Czekoladowe pierogi z twarogiem i malinowym sosem. Lepienie z dobrą energią…

 

Pierogi lata…Można podać je na obiad lub na podwieczorek. Wybór zależy od ochoty na jedzenie i od nastroju. Ulepione z radością nakarmią ukochane brzuszki!
Nie wiem które lubię najbardziej…te z samymi owocami, czy z twarogiem i owocowym sosem, albo wytrawne…Lubię je wszystkie całym swoim jestestwem.
Już na etapie przygotowywania ciasta zaczyna się zapalać iskierka tajemnicy…Bo ciasto w pierogach jest tak samo ważne jak ich środek! To razem muszą zgrać się doskonale i stworzyć duet, który stanie się jednością. Należy więc z dobrą energią połączyć je w całość.
Dzisiejsze lepienie na słodko zalecam właśnie w taki letni czas. Jest dobry twaróg i sezonowe owoce. Niech nam się ulepią!

 

 

Czekoladowe pierogi z twarogiem i malinowym sosem

300 g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
30 g masła
1 jajko
3 łyżki czekolady w proszku van Houten
szczypta soli

400 g wiejskiego twarogu
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru trzcinowego bio
1 żółtko

200 g świeżych malin
2 łyżki melasy z granatów

Mąkę, sól i czekoladę przesiewamy do miski. W rondelku roztapiamy masło z wodą, wlewamy je do ciasta i na koniec dodajemy roztrzepane jaja. Całość mieszamy łyżką i wyrabiamy na oprószonym mąką blacie przez ok. 10 minut. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk – gdyby jednak nie odchodziło odchodziło od dłoni, trzeba podsypać blat mąką i  wyrabiać ciasto kolejne 3 minuty. Gotowe ciasto odkładamy pod przykryciem na 15 minut, żeby się zrelaksowało.

W misce mieszamy składniki farszu – twaróg, cukier trzcinowy i waniliowy, żółtko.

Ciasto dzielimy na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkowujemy, po czym przy użyciu szklanki wycinamy z nich kółka. Na każde kółko z ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, po czym szczelnie zlepiamy jego końce. Ulepione pierogi układamy na ściereczce oprószonej mąką.

W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy pierogi partiami. Gotujemy je ok. 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

Robimy sos. W garnku umieszczamy melasę i wrzucamy połowę malin. Podgrzewamy aż maliny puszczą sok. Wyłączamy grzanie i dodajemy pozostałe maliny. Sosem polewamy pierogi i podajemy.

 

38 thoughts on “Czekoladowe pierogi z twarogiem i malinowym sosem. Lepienie z dobrą energią…

  1. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Ślinka leci…co za cudo wyczarowałaś Aniu 😀 Pysznie wyglądają 🙂 pozdrawiam serdecznie

  2. O przepis z przepisów Joli 🙂 robiłam, bardzo dobre.

  3. Takie pierogi są rewelacyjne. Robiłam kiedyś podane, ale dodawałam kakao, więc były kakaowe, a nie czekoladowe, no i nadzienie z truskawkami.
    Muszę wypróbować w Twojej wersji z czekoladą

  4. woow jak one pysznie wyglądają

  5. ojej jak to pięknie i smacznie wygląda

  6. Jeszcze nigdy nie spotkałem się z takimi pierogami.
    Na pewno w nie długim czasie sobie je wybróbuje 🙂

  7. Co to za czekolada i jak nie znajdę to idzie czymś zastąpić??

    • Post Author Amber

      Kasiu,
      to belgijska czekolada znanej firmy. Produkują też kakao.
      Można kupić w Piotrze i Pawle, w dobrych delikatesach, w Kuchniach świata lub przez internet.
      Jeżeli coś do zastąpienia to dobre kakao.

  8. Bardzo wykwintne, lubię melasę z granatów.

  9. Wiola Korzeniowska

    pierogi uwielbiam ze wszystkim! a z dodatkiem malin to już w ogóle! 🙂

  10. Pierogi z twarogiem to jedne z moich ulubionych, a następnym razem chyba poleję je sosem malinowym 🙂

  11. Zrobilam… I wiesz co?? Teraz bedzie mi trudno wrocic do podstawowej wersji 😉

  12. Kasia Franiszyn -Luciano

    Takie pierogi stanowczo stawiają na nogi, a już na pewno są zaczynkiem dobrego humoru na cały dzień!

  13. MIŁOŚĆ przepis świetny

  14. TE PIEROGI SĄ MEGA!

  15. Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to poproszę podwójną porcję

  16. Prezentują się wspaniale 🙂 obłędne wręcz 🙂 ale bym zjadła!

  17. Takie pyszności, że aż ślinka leci!

  18. Ja nie potrafię się oprzeć żadnym pierogom!
    Znakomite połączenie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *