Czas na pierogi.Cytrynowe z kozim serem

Lubię …
usypać górkę mąki.
Dodać jajka,
oliwę,
sól.
Albo samą ciepłą wodę
lub mleko.
Czasami masło.
Tylko tyle by powstało ciasto.
Szczególne,
sprężyste,
gładkie.
Idealne na makaron lub pierogi!
Tym razem na pierogi.
Wałkuję cieniutkie jak pergamin placki.
Wykrawam kółka.
Nakładam w sam środek pyszne nadzienie.
Lepię.
Mogę lepić i lepić.
Wałkować i wałkować.
To mój czas.
Na piękne myśli.
Rozmowę ze światem.
I ze sobą.
Na pyszne pierogi!

Cytrynowe pierożki z kozim serem
Lemon and goat’s cheese ravioli

porcje dla 4 osób

Ciasto
3 łyżki oliwy
3 jajka z wolnego wybiegu
330 g mąki 00 plus do podsypania
1/4 łyżki kurkumy
starta skórka z trzech cytryn
semolina

Wymieszać oliwę z jajkami.
Dodać mąkę,skórkę z cytryn i kurkumę.
Mieszać za pomocą miksera lub wyrabiać ręcznie aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie gładkie.
Zawinąć je w folię i trzymać w lodówce 30 minut lub do dwóch dni.
Blat podsypać mąką. Brać po kawałku ciasta i wałkować placki.
Kiedy wszystkie arkusze ciasta są już rozwałkowane,przykryć je wilgotnym ręcznikiem,żeby nie wyschły.

Nadzienie
300 g świeżego koziego sera
1/3 łyżki soli Maldon
szczypta chilli
czarny pieprz
jajko z wolnego wybiegu,rozkłócone

Połączyć składniki nadzienia, dodać jajko i wymieszać je za pomocą widelca.

Z ciasta wykrawać kółka,na środek kłaść nadzienie.
Przykryć drugim kółkiem ciasta i sklejać.
Układać na tacy lub ściereczce posypanej semoliną.
Pozostawić do wyschnięcia na 10-15 minut.
Gotować pierożki 2 – 3 minuty,żeby były al dente.

Do podania
2 łyżki czerwonego pieprzu,pokruszonego
1 łyżka posiekanego estragonu
skórka z jednej cytryny lub sok z cytryny
olej rzepakowy

Połączyć wszystkie składniki.
Można dodać sól.
Odstawić.
Polać ugotowane pierożki i podawać.

Pierogi lepiłyśmy razem z Kasią ,która prowadzi blog W Krainie Smaku.
Bardzo jestem ciekawa Jej pierogowych poczynań.

Ja wybrałam przepis ze wspaniałej książki  Plenty Yotama Ottolenghi.
Autor jest jednym z moich ulubionych kulinarnych szefów.
Podziwiam Jego sposób patrzenia na kuchnię, zestawiania składników i tworzenia dań.
Niewymuszony,nieprzekombinowany.
A doskonale prosty.

Wszystkiego smacznego!

130 thoughts on “Czas na pierogi.Cytrynowe z kozim serem

  1. Aniu mamy dwie wspólne cechy 🙂
    Uwielbiamy lepić pierogi i książkę Plenty 🙂
    Czy może być coś piękniejszego niż wyszukiwanie w sieci na swój sposób bratnich dusz?
    Uściski serdeczne!

  2. Też lubię ten moment.
    Górka usypana z mąki, chwila tylko dla mnie i dla ciasta.
    Pomysł na dodanie skorki cytrynowej bardzo przypadł mi do gustu, farsz zapowiada się znakomicie. Pierogi musiały być doskonałe!
    Pozdrawiam,
    Tosia.

  3. Piękny kolor nadaje ciastu na pierogi kurkuma – fajny pomysł. Czerwony pieprz tworzy z nimi świetną kompozycję kolorystyczną – miło popatrzeć.

