–Zrobisz najlepsze pierogi na świecie?
– Ulepię dzisiaj. Będziemy musieli zapamiętać ich smak na kolejny rok…
– Czyli planujesz jednorazowe ich lepienie?
– Tak, jeżeli dalej będą takie temperatury. Można się roztopić przy lepieniu...
Pierogi z czereśniami to absolutna konieczność w naszym domu. Tak to się dziwnie dzieje, że podczas ich lepienia znikają całe kilogramy czereśni…Wiadomo, że znaczna część jest zjadana w tak zwanym międzyczasie – pomiędzy jednym a drugim pierogiem. No a poza tym piekę ciasta z czereśniami, robię lody, czereśniową nalewkę i czereśniowy dżem.
Wykorzystuję też czereśniowe ogonki – mają niesamowite prozdrowotne właściwości! Oczyszczają, obniżają poziom kwasu moczowego, działają antyobrzękowo, przyspieszają metabolizm…
Ale pierogi z czereśniami są jednak najlepsze na świecie!
Pierogi z czereśniami
ciasto
500 g pszennej mąki bio
1 wiejskie jajko
200 ml ciepłego mleka
szczypta soli
500 g dojrzałych ciemnych czereśni
1 łyżka cukru pudru
Do misy robota wsyp mąkę i szczyptę soli, wbij jajko i wlej ciepłe mleko. Miksuj aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut (ciasto można przechowywać dwa dni w lodówkowej szufladzie hydro fresh).
W tym czasie umyj czereśnie, wyjmij z nich pestki i pokrój na połówki. W misce wymieszaj je z cukrem pudrem.
Ciasto wałkuj partiami, wykrawaj szklanką krążki – na środek każdego wyłóż czereśnie i zlepiaj. Układaj na ściereczce. Gotuj partiami w osolonym wrzątku ok. 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek. Piekarnik nagrzej do 200 st.C. Zrób sos.
2 żółtka
1 łyżka cukru pudru
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią bio
Miskę ustaw na garnku z wrzątkiem i ubijaj żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Przełóż sos do naczynia żaroodpornego i wyłóż na niego pierogi. Zapiekaj 5-6 minut i podawaj.
Polecam też doskonałe czereśniowe lody – klik!
albo wyborne tarty z czereśniami – klik!
Aniu , wyglądają przepysznie.Ten sos na dokładkę 🙂
Ja tez robię pierogi z czereśniami ,ale podaje z wody z odrobina topionego masła i nic więcej , chyba ,że kompot…porzeczkowy!!! do popicia
Aniu a jak robisz dżem z czereśni? Bo wiśniowe robię ,ale z czereśni nie( tylko takie duszone w soku własnym robiłam raz czy dwa razy)
Alu,
i ja owocowe pierogi podaję z masłem, ale często wersja lux to jest z waniliowym sosem.
Polecam bardzo Ci spróbować!
Dżem z czereśni to ja robię klasycznie – zasypuję cukrem, dodaję skórkę z cytryny i kardamon.Jak puści sok to gotuję wolno do zgęstnienia.
Aniu dziękuje za przepis
Alu, bardzo proszę!
W takiej wersji pierogów jeszcze nie jadłam, ale bardzo mnie zainteresowała ta wersja z sosem. Chętnie wypróbuję 🙂
Aniu, polecam i zapewniam Cię, że będą bardzo pyszne!
Wspaniałe wygadają i nie dziwię się, że wszystkim smakują! Pycha!
Kamila,
są bajecznie pyszne.
Dziękuję!
O tak, najlepsze na świecie:-)
Marzena, najlepsze!
Moja wiśnia obrodziła i ciągle szukam nowych przepisów, by się nie zmarnowały! Właśnie znalazłam kolejny! 😀
Karola, wprawdzie to czereśnie…,ale…mogą być i wiśnie!
Aniu, zaskoczyłaś mnie tymi ogonkami. Zdradź sposób, w jaki je wykorzystujesz 🙂
A pierogi pierwsza klasa! Podrzuć trochę na zachód :*
Małgorzata,
pierogi podrzucam…wirtualnie!
A przepis na ogonki prześlę na priv.
Nigdy takich nie jadłam i nie robiłam. Pora to nadrobić 🙂
Paulina, koniecznie je zrób!
W tamtym tyg pierwszy raz jadlam z czeresniami. Szczerze?? Dla mnie bomba! Wyslalam meza po nastepne wiaderko 🙂
Sylwia – i słusznie!
Czereśnie są the best.
Na 100% najlepsze na świecie! I ten zagadkowy smakowity sosik 🙂 Warte wypróbowania !
Kasiu, bardzo Ci dziękuję!
Są przepyszne.
Ale wyglądają pysznie 🙂
Aneta, dziękuję.
Mmmmm… ale to musiało być dobre! Kusi mnie ten waniliowy sosik 🙂
Zuziu,
tak, to jest bardzo dobre!
Smacznego.
Z truskawkami i jagodami uwielbiam, ale z czereśniami jeszcze nigdy nie robiłam. Może się skuszę 🙂
Julita, polecam. Warto!
Anno, jak zwykle zachwyciłaś mnie apetycznym przepisem. Moje smaki 🙂
Pawle,
bardzo mi miło.
Polecam się!
Wyglądają nieziemsko! 🙂 czereśnie jeszcze są – chyba i ja wezmę się za lepienie 🙂
Wiolu, dziękuję.
Czereśnie są i warto je wykorzystać w takich pierogach!
Nie przepadam za pierogami, ale te bym zjadła. Wszystko z czereśniami musi być pyszne 🙂
Olu, to są pierogi dla każdego!
Polecam.
oj wierzę, że są najlepsze na świecie 😀
Rogaliku, dziękuję!
Wspaniale, musza byc pyszne, ale sama z czereśniami jeszcze nie robilam 🙂
Angleika, to pyszna wersja pierogów na słodko.
Dzieci i dorośli za nimi przepadają!
Pierogi to moje danie z dzieciństwa – lubiłam wszystkie, jak leci i do dzisiaj budzą wspomnienia domu nanci
Małgosiu, świetnie.
Smaczne wspomnienia są źródłem wielu pomysłów.
ja nigdy nie mam cierpliwosci do pierogow. Ale tak to opisalas ze chyba jednak sie skusze…. mmm
Kasiu, uwielbiam je lepić i jeść!
Spróbuj.
Pyszności! Nie jadłam pierogów z czereśni, ale w tym roku zamierzam to zmienić ale peirwdzy razwidze ciasto na pierogi z mlekiem! I wykorzystanie tych ogonkow mnie zaskoczyło. Zawsze wyrzucam…
Aniu,
dziękuję. Zawsze nas coś w jedzeniu zaskakuje…, i to dobrze, bo możemy poznawać nowe smaki.
Ciasto z mlekiem polecam, jest bardzo delikatne.
Ogonków od czereśni wyrzucać nie można!