Plan na weekend jak zwykle wypełniony po brzegi. Wszystko przewidziane i spięte ostateczną klamrą. Kiedy wypadnie jeden element wszystko posypie się jak kostki domino…No nie ma opcji na niepowodzenie!
Gdzieś z tyłu głowy wisi wiadomość o mrozie i szalejącej zimie, która postanowiła zatańczyć chocholi taniec na pożegnanie. A kysz!
Zaczynam już dziś przygotowując popularne na Bliskim Wschodzie i w Maghrebie pszenne pity, w których podam falafele z jogurtowym sosem, warzywami i ziołami. Wegetariańska mieszanka z Bliskiego Wschodu schowana w kieszonce prostego placka jest dla wszystkich dobrym i atrakcyjnym posiłkiem.
Falafelowa kanapka na weekend!
Falafel sandwich z jogurtowym sosem tahini
falafel
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 łyżka mąki z ciecierzycy
2 łyżki sezamu
2 łyżki wody
1 żółta cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka świeżej pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżeczka kminu w proszku
½ łyżeczki kardamonu w proszku
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
olej do smażenia o wysokich właściwościach dymienia – z nasion winogron lub ryżowy
2 chlebki pita – z tego przepisu – klik!
liście natki pietruszki i mięty
mała czerwona cebula pokrojona w krążki
plasterki ogórka i rzodkiewki
sos tahini
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka pasty tahini
1 łyżka soku z cytryny
sól
ostra papryka do posypania
Ciecierzycę namocz na noc w wodzie – powinna podwoić swoją objętość. (Uwaga ! – ciecierzyca z puszki nie jest dobrym wyjściem, bo falafele nie będą tak smaczne). Odcedź i opłucz ciecierzycę, a następnie dodaj do kielicha blendera razem z cebulą, sezamem, czosnkiem i pietruszką. Miksuj do gładkości wszystkich składników, ale nie powinna to być miazga. Dodaj przyprawy, sodę oczyszczoną, sól, mąkę i wodę. Wymieszaj i przenieś do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Kształtuj masę na małe kotleciki dłońmi zmoczonymi w wodzie i układaj na blacie (lub formuj je za pomocą gałkownicy do lodów). Rozgrzej olej na żeliwnej patelni i smaż falafele przez 5 minut z każdej strony. Podawaj ciepłe w podgrzanych chlebach pita ze świeżymi zielonymi liśćmi, cebulą, ogórkiem, rzodkiewką i sosem tahini.
Mniaaaaaam! Coś w sam raz dla mnie 🙂
Kuchnia na wrzosowisku, cieszy mnie to bardzo!
Pozdrowienia.
Aniu ,ale ty pyszne jedzenie serwujesz 🙂
Margot, dziękuję i zapraszam !
Bardzo smacznie zaczynasz weekend 🙂
Miłego i dużo słonka!
Cudowne smaki! Bardzo lubię
Baaardzo smaczna inspiracja 🙂
Pełnia Smaków,
dziękuję i polecam się!
pyszna propozycja Aniu:)
Dziękuję Reniu.
Pozdrowienia!
ależ narobiłaś mi apetytu!
a w domu nie ma wszystkich składników :((((
Małgorzata,
oj to problem…, a sklepy zamknięte…
Musisz czekać do jutra!
Chętnie bym zjadła. Wygląda kusząco 🙂
Katarzyna,
bardzo pyszne, polecam!
Wygląda pysznie ten Twój falafel i cała kanapka 🙂 Zaraz przypomniał mi się Izrael 🙂 pozdrawiam
Małgosiu,
bo to pita w stylu izraelskim i cała kanapka też. To też moje wspomnienia…
Pozdrowienia!
Ależ to znakomicie wygląda. Na widok Twoich wspaniałości normalnie zaczęło mi burczeć w brzuchu;-)
Dziękuję Marzena.
Wygląda pysznie i smakuje tak samo.
A może jeszcze lepiej!