Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to prospołeczny i edukacyjny projekt skierowany do blogerów i mediów kulinarnych oraz szefów kuchni. Swoim zasięgiem obejmuje całą Polskę. Program ma charakter interdyscyplinarny – łączy historyczne receptury ze współczesnymi trendami kulinarnymi, a nowe technologie z historią miejsca. Przyjęta forma działań umożliwia stworzenie projektu niczym nieskrępowanego i twórczego.
W ramach programu Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie udostępnia część ogrodu, którą uczestnicy obsadzili wybranymi sadzonkami roślin. Z nich właśnie korzystamy podczas projektowych warsztatów. Zaplanowano osiem spotkań.
Każde spotkanie odbywa się według planu: wykłady merytoryczne (prowadzone przez pracowników Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz zaproszonych do projektu specjalistów) oraz warsztaty kulinarne prowadzone przez wilanowskiego szefa kuchni Macieja Nowickiego ( przy wsparciu Norberta Sokołowskiego).
Koordynacją tematyczną i komunikacyjną projektu zajmują się: Julita Strzałkowska – Wrząca kuchnia, Anna Kosterna-Kaczmarek – Czosnek w Pomidorach i Piotr Zwierzchowski.
Ostatnie spotkanie, które odbyło się 12 maja, częściowo odbywało się w ogrodzie, gdzie sadziliśmy warzywa i zioła. Wysłuchaliśmy ciekawego wykładu „Allelopatia i naturalne metody ochrony roślin” i rekonstruowaliśmy stare przepisy w ramach tematu: Raby, raki i szparagi pod wodzą szefa kuchni w Pałacu Wilanowskim – Macieja Nowaka.
To był cudowny czas!
21 czerwca 2017
praca w ogrodzie | zbierzemy pierwsze plony
wykład | „Historia ziemniaczanej bulwy”
warsztaty | „Staropolski surwiwal czy wiślane frykasy?”
piknik | nad zatoką parku wilanowskim zjemy dania przygotowane podczas warsztatów
8 września 2017
wykład + warsztaty pszczelarskie | „Cud miód – miodobranie”
praca w ogrodzie | zbierzemy plony
warsztaty | „Tatarskie ziele w cukrze”
29 września 2017
spacer po ogrodzie | „Ornitolog nad wodą”
spacer po ogrodzie | „Rola Wisły w transporcie płodów rolnych”
praca w ogrodzie | zbierzemy plony
warsztaty | „Jesień – ptactwo wodne”
17 listopada 2017
praca w ogrodzie | zbierzemy ostatnie plony
wykład | „Woda na młyn – zabudowa folwarczna”
warsztaty | „Mąki, krupy i warzywa okopowe”
9 grudnia 2017
wykład | „Kuchnia humoralna”
wykład | „Apteczka”
bankiet dla uczestników projektu
Bardzo fajne spotkanie i super relacja 🙂
Dziękujemy Aniu!
Ciekawa inicjatywa
Tak Alu, bardzo!
Pyszne spotkanie 🙂 Pozdrawiam
Kamila,
istotnie, było ciekawie i pysznie.
Same wspaniałości! 🙂
Judik,
o tak, było bardzo pysznie!
super pomysł
Tak Iza
Nie miałam pojęcia o takiej inicjatywie. Potrawy wyglądają cudnie!:)
Anita,
to bardzo ciekawy projekt, a jedzenie, które powstaje podczas warsztatów jest wyjątkowe.