Slowpresso to rodzinny pomysł Justyny Karamuz i jej taty Stefana – na dobrą kawę parzoną bez pośpiechu.
Ta idea jest mi bardzo bliska i od początku śledziłam projekt Slowpresso.
Naczynie tak mi się spodobało, że musiałam je mieć. I wiem, że będzie ze mną długo.
Bo jest piękne w swojej prostocie, wygodne i parzy doskonałą kawę.
Nie wierzyłam, że kiedykolwiek porzucę swój ekspres, który robi prawie wszystko i będę z namaszczeniem celebrować dzień ze Slowpresso. Kawa ze Slowpresso jest wyjątkowo mocna i aromatyczna.
Moje naczynie będę zabierać wszędzie, gdzie to będzie możliwe, aby cieszyć się wspaniałymi kawowymi chwilami.
Do kawowego szczęścia potrzebne jest bowiem naczynie Slowpresso, dobra mielona kawa i czajnik z gorącą wodą.
Poza tym dobry nastrój i czas, które można mieć tylko dla siebie lub dzielić z bliskimi.
Jak działa zestaw ceramiczny Slowpresso – klik!
Do kawy slow polecam upiec bez pośpiechu fantastyczne ciasto z jagodami. Akurat jest sezon na jagody. Kawa i jagodowy deser, czy może być coś wspanialszego latem na tarasie, na balkonie lub na wakacjach? Chwilo trwaj!
Ciasto z jagodami i kruszonką ( ucierane)
ciasto
4 jajka
80 g cukru trzcinowego bio
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1 cukier z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki oleju rzepakowego
250 g jagód
kruszonka
50 g mąki
30 g masła
20 g cukru trzcinowego bio
lukier
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Połącz w naczyniu cukier z sokiem. Utrzyj i odstaw.
Składniki kruszonki rozetrzyj w misce i wstaw do lodówki.
Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę,następnie stopniowo dodawaj żółtka i ucieraj – najlepiej za pomocą robota kuchennego.
Do ciasta dolej olej i miksuj do połączenia się składników, na końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie połącz z ciastem. Wyłóż na blaszkę (24x28cm), posyp jagodami i kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 minut – do suchego patyczka. Wyjmij na kratkę i polej lukrem.
Ciasto prezentuje się obłędnie. Lubię ciasta ucierane, a jagody komponują się w nich mega smacznie 🙂
Kawkę preferuję tradycyjną 😉
Aniu,
polecam i kawę i ciasto. Są pyszne w duecie i osobno.
Super to jagodowe ciacho. Zabrałabym chętnie do kawki ;:)
Kuchnia dla dwojga,
cieszę się! Zapraszam
Ja mało kawowa jestem (herbata to jest to co uwielbiam), ale urządzenie bardzo mnie zaciekawiło
A placek z jagodami to zawsze świetny wybór 🙂
Alu,
to ceramiczne naczynie parzy nadzwyczaj pyszną kawę. Jestem niesamowicie mile zaskoczona. Uwielbiam je.
Bardzo polecam wszystkim, kto lubi i ceni dobry dzień z kawą. Naturalnie, estetycznie i pysznie.
W Slowpresso jest dobra energia!
A ciasto z jagodami to obowiązkowe w sezonie.
Pozdrawiam Cię.
takie ciasto jest wprost idealne na te leniwe chwile:)
Magdalena,
istotnie tak!
Plus dobra kawa.
moja mama robi podobny placuszek
To wspaniale Czerwona filiżanko!
Jak ja lubię ciacha z jagodami, a jeszcze w tym roku nie jadłam. Wpraszam się na kawkę i na ciacho 🙂
Marzena, zapraszam!
Jagody są krótko niestety…
Wspaniałe jagodowe ciacho!
Dzień bez dobrej kawci to dzień stracony 🙂
Miłego!
Kamila,
uwielbiam jagodowe wypieki!
A kawa obowiązkowa.
Pozdrowienia!
To ciacho zdecydowanie do mnie przemawia 🙂
Judik,
zdecydowanie polecam!
I nie zapomnij o dobrej kawie.
Niespieszna kawa w miłym towarzystwie i z ciastem – ideał 🙂
Evi,
dążenie do ideału daje dobre efekty.
Dziękuję!
Pyszne. Poczęstujesz kawałeczkiem?
Pati,
jasne. zapraszam!
Jestem ciekawa smaku kawy z tego zestawu.
I ciacho pyszniutkie:-)
Marzena, kawa jest mocna i aromatyczna.
A samo naczynie piękne.
Spróbuj!
Najprostsze – najlepsze!
Renata,
w prostocie siła . I smak!
Naczynko do parzenie kawy wygląda pięknie. Ja przy takiej kawie i cieście na tej zielonej trawie tańczyłabym z radością.
Anita, dziękuję.
Ja też tańczę – boso z samego rana!
ciasto rewelacyjne polecam goraco
Mariolu, tak jest!
Dziękuję.
Dawno nie jadłam takiego ciasta z owocami
Kamila, zapraszam więc do mnie!
Naczynie wygląda elegancko, ja jednak preferuję delikatną kawę rozpuszczalną.
Olu, niestety kawa rozpuszczalna nie jest do końca kawą…
Jestem smakoszką kawy.
Kawa wloska, natomiast ciasto KAZDE 😉 w tamtym tyg bylo u mnie juz 2 razy 🙂
Sylwia,
a u mnie kawa DOBRA, a ciasto wybrane.
Pysznie
Dziękuję Paulina.
Ciasto wygląda wspaniale. Lubie takie ciasta
Aneta, dziękuję!
Zdecydowanie moje ulubione ciasto 🙂 a jeśli chodzi o kawę od niedawna również nauczyłam się celebrować momenty z nią i doceniać bardziej jej aromat i smak 🙂
Wiola, bardzo się cieszę!
Uwielbiam cieszyć się chwilą.
Slowpresso to dla mnie nowość, ale brzmi ciekawie. Ja tez a kawa nie jestem, ale być może mąż by się zainteresowal. Dla mnie poproszę kawałek ciacha 🙂
Aniu,
to dla kawoszy jest. Do tego wykonane z ceramiki.
Ja zabieram je ze sobą na wyjazdy.
A ciastem się częstuj!
Ale mi zrobiłaś smaka na takie ciacho <3
Po prostu Mama,
sama bym je teraz zjadła!