  4. Wyglądają bardzo kusząco, zjadłabym na śniadanie, obiad i kolację 😀 🙂

  5. Ale super to pierogi! Prezentują się prześlicznie. Bardzo mnie ciekawi jak smakują. Dziękuję za wspólne pierogowanie. Chyba na nim nie poprzestanę bo zainspirowałaś mnie do kolejnych pierogowych poczynań 😀

  6. ale pysznosci – mniammm:)))
    nigdy nie dodawalam skorki z cytryny ale sam pomysl mi sie bardzo spodobal i pewnie go sobie podkradne:)))-taka kradziejka ze mnie:))) mozna???

  7. Mam tak samo z pierogami. Odprężam się lepiąc, zamyślam. A pomysł na cytrynowe pierogi chwytam i planuję zrobić.

  8. z tą kurkumą fantastycznie wyglądają !
    takie słoneczne 🙂

  9. Kółko na kółko to prostsze lepienie 😀 muszę to wykorzystać.
    A wiesz, ja zawsze kroję kopytka i każde rozwałkowuję, nie wycinam kółek – taka metoda nasza domowa 😉

  10. cudnie wyglądają te pierogi a smak pewnie znakomity 🙂

  11. Takich jeszcze nawet nie widziałam, a chętnie bym zjadła parę na obiad 😉

  12. Mmmmm jak dla mnie to idealne połączenie smaków. Koniecznie muszę wypróbować.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  13. Ja mam problem troszkę z ta cytryna ale wyglądają tak smakowicie że zjadłabym ze smakiem:)

  14. Jak nie lubię (pierogów) – tak te bym zjadła!

    Dobrego roku, Amber 🙂

  15. Kochana, jakie śliczne są te pierożki, kształtne i piękne.
    Zawartość bardzo mnie przekonuje, chciałabym skosztować.
    Pozdrawiam ciepło:*

  16. zaczęłaś bardzo poetycko. nastrojowo.
    intrygujesz mnie dziś. ciekawe te pierogi.

  17. Mimo, że nie lubię sera koziego, to skusiłabym się na kilka 🙂 wyglądają nie tylko pysznie ale też bardzo słonecznie.

  18. Amber, inspiracja cudna. Mam słabość do pierogów i do Ottolenghiego:-) Wyglądają po prostu nieziemsko pysznie:-)) Pozdrawiam serdecznie:-)

  19. Ależ one rewelacyjnie wyglądają! Pychota! Pozdrawiam

  20. Alez maja sliczny kolor te Twoje pierogi! Zreszta wszystkie kolory na talerzu sa cudowne!:)
    Przepis jest na 4 porcje, ciekawa jestem ile pierogow przewidzialas na osobnika?;) Bo przy moim spuscie…:)))
    Milego weekendu!:*

    • Kachna,
      dziękuję za miłe słowa.
      Dla 4 osób podał Autor w książce i to jako starter.
      Żeby ,podjeść’, tę porcję należy przeznaczyć dla dwóch osób.
      Serdeczności!

  21. pięknie napisałaś i narobiłaś mi na nie smaku 😉 śliczne i optymistyczne na talerzu 😉

  22. Jak pięknie ulepione i jaki maja śliczny słoneczkowy kolor
    Ja tam pierogi uwielbiam i to lepić i jeść 🙂

  23. Wyglądają niesamowicie słonecznie. Naprawdę cytrynowo! Też lubię lepić pierogi. A jeszcze bardziej lubię je jeść 🙂

  24. pierożki cytrynowe to dla mnie jakaś magia.
    nigdy nie jadłam.
    nie umiem sobie wyobrazić smaku 🙂
    pozdrawiam noworocznie 🙂

