Fasolka szparagowa – moje ulubione letnie warzywo. W dzieciństwie nie mogłam się doczekać, kiedy będzie ugotowana. Zawsze mi się wydawało, że gotuje się za długo…Jadam pasjami. Od pierwszego zjedzenia łączyło nas o wiele więcej, niż tylko zwykła sezonowość. Uwielbiam ją zrywać, układać w koszu, czuć jej zapach, a potem myśleć, jak ją przygotować.
I choć znam sporo ciekawych receptur, to klasyczna z masłem, pietruszką lub zrumienioną bułką to moje fasolkowe top smaki. Proste i doskonałe na każdą okazję.
Fasolkowe gotowanie z Konwaliową Magdą wymaga jednak wzniesienia się na wyższy stopień i przygotowania nowej odsłony fasolowych strączków. Też prostej i sezonowej, z ostro słodką nutą i orzeźwiającą miętą. Wyborna wersja na letnią przystawkę bądź cały lekki obiad.
Fasolka szparagowa z pomidorami w sosie z harrisą
sos
1 łyżeczka harissy w proszku (można użyć pasty)
2 łyżki miodu akacjowego
sok z 1/2 limonki
2 łyżki oleju z pestek winogron
szczypta soli morskiej
500 g fasolki szparagowej
200 g pomidorów koktajlowych
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej mięty
sól morska do posypania
Przytnij końcówki fasoli i opłucz ją na sicie. W naczyniu połącz harissę, miód i sok z limonki. Mieszaj, aż się połączą i dopraw do smaku solą. Odstaw.
Na dużej patelni żeliwnej podgrzej 2 łyżki oleju – na średnim ogniu. Dodaj fasolę i smaż, aż fasolka zacznie zmieniać kolor. Smaż ją do momentu, aż będzie prawie gotowa i pokryje się pęcherzykami – około 5 – 6 minut. Dopraw solą i przełóż fasolę do miski.
Podgrzej na tej samej patelni 1 łyżkę oleju. Dodaj pomidory i smaż je, aż zaczną się rumienić – około 2 minuty. Często mieszaj pomidory, aż zaczną pękać. Posyp je solą. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj fasolę. Następnie dodaj sos i masło – podrzucaj wszystko na patelni, aż warzywa i sos się połączą, a masło się rozpuści. Dodaj połowę mięty i ponownie wymieszaj. Przełóż wszystko na talerz i posyp świeżą miętą. Posyp solą.
Już wiem, co przygotuję na jutrzejszy, wyjazdowy obiad. 🙂
Pyszny pomysł! Pełnia upalnego lata na talerzu!
Dziękuję za lipcowe gotowanie.
Magda, będzie mi bardzo miło!
Udanego wyjazdu.
Uwielbiam dania z fasolką szparagową 🙂 Pyszności przygotowałaś Aniu 🙂
Dziękuję Aniu.
To jest pyszne!
danie pierwsza klasa
Iza, dziękuję.
Tak, jest pyszne!
Talerz, pełen pyszności. Uwielbiam ten ogrodowy czas urodzaju 🙂
Pycha!
Dziękuję Kamila.
I ja kocham lato za wszystkie pyszności!
Na fasolkę zawsze dam się namówić szczególnie na taką bajerancką 🙂
p.s dwa tygodnie żyłam tylko w realnym świecie, padł mi komputer, a mój telefon to prawdziwy antyk 😀 Dałam radę, tylko ,że teraz nie wiem gdzie zaglądać i co czytać tyle się nazbierało 😀
Margot,
i ja uwielbiam fasolkowe dania!
Myślałam, że wyjechałaś w dalekie strony…