Czekam na wiosnę…Na pękające pąki forsycji. Na futerkowe bazie posypane żółtym pyłkiem.
Na wychodzące z ziemi główki tulipanów i szafirków.
Na fiołki i stokrotki…
Wybraliśmy się nawet na weekendowy spacer w poszukiwaniu wiosny. Błądziliśmy po alejkach pobliskiego uzdrowiska, zachodziliśmy do tężni. Wszystko jeszcze śpi…A wiatr niósł ostatnie już chyba ostre powiewy. Na trawie plamy śniegu…
Może potrzeba więcej słońca i więcej ciepłego powietrza. Może jeszcze chwila, moment…
Pierogi idealne na przedświąteczny czas. Na przygotowanie się do wielkanocnego jadła obfitego w kiełbasy, żury i jaja w niezliczonej ilości odsłon… Lekkie i wyjątkowo pyszne!
Pierogi ze szczupakiem
ciasto
200 g mąki
50 g ciepłej wody
50 g śmietany
1/2 łyżki miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
farsz
500 g filetowanego szczupaka bez skóry
pół marchewki
1 łyżka zielonej pietruszki
1 jajko
1 szalotka
1 łyżka klarowanego masła
sól i pieprz do smaku
Filet ze szczupaka przepuszczamy przez maszynkę, na tarce ścieramy marchewkę, siekamy natkę pietruszki i wkładamy do miski. Na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, dodajemy do pozostałych składników razem z jajem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy farsz.
Składniki ciasta łączymy i zagniatamy w elastyczną kulę. Wałkujemy stopniowo, nakładamy porcje farszu i kleimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku 8 minut lub do momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy polane klarowanym masłem, posypane szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Polecam też przepis na wielkanocne pierogi z sandaczem – klik!
Próbuję wyobrazić sobie smak tych pierogów… Mmmmm…. Bajka kulinarna po prostu 🙂
Aniu, byle do wiosny! Kiedyś chyba dotrze do nas ;)))
Małgosiu,
są wyjątkowo smakowite, delikatne i z charakterem jednocześnie.
Wiosna…błądzi gdzieś zamiast przyjść…
Wspaniałe nadzienie!
Pati, polecam! Te pierogi to pyszna rzecz.
Bardzo chętnie spróbowałabym pierogów ze szczupakiem (i sandaczem również). Nigdy jeszcze takich pyszności nie jadłam:)
Dorota,
w takim razie do dzieła!
Obie wersje bardzo Ci polecam.
Biorę przepis !
I love life,
bierz i rób!
Coś wspaniałego, wszystko co dobre zamknięte w jednym pierogu!
Kasiu, dziękuję.
Naprawdę są pyszne!
Przepyszne to nadzienie do pierogów!
Dziękuję Zuziu!
Pierogi w każdym wydaniu uwielbiam. Takich nie jadłam a bardzo chętnie spróbuję. Super propozycja 🙂
Pichceniomania,
takie pierogi są doskonałą odmianą od tradycyjnego podania ryby i od tradycyjnych pierogów.
Razem stanowią fantastyczne danie!
Nigdy nie jadłam ani nie robiłam pierogow z ryba. Intrygujący pomysł
Aniu,
czas to zmienić. Jest pysznie!
Oo, ciekawe rozwiązanie 🙂 Bardzo dawno temu jadłam szczupaka, ale w prostszym wydaniu i nawet nie pomyślałabym o farszu do pierogów 🙂
Julita,
szczupak zyskuje w tych pierogach nowy wymiar i smak!
Bardzo lubię pierogi z rybą. Na szczęście moje dzieciaki też. Dawno nie robiłam. Dzięki za przypomnienie i insirację
Wysmakowane – Kasiu,
u nas dzieci też ryby bardzo lubią.
Polecam te pierogi, są dla wszystkich!
Aniu jestes bardzo pomysłowa 🙂
Gosiu,
dziękuję.
Pierogi z rybą jadamy od zawsze!
Oj tak, ja też czekam na wiosnę z utęsknieniem. Dzisiaj wybrałam się z aparatem szukać jakiejkolwiek zieleniny, pączków na drzewach? Pierwszych zielonych traw? Nie ma nic! A pierogów z rybą jeszcze nigdy nie jadłam, zaintrygowałaś mnie!
Joanno,
no właśnie jest tak szaro i bez kolorów tej niewydarzonej wiosny…
Pierogi z rybą to pyszna rzecz!
Pierogi po królewsku! Pyszności!
Kamila,
bo szczupak to królewska ryba!
Pozdrowienia.
Świetny przepis, zapisuję!
Blue_ megi,
dziękuję!
To musi być pyszne! 🙂
Wiola, dziękuję, jest!
Uwielbiam pierogi! A ryby jem stanowczo za rzadko, więc ten przepis jest dla mnie idealny! 🙂
Dominiko,
ryby są tak pyszne, że jadam je bez umiaru.
Smacznego!
Pierogi z dorszem jadam , znam, lubię, czas na zmianę ryby dzięki za inspirację
Agata,
z dorszem ja akurat nie jadłam…
Czas spróbować.
Ale to musi być dobre! Nie jadłam jeszcze takiego połączenia, proszę o konkretną porcję 🙂
Tysiu,
to są pierogi jak milion dolarów!
Częstuj się.
Pierogów z rybą jeszcze nie jadłam! 🙂
Edyta,
to masz okazję spróbować!
Polecam.
Wczoraj zastanawiałam się nad kupnem pasztetu ze szczupaka – ale nie wiem ile było szczupaka w szczupaku;) Po próbie. Wiem, ze Twoje są wyśmienite i jest w nich 100% smaku i szczupaka. Takich jeszcze nie widziałam i nie jadłam, a kocham ryby!
Anita,
nie wiem co to za pasztet, ale mam takie doświadczenia, że jest w nich dużo bułki lub innych wypełniaczy i trochę ryby…
Lepiej zrobić taki pasztet samemu. Lub takie pierogi.
Pozdrowienia!
Wow, czegoś takiego jeszcze nie jedliśmy, a pierogi kochamy!
Pełnia smaków,
w takim razie do dzieła!
O ludzie, jak te pierogi wyglądają cudnie:-) A jakie muszą być pyszne. Już sobie wyobraziłam. Tylko wiosny brak;-(
Marzena, dziękuję.
Pierogi smakują wybornie!
Na święta planuję przetestować ten przepis, szczerze mówiąc jeszcze nigdy takich nie jadłam , a wyglądają naprawdę pysznie, po zrobieniu podzielę się wrażeniami.
Kamila,
bardzo miło mi będzie!
Pierogi są sprawdzone, więc jeżeli lubisz rybę, będą smakowały.
Pozdrowienia.