  25. motyle – cytrynki 🙂

  26. cytrynowe? jestem pod wrażeniem pomysłu! 🙂

  27. Takich jeszcze nigdy nie jadłam.
    Muszą smakować świetnie bo tak też wyglądają. 🙂

  28. Zakochałam się w nich!! Ojejkuu…są cu-do-wne!! Uwielbiam Twoje wyczucie smaku. Pozdrawiam 🙂

  29. Choć proste, to cudne, albo tak, dlatego że proste -smaczne!
    zdjęcia jak zawsze piękne:)

  30. Smakowity i oryginalny przepis. Bardzo jestem ciekawa połączenia cytryny i koziego sera 🙂

  31. Piękne! I do tego moje smaki…

  32. Nigdy takich nie jadłam wyglądają smakowicie spróbuję zrobić 🙂
    pozdrawiam serdecznie będę odwiedzać częściej

  33. tak mnie zachęciły te Twoje ravioli, że chyba się dzisiaj pobawię w pierogi. też się tak czuję, jak robię ciasto, wałkuję i lepię, twórcza euforia, a do tego czas na kontemplację..uwielbiam. pozdrawiam Cię:)

  34. Reakcja mojej córki siedzącej teraz obok: “Oj, mniam. Jadłabym…”
    Ciężko Jej zaimponować więc … zazdroszczę Ci:)
    Ja tez uwielbiam lepić pierogi. To mnie tak uspokaja…
    Pozdrawiam gorąco!!!

  35. jak malowane. nie tylko stanowia przysmak sam w sobie, ale i sa bardzo efektowne

  36. Jak zwykle czuję się rozłożona na łopatki. Cudowne pierożki, takie słonecznie żółte od kurkumy, takie malutkie i zgrabniutkie. Zachwytom nie ma końca a nie doszłam przecież do sedna, czyli do smaku, ale ten mogę sobie niestety tylko wyobrazić 😀

    • Joanno,
      ja miałam dokładnie takie odczucia jak je spróbowałam.
      Ale ich smak wyobraziłam sobie dużo wcześniej – kiedy zobaczyłam je w książce.
      Gorąco Ci polecam!

  37. Niesamowite smaki, ale połączenie musi być przepyszne! Udanej niedzieli 😉

  38. Zjadłabym takowe pysznosci:) …. ja też uwielbiam lepić pierogi Aniu:) ….mogłabym spędzić na tym cały dzień:).
    Przesyłam wielkiego buziaka Jola Szyndlarewicz

  39. O rany!!! Wyglądają bardzo podobnie do ravioli jakie jadłam w Egerze. nieprawdopodobnie pysznie… muszę chyba założyć osobny zeszycik, w którym będę zapisywać inspiracje od Ciebie zaczerpnięte. Wciąż przede mną Twoja tarta z ziemniakami, a teraz na listę dodane zostały te cudownie aromatyczne pierożki.Jesteś niesamowita!

    • Aga,
      to świetnie!
      Może Y.Ottolenghi tam był?
      Albo te w Egerze były Jego receptury?
      W każdym razie są boskie!
      Ja też mam parę Twoich przepisów do realizacji.
      M.in.pierogi z czerwoną kapustą.
      Pozdrowienia!

  40. piękne!
    ja pierogi wolę jeść niż lepić…
    ostatnio zamroziłam większość ciasta, a farsz zapakowałam w naleśniki :))

  41. Wyglądają obłędnie! Piękny mają kolor i na pewno fantastycznie smakują 🙂

  42. Dodatek kurkumy do ciasta – rewelka! Jaki mają piękny kolor dzięki temu! Ja ostatnio też siedzę w pierogach – niedawno robiłam soczewicowe.

  43. Prezentują się wybornie 🙂 Zachwyciło mnie połączenie smaków, genialne w swojej prostocie.
    Pozdrawiam 🙂

  44. Wspaniale pierogi Amber. Ja tylko zamienie sobie kozi ser na jakis inny i moge wcinac 🙂 Kiedys myslalam, ze lepienie pierogow nie jest dla mnie bo takie pracochlonne itd. Ale przekonalam sie, ze wcale tak nie jest. I wychodzi ich zawsze tak duuuzo, ze mozna smialo wykarmic cala rodzinke 🙂
    Ottolenghi to tez jeden z moich ulubionych kucharzy. Czekam z niecierpliwoscia na niemiecka wersje Jerusalem (poprzednie dwie ksiazki mam w swojej biblioteczce). Ma sie ukazac juz w tym miesiacu 🙂

    Usciski.

