Bulion rybny z pulpetami. Fragment…

 

(…)W końcu nadchodzi ostatni dzień szkoły i po ceremonii rozdania świadectw Turtle wysiada z autobusu na początku podjazdu. Znajduje śpiącą Rosy przy kadłubie przyczepy. W pobliżu na drzewach zbierają się kruki – kraczą do siebie i obserwują psa. Turtle klęka obok niej – Rosy porusza łapami i podryguje we śnie, a czasem się uspokaja i leży nieruchomo. Jej oddech wydaje się Turtle bardzo szybki. Kładzie jej dłoń na boku i patrzy w dal na drzewa. Nie ma serca odnosić psa i go budzić, wiec wraca do domu sama. Odkrywa, że pick-up Martina zniknął. Przechodzi przez pusty salon, idzie na górę do swojego pokoju i siada na platformie łóżka. Myśli: temu staremu psisku nic tam się nie stanie, niech sobie leży, na razie. (…)

*fragment książki Gabriela Tallent’a – Moja Najdroższa

 

 

Ten lekki i pyszny posiłek można z prawdziwą przyjemnością przygotować w czasie majowego weekendu i zjeść w miłym towarzystwie na tarasie, balkonie lub w ogrodzie pachnącym bzami…

Bulion rybny z pulpetami
bulion
1/2 kg ryb morskich: dorsz, sum afrykański
1 marchew
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
sól morska do smaku
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
2 l wody

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka w którym będzie gotował się bulion. Cebulę opalamy na patelni i wkładamy do warzyw, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, sól i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. W tym czasie myjemy ryby i po 20 minutach dodajemy je do warzyw. Gotujemy następne 15 minut. Rybę wyjmujemy z garnka i odcedzamy. Bulion przelewamy przez sito.

pulpety
ryby z bulionu
100 g surowych filetów z suma afrykańskiego
2 łyżki kaszy manny
1 jajo
1 łyżka świeżego estragonu
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżki soku z cytryny

świeży koper do podania

Surowego suma mielemy w maszynce razem z rybą z bulionu. Dodajemy kaszę manną, jajko, przyprawy, posiekany estragon i sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem – masa rybna powinna być wyrazista w smaku. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpety.
Przecedzony bulion stawiamy na średnim ogniu i wkładamy pulpety. Gotujemy je ok. 5 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem i solą według uznania. Podajemy z koprem i warzywami gotowanymi w bulionie.

26 thoughts on “Bulion rybny z pulpetami. Fragment…

  1. Ja idę sfotografować bzy na osiedlu, bo za chwilę przekwitną. Wspaniałe danie!

  2. przypomniałaś mi dawne czasy, moja mama robiła podobne…

  3. W moim rodzinnym domu, taki bulion gotowało się na wigilię jako jedna z zup 🙂 przywołałaś moje wspomnienia z dzieciństwa :-*

  4. Ubóstwiam zupy rybne. Wersji z pulpecikami jeszcze nie próbowałem. Narobiłaś mi wielkiej ochoty. Pozdrawiam

  5. Jeszcze nie próbowałam gotować bulionu rybnego, ale może zasmakowałby mi właśnie z dodatkiem takich pulpetów 🙂

  6. Takie danie kojarzy mi się z dzieciństwem…jest pyszne 🙂

  7. A moj bez dopiero rozkwita i pieknie pachnie. Uwielbiam bez, tulipany i pyszne jedzienie 🙂 u ciebie widze 2 z 3 i bzy i pyszne jedzenie 🙂

  8. Musi być pyszne! Uwielbiam ryby i na pewno wypróbuje ten przepis! 🙂

  9. Nigdy nie jadłam zupy rybnej. Twój przepis bardzo mi się jednak spodobał.

  10. jakoś nie jestem przekonana do bulionu rybnego, do tego smaku i zapachu trzeba się przyzwyczaić, choć myślę, że warto, bo ryby są przecież zdrowe

    • Post Author Amber

      Magda,
      człowiek też nie zawsze ładnie pachnie…Ale to nie powód, żeby z nim nie obcować.
      Smacznych ryb Ci życzę!

  11. Pysznie to wygląda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *