Już 13! raz Zorra zaprasza do udziału w Światowym Dniu Chleba. Każdego roku dokładnie 16 października dzieje się niesamowity chlebowy festiwal na całym świecie.
Domowy chleb to najzdrowsze i najlepsze jedzenie. Światowy Dzień Chleba to doskonała okazja, aby pokazać wszystkim, jak łatwo wypieka się chleb od podstaw i ile daje przyjemności! Wypiekanie chleba w domu to coś więcej niż tylko zwykłe kuchenne czynności. Budzi w nas świadomość, że chleb to podstawowy produkt w życiu i uczy szacunku dla każdej kromki.
Ósmy raz uczestniczę w tym magicznym święcie i świadomość, że w tym samym czasie piecze chleb tysiąc innych osób na całym globie daje mi poczucie szczęścia i ogromnej satysfakcji z bycia w tak wyjątkowej wspólnocie.
Każdy taki bochenek smakuje magicznie! Częstujcie się wirtualnie moim chlebem i pamiętajcie o tym niezwykłym dniu za rok.
Chleb mieszany na zakwasie z burakiem
Zaczyn:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
50 ml wody
80 g mąki pszennej
Ciasto:
Zaczyn
300 g mąki pszennej typ 750 bio
200 g mąki żytniej typ 720 bio
300 ml wody
1 średni burak eko – ok. 100 g po starciu na tarce
10 g soli morskiej
Do zakwasu dodajemy wodę i mąkę, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na noc.
Burak obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Przekładamy na sito i zostawiamy do chwili zagniatania ciasta. Do misy robota wsypujemy obie mąki, dodajemy zaczyn. W reszcie wody rozpuszczamy sól i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto 8-10 minut. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Moje ciasto wyrastało 4 godziny. Wstawiłam je do wyłączonego piekarnika z włączoną żarówką.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dodajemy buraki i zagniatamy, a następnie formujemy bochenek.
Posypujemy go mąką i wkładamy do koszyka złożeniem do góry. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. U mnie chleb wyrastał 3,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temp. 240 st. C. Na dnie stawiamy naczynie z parującą wodą.
Chleb przekładamy z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem lub żyletką robimy nacięcia. Pieczemy 10 minut z parą i w temperaturze zmniejszonej do 200 stopni C, i kolejne 40 minut bez pary w temp. 220 stopni C. Stukamy w dno i sprawdzamy czy wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce.
Uwaga! Czas wyrastania ciasta i pieczenia podaję według swoich warunków. Należy kontrolować te parametry w swojej kuchni. Czas wyrastania i pieczenia może być u każdego różny.
Takiego chleba jeszcze nie jadłam, ale wygląda mega pysznie Aniu 🙂 Inspirujesz 🙂
Bochen godny święta , piękny i zewnątrz i w środku
Aniu-chleb wygląda wspaniale. W sam raz na takie święto o jesień 🙂 pozdrawiam
Małgosiu,
bardzo się cieszę!
Pozdrawiam serdecznie.
Wspaniały chleb na by uczcić ten dzień!
Najlepszego dla Nas!
Kamila,
dziękuję. Serdeczności!
Pachnie aż u nas 🙂
Pełnia Smaków – dziękuję!
Musi być pyszny ten chlebek 🙂 Ja to chyba nie mam “rąk” do wypieków, nigdy mi nie wychodzą ale może kiedyś mi się uda 🙂
Sylwia, dziękuję.
Na pewno masz rękę – każdy ma! Chleb wymaga dużo cierpliwości i czasu.
Jest idealny na celebrowanie dobrych chwil.
idealny chlebek
Dziękuję Iza.
Bardzo nam smakował.
Ślicznie wygląda w przekroju!
Cieszę się Zuziu, że się podoba.
Chlebek prezentuje się barszo apetycznie ❤️
Agata,
i bardzo dobrze smakuje!
Chleba z burakiem jeszcze nie jadłam ale wyglada obłędnie! 🙂 chętnie wypróbuję przepis 🙂
Wiola, i jest bardzo smaczny!
Na pewno będziesz nim zachwycona.
Ale rewelacyjny pomysł. Zapisuje 🙂
Aneta, super!
Dziękuję.
Z burakiem?? Ja bym dodala jakis owoc 😉 smakowicie wyglada 🙂
Sylwia, a ja dodałam buraka.
Nie lubisz buraków?
Wow. Z burakiem. To musi być bardzo ciekawe.
Kasiu, jest bardzo smacznie!
Pozdrawiam Cię.
Beautiful loaf perfect for WBD! Love it. Thank you for your participation!
Zorra,
thank you very!