Mus z pieczonego kurczaka. Zero waste. Idea na 2018 !

 

Wiele razy złapałam się na myśli – ile to wszelakich odpadów wyrzucamy każdego dnia…
Wprawdzie od dawna segregujemy, zwracamy uwagę aby ograniczać nadmiar rzeczy, nie marnujemy żywności, ale jednak stosy naszych odpadów wędrują na wysypiska pod miastem. A szczególnie przed i po świętach i weekendach.
I chociaż nie robię żadnych noworocznych postanowień – to idea na 2018 rok brzmi u mnie tak:

Ograniczać się. Zmniejszyć. Odzyskać. Ponownie wykorzystać.

Jest taka grupa ludzi, którzy robiąc zakupy, pakują je do własnych toreb, warzywa kupują tylko na tragach lub w kooperatywach, nie chodzą do supermarketów. Sami robią środki czystości, naprawiają rzeczy zamiast je wyrzucać i nie kupują prezentów – wolą zaprosić kogoś do teatru lub podarować upieczone przez siebie pierniczki… W kuchni wykorzystują każdy kęs lub oddają nadmiar jedzenia dla potrzebujących. Niektórzy widzą w nich dziwaków, inni odpowiedzialnych ludzi. Oni sami uważają się za normalnych, a łączy ich to, że chcą żyć bez śmieci i ograniczać nadmiar.
Czego wszystkim w 2018 życzę!

 

 

Mus z pieczonego kurczaka

piersi i sos z pieczonego kurczaka ( inne pozostałe części)
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki klarowanego masła
50 ml białego wina
1 łyżka posiekanego kopru
szczypta chili
sól morska i pieprz do smaku

Piersi oddzielamy od kości i dzielimy na małe kawałki, przekładamy do malaksera. Szalotkę i czosnek siekamy i podduszamy na maśle – przekładamy do malaksera. Przez sito przecedzamy sos z pieczenia kurczaka – do malaksera. Dolewamy wino, sypiemy sól, pieprz i chili. Miksujemy, dodajemy posiekany koper i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przekładamy do foremek, wstawiamy na noc do lodówki.
Doskonale smakuje podany z bagietką i białym winem.

27 thoughts on “Mus z pieczonego kurczaka. Zero waste. Idea na 2018 !

  1. Pysznie! Popieram ideę minimalizmu! Lepiej kupić mniej produktów, za to dobrej jakości!

  2. I jak ładnie się zrymowało. Ostatnio oglądałam reportaż bogactwo z odpadów. Odpady to tez pieniądze. Aniu spełnienia w Nowym Roku <3

    • Anita,
      o tak, przypadkowo się zrymowało.
      No jasne, że odpady to tez pieniądze. Można je dobrze wykorzystać.
      Dziękuję!

  3. Popieram ideę i to bardzo, nie tylko w kwestii jedzeniowej ,ale np bardzo kibicuje rodzicom jak używają pieluszek wielorazowych ,
    A sama staram się kupować tyle ile mi trzeba( no może z książkami i foremkami trochę mam inaczej :D) i wykorzystywać resztki do innych potraw czy posiłków, efekt ,ze naprawdę od lat nie wyrzucam żywności , Oczywiście ideału jeszcze nie ma i nie wszystko u mnie idzie kupić u lokalnych sprzedawców i itp ,ale staram się 🙂

    • Margot,
      w moim ograniczaniu się nie chodzi tylko o jedzenie, ale o wszystko.
      Od dawna staram się wykorzystywać to co zostanie i nie gromadzić rzeczy, żeby mieć ich nadmiar.
      Cały czas się doskonalę.

  4. Aniu świetny przepis, taki mus musi smakować bajecznie 🙂

  5. Wspaniały mus, idealny do smakowania.
    Najlepszego w Nowym Roku!

  6. Popieram ideę! Staram się nie kupować za dużo i nie marnować żywności. Mam nadzieję, że jeszcze lepiej będzie mi to wychodziło 😉 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂

  7. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Aniu – idea jest mi jak najbardziej bliska. Wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok 2018.

  8. Super takie smarowidło na kanapkę 😉 A opisana przez Ciebie idea jest z każdym kolejnym rokiem coraz bliższa również memu sercu 🙂

  9. super pomysł , na pewno spróbuję 🙂

  10. Wspaniały pomysł! Popieram w 100% inicjatywę 🙂

  11. Bardzo ciekawy i prawdziwy wstęp…w tym roku zdecydowanie chcę podążać jeszcze bardziej w kierunku minimalizmu..więc dziękuję za te kilka prostych słów. A ten mus z pieczonego kurczaka musi być pyszny! Na pewno wykorzystam pomysł niebawem.

  12. Z pewnością smaczne. Mnie najbardziej podoba się idea Zero Waste! Super, popieram 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *