Najważniejsze, że wróciło lato. To właściwie szczegół, że dom stanął do góry nogami i remont wyziera z każdego zakamarka… Ona przeciska się między pralką, stosami książek i pudłami już nie wiadomo z czym…Odreagowuje w zagraconej kuchni. On wybywa do swoich zajęć.
Weekend przynosi pewne ukojenie, bo prace remontowe zamierają, kurz nie wciska się pod pokrywki i nie słychać piłowania płytek. Cisza jakby surrealistyczna niesie się po domu…On rozkłada swoje papiery. Ona siada z kubkiem kawy.
I wtedy akurat ktoś przywozi dwie skrzynki bawolich serc i koszyk czarnych porzeczek. Taki ‘przerywnik muzyczny’. Ona zaraz zrobi miskę pomidorowej sałatki i odszypułkuje porzeczki. Pachnie ogrodem…
A potem upiecze placek z porzeczkami. Dla Niej i dla Niego.
Placek z mąką kokosową, czarną porzeczką i kruszonką
ciasto
3 duże wiejskie jaja
2 łyżki cukru trzcinowego bio
100 g mąki pszennej bio
100 g mąki kokosowej
100 g zimnego masła
szczypta soli
kruszonka
60 g mąki kokosowej
2 łyżki cukru trzcinowego bio
50 g masła
czarne porzeczki
500 g czarnych porzeczek
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru trzcinowego bio
Porzeczki obierz z szypułek i umyj. Odsącz na sicie.
W pojemniku wymieszaj składniki kruszonki. Zamknij pojemnik i wstaw go do lodówki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C z funkcją grzania góra – dół. Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło pokrój na kawałki. Mąki wysyp na blat, dodaj sól, roztrzepane jajka i cukier. Połącz składniki i dodaj masło. Energicznie zagnieć gładkie ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.
Ciastem wylep formę i podpiecz je przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw. Porzeczki wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłóż na ciasto. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz 20-30 minut do zrumienienia kruszonki. Wyjmij, wystudź i pokrój na porcje.
A już myślałam, że dodałaś tylko samą kokosową ale rozumiem, że dla smaku. Ciasto na pewno pyszne. Na lato z owocami po prostu idealne!
Gosiu,
na samej mące kokosowej ciasto często się rozpada…
A tak jest i pyszne i delikatne w smaku.
Z czarnymi porzeczkami genialne!
Bardzo apetyczne ciasto Aniu 🙂 Porzeczka w ciastach smakuje świetnie 🙂
Aniu, dla mnie to jedno z najlepszych letnich ciast.
Dziękuję!
Cudo. Wygląd tego ciasta przypomina mi babcine placki z kruszonką. I dodatek mąki kokosowej jest świetnym pomysłem.
Pozdrawiam ciepło i słonecznie 🙂
Bardzo lubię to połączenie!
Bardzo smakowite ciacho 🙂
Bardzo apetyczne ciacho ❤️ Bardzo lubię kwaskowe owoce w ciastach dla przełamania słodkości 🙂
Agata,
bardzo. Moje ulubione!
Piękne zdjęcia tego placka 🙂 I fajny pomysł na wykorzystanie mąki kokosowej – gdy robię mleko kokosowe to wiórki przerabiam na mąkę. No i teraz mamy sporo owoców sezonowych, także jest z czym robić takie placki.
Izabela,
dziękuję. Dla mnie to placek tego lata!
wygląda przepysznie <3. Napewno skorzystam z tego przepisu. Dzięki !
I love life,
polecam. I dziękuję.
Romantyczne ciasto! Mam wszystko poza porzeczką …przepraszam mam garść smętnych czarnych jeżyn. Muszę załatwić jakiś owoc i działam!
Kasiu, oj tak….Takie z myszką, a jednak niezastąpione!
Postaraj się upiec je jednak z porzeczką…
Uwielbiam mąkę kokosową, więc z chęcią spróbowałabym tego połączenia z porzeczkami 🙂
Julita,
koniecznie! Smakuje fantastycznie.
A ja nie mialam pomyslow na wykorzystanie zalegającej mąki kokosowej, super ciacho. Wypróbuje na pewno 🙂
Angelika, cieszę się. Smacznego!
Wygląda pysznie! 🙂 chętnie wypróbuję przepis 🙂 szczególnie gdy teraz tyle owoców wokoło 🙂
Wiola, bardzo polecam.
Ten placek jest pyszny z każdymi owocami, ale dla mnie porzeczka wygrywa!
Idealna propozycja na kawe we dwoje 😉 slodko 😉
Sylwia, dokładnie tak!
Wszystkie składniki bardzo do mnie przemawiają 🙂 pożeram wzrokiem, ach!
Tysiu,
cieszy mnie to bardzo!
Pożeraj!
Ciekawy przepis koniecznie muszę spróbować u siebie, bo nie wiem jak smakuję ale wygląda naprawdę ciekawie.
Wywrotka, koniecznie spróbuj.