierogi smakują wyśmienicie.
Dziękuję!
Wpraszam się i już;)
Anita,
to ja zapraszam Cię serdecznie!
Używając mąki orkiszowej nie miałaś problemów z lepieniem takich pierogów? Myszą smakować super!
Paulina, nie miałam.
Musi to być sprawdzona mąka.
Dziękuję!
prezentują się naprawdę smakowicie i …przytulnie 🙂 jeśli pierogi mogą takie być, to Twoje własnie takie są 🙂
Justyna, bardzo dziękuję.
Tak, pierogi mogą być przytulne!
Super, uwielbiam wszystkie!
Nika,
ja też, ale lubię zmiany.
Pozdrowienia!
Z kapustą i grzybami to moja ulubiona wersja!
Ale bym podjadła, mniam, mniam!
Kamila,
ja właściwie lubię każde pierogi.
Ale z kapustą i grzybami są w czołówce.
Bardzo apetyczne pierogi, ostatnio używam często mąki orkiszowej, zamiast zwykłej pszennej 🙂
Magda, a ja czasami orkiszową wykorzystuję.
Niestety nie każda jest dobra jakościowo…
Dziękuję.
Do obiadu idealne!!! 😉
Sylwia, na kolację też!
Pozdrawiam.
Uwielbiam pierogi! Ostatnio w mojejej kuchni królują właśnie orkiszowe i gryczane 🙂 pycha!
Wiola, a u mnie orkiszowe sporadycznie.
Z reguły wybieram białą mąkę eko.
Ciasto nie wychodzi za twarde?
Femina domi,
nie. Pierogi lepię z mąki bio Babalscy.
ale mi zrobiłaś apetytu na te pierogi
Iza,
bardzo się cieszę! I dziękuję!
Bardzo mi się podoba ten przepis, bardzo prosty a tak pysznie się zapowiadający. Nawet myślałam żeby je wczoraj zrobić ale czasu zabrakło.
Angelika,
cieszę się, że masz chęć na moje pierogi.
Smacznego!
Mistrzyni pierogów! Zawsze zainspirujesz mnie Aniu tymi swoimi pięknymi pierogami!
Dziękuję Tysiu!
Taki miły komentarz w poniedziałek to jest początek miłego dnia!
Jakoś jak czytałam nazwę na początku, to wyobrażałam sobie, że jest to słodka kapusta:-) Zupełnie nie wiem dlaczego;-)
Pyszna propozycja:-)
Marzena,
nie, to kiszona kapusta bardzo ekologicznie.
Polecam!
Ale fajny fragment. Też bym się tak chętnie zaszyła pod kołderką. A w przerwie zjadła Twoje pyszne pierogi :).
Evi,
to zapraszam, zaszyjemy się razem i pojemy pierogów!
Serdeczności.
Kapuściano-grzybowe pierogi to moje ulubione. Ale nie robiłam ich jeszcze z mąki orkiszowej. Muszę wypróbować!
Joanna,
bardzo polecam mąkę orkiszową do pierogów, ale nie każda dobrze się lepi.
Smacznego!
Znowu kusisz pysznymi pierożkami… chyba trzeba odżałować trochę czasu przy stolnicy i zrobić 🙂 Pozdrawiamy!
Pełnia Smaków,
pierogi te właśnie ulepiłam wykorzystując resztę kiszonej kapusty, pieczarek i mąkę orkiszową…
A efekt smakowity bardzo, polecam!