Słyszę ich głosy; ich głosy rozbrzmiewają we mnie i poza mną. Słyszę ich, kiedy przytłacza mnie ból nieobecności, straty i – mogę to powiedzieć – śmierci. Słyszę ich, kiedy muszę z kimś porozmawiać. Słyszę ich, kiedy najmniej się tego spodziewam. “Zgadnij kto”, odzywają się, a ja rozpromieniam się i serce mi rośnie. I odpowiadam.
* fragment książki A. J. Finn’a – Kobieta w oknie
Rozkoszne rabarbarowe ciasto
100 g mąki tortowej
50 g mąki kokosowej
70 g mąki migdałowej
150 g masła
100 g cukru trzcinowego bio + 2 łyżki do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 szczęśliwe jajka
500 g rabarbaru
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej.
Do misy robota włóż drobno pokrojone masło, dodaj cukier i ucieraj na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 jajku. Kolejne jajko dodawaj dopiero wtedy, kiedy to poprzednie będzie doskonale utarte z masłem. Mąki, proszek do pieczenia i sodę dokładnie wymieszaj w misce. Ucierając masę na ciasto dodawaj po łyżce mąki. Gotowe ciasto przełóż do formy 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Rabarbar pokrój na kawałki i ułóż na cieście. Całość posyp cukrem ( 2 łyżki) i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 40 – 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmij je i odstaw na kratkę do wystudzenia.
A może drożdżowe z rabarbarem i rumem? – klik!
Jakie pyszne połączenia smakowe!
Pati,
pozostałe składniki dopełniają smak rabarbaru!
ale pyszne musi być to ciasto
Iza, jest bardzo pyszne!
Dziękuję.
Ciasto z rabarbarem – obowiązkowa pozycja każdego sezonu 🙂
Małgosiu, oczywista oczywistość!
Pozdrowienia.
Teraz już będę musiała upiec. Mąż chodzi za mną od tygodia i prosi 😉
W tym momencie samą mnie ochota naszła 😉
Rybko, koniecznie!
Smacznego.
Idealne połączenie! 🙂
Kraszynka,
dziękuję!
Interesujący wpis, pozdrawiam serdecznie 😉
Dziękuję Kamila!
Tak sobie myślę, że to byłoby cudowne móc wgryźć się w takie pyszne ciacho. A tymczasem pozostaje mi wypić zimną kawę bez ciacha 😉
Małgorzata, o taaaaakkkkk!
Zimna kawa…hmmmmm…wolę ciepłą, chyba że mrożona…
Ciasta z rabarbarem to moje ulubione <3 Pięknie się udało 🙂 Serdeczne pozdrowienia 🙂
Dziękuję Zuziu!
Pozdrawiam Cię.
Uwielbiam rabarbar w każdym wypieku❤Mniam
To wspaniale Paulina!
No i teraz nie wiem, czy rozkoszne, czy drożdżowe z rumem…
Rabarbaru z ogrodu wystarczy na jedno i drugie, więc chyba nie będę się ograniczać. 😉
Magda,
nie można się ograniczać, kiedy idzie o ciasto z rabarbarem!
Smakowicie się prezentuje, idealne do porannej kawki 🙂
Paweł, potwierdzam – idealne!
Uwielbiam takie ucierane ciasto, no i z rabarbarem to już bajka. Ale niesamowicie zaciekawił mnie dodatek mąki migdałowej i kokosowej… Musiało być pysznie!
Aniu,
tak, dodatek tych dwóch mąk czyni to ciasto wyjątkowym!
Było bardzo pyszne.
Ależ to musi być wspaniałe połączenie! Mniam!
Dziękuję Kamila!
Ale cudne połączenie! Ostatnio piekłam ciasto orkiszowo-migdałowe z rabarbarem ale muszę koniecznie spróbować Twojej wersji 🙂
Wiola,
będzie mi miło, jeżeli upieczesz…
A ja spróbuję z mąką orkiszową.
Uwielbiam rabarbarowe ciacha. Chętnie bym teraz skosztowała;-)
Marzena,
ta wersja jest aromatyczna i wyjątkowo pyszna!
U Ciebie Aniu też pyszne ciasto 🙂 pachnie latem….rabarbar doskonale łączy się z tak wieloma składnikami – muszę wypróbować Twoją wersję!
Tysiu, dziękuję!
Rabarbar jest uniwersalny i pasuje także do słonych dań.
Wszystko, co ma w nazwie kokos ma u mnie 10:) na samą myśl aż chce się skosztować:)
Sylwia, w takim razie kosztuj!
Pozdrowienia.
Pysznie wygląda to ciasto. Muszę spróbować, bo u mnie rabarbar zawsze standardowo w drożdżowcu.
Karo, i ja piekę drożdżowe z rabarbarem.
Natomiast to ciasto odkrywa nowe rabarbarowe oblicze.