    • Dziękuję Agnieszko.
      Szkoda,że nie lubisz koziego sera…
      Ale z ricottą chyba też dobrze by smakowały.
      Cieszę się,że też lubisz kuchnię Y.Ottolenghi.
      Ja oprócz Plenty mam jeszcze jego Jerusalem.
      U nas w angielskim jedynie dostępne,ale to świetne ćwiczenie językowe.
      Serdeczności!

  45. Uwielbiam lepienie pierogów! Kiedyś, jeszcze w miejskim życiu, prowadziłam Klub Gospodyń Miejskich 😉 z przyjaciółkami spotykałyśmy się na wspólnym gadaniu, drinkowaniu i lepieniu 😉 powstawały w ten sposób olbrzymie ilości pierogów dla wszystkich naszych dzieciaków i do zamrożenia jeszcze;-)
    Ten przepis muszę wypróbować koniecznie, akurat został mi kozi twarożek 😉
    Mniam! Ściskam w nowym roku 😉

    • Lepienie pierogów to cudowne zajęcie,prawda?!
      A Klub Gospodyń Miejskich to wspaniała inicjatywa.
      Szkoda,że już nie kontynuowana…
      Te pierożki z pewnością bardzo polubisz.
      Smacznego Ci życzę!

  46. uwielbiam jeść pierogi są smaczne
    Wróciłam kochana znowu na blogspot miałam blog o wszystkim i ja,pies i ogród zdjęcia na pewno mnie pamiętasz zapraszam do wspólnego blogowania.Serdecznie pozdrawiam
    i ściskam.

  47. Myślę, że te pierogi to wielka konkurencja
    dla moich najulubieńszych ruskich:)
    Pięknie się prezentują!

  48. Fantastyczny blog, będę zaglądała częściej i aż wstyd, że nie widziałam tych fantastycznych zdjęć już jakiś czas temu. Pięeeeekne

  49. Mmmmm, az mi ślinka pociekła. Nabrałam ochoty na powrót do gotowania obiadów. Dzięki 🙂

  50. ojej, cytrynowe pierogi?? fantastyczne połączenie smakowe! a wyglądają jak ścięte żółtka z jajka.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

  51. Jaki kolor! Niesamowicie pobudza apetyt 🙂

  52. Niesamowity duet…kolorystyczny i smakowy…:)
    Pozdrawiam…ciekawe co jeszcze odkryjesz…???

  53. …zapomniałam się zapytać…
    To pracochłonne danie…ile potzebowałaś czasu…???

  54. Ależ smakowite połączenie! Niebo dla podniebienia!;)

  55. Mam teraz fazę na skórkę cytrynową i staram się ją dodać do wszystkiego. Niesamowicie podkręca smak. W pierogach z kozim serem musi być cudowna. W połączeniu z tym słonawym posmakiem. Mniam.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

  56. Chyba się zakochałam, a myślałam że jest to już niemożliwe!Przepis doskonały, rewelacyjny! Jak cudnie się prezentują. Bajka!

  57. Nie do końca potrafię się wczuć i powiedzieć “lubię usypywać górkę z maki”, ale… takie pierożki to chętnie.
    Nieziemsko żółte (ale, gdyby podano mi je w restauracji byłabym zaniepokojona… cholera wie czego użyli do barwienia)!

    • Wiera,
      żeby się wczuć w usypywanie górki z mąki,trzeba po prostu lubić zagniatanie ciasta.
      W restauracji takich pierogów raczej Ci nie podadzą,więc nie ma się czego bać.

  58. to już chyba wszyscy wszystko napisali to tylko sobie popatrzę:)

  59. OMG !! Wspaniałe połączenie !! Uwielbiam każdy składnik który dodałaś do pierożków, jakbyś robiła je dla mnie 😛

  60. Śliczny kształt i kolejna inspiracja na danie z cytryną!!!

  61. kurkuma i cytryna? wow! niesamowity dodatek. Całkowicie odmienia smak ciasta.
    Nie masz wrażenie, że łososiowe nadzienie byłoby idealne do cytrusowego ciasta? i ten słoneczny kolor idealnie by pasował do łososia.
    podoba mi się kształt tych pierożków. bardzo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *