Ale pojęcie cebula jest bardzo szerokie. Moje ulubione cebulowe owoce to francuskie szalotki w warkoczu, słodka Rossa lunga, hiszpańska Yellow seet spanish, perłowa i polska sochaczewska. I wszelkie odmiany dymki.
Wybór dobrej cebuli to nie jest prosta sprawa, ponieważ w polskich sklepach mamy podział na cebulę czerwoną, żółtą i białą. O losie, co za ignorancja w stosunku do szlachetnych jej odmian!
Każda bowiem smakuje inaczej i do czego innego służy. Poprawia smak dania, wzbogaca je, a nawet gra w nim pierwsze skrzypce. Tak jak w mojej tarcie.
Na cebulę w lutym namówiłam Magdę z Konwalii w kuchni i ona jest królową dzisiejszych naszych wpisów.
Tarta z karmelizowanymi szalotkami
kruche ciasto na spód
240 g mąki krupczatki
1 duże jajo ze wsi
125 g schłodzonego masła
1 łyżeczka soli
3 łyżki zimnej wody
Mąkę wysypujemy na blat, robimy dołek, do którego wsypujemy sól i dodajemy rozkłócone jajko. Nożem łączymy składniki. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostki i zimną wodę.
Za pomocą noża siekamy wszystko razem, a na koniec zlepiamy w kulę. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, w której będziemy piec tartę. Wylepiamy nim formę i odkrawamy nadmiar ciasta. Nakłuwamy je widelcem. Wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym grochem. Pieczemy 15 minut. Zdjemujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy formę z ciastem z piekarnika i odstawiamy.
karmelizowane szalotki
warkocz francuskich szalotek Echalote Bretagne
2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżka listków tymianku
1 łyżka dobrego octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Szalotki obieramy z łupiny i przekrawamy je na pół. Na rozgrzaną patelnię kładziemy masło i wsypujemy cukier. Mieszamy razem, aż cukier się rozpuści. Dodajemy tymianek, sól i pieprz – mieszamy. Dodajemy szalotki i gotujemy je na małym ogniu, odwracając je na drugą stronę, aż płyn odparuje i szalotki będą miękkie.
Układamy je na podpieczonym spodzie i polewamy syropem z patelni. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z pieca i podajemy.
Królowa!
Niezaprzeczalnie!
Karmelizowanym szalotkom na kruchym spodzie nigdy nie odmawiam. 🙂
Pyszności!
Magda,
królowa naszych wpisów smakuje i u mnie jak królowa!
Dziękuję.
Wybornie i bardzo elegancko! Pycha!
Dziękuję Kamila!
Na taką tartę zawsze jest sezon.
Pyszności serwujecie:-) A z dostępną cebulą w sklepie masz rację, nie dość , że oferta uboga – to tylko 3 gatunki widnieją 😉
Marzena, skuś się!
Oferta polskich sklepów jest żałosna, jeżeli chodzi o cebulę…
Trzeba szukać na własną rekę. A znaleźć można!
Zdecydowanie coś dla mnie! Cebuli nie oprę się w każdej postaci 🙂
Joanna, zatem ruszaj do kuchni!
Smacznego.
Strasznie spodobał mi się cebulowy placek u Magdy, ale po tym co zobaczyłam tu… sama nie wiem co lepsze. Może trzeba stwierdzić, ze inne i zajadać się i jedną i drugą cebulowa pysznością 🙂
Tofko, dokładnie tak!
Polecamy obie cebulowe propozycje.
Brzmi pysznie!
Dziękuję Pati!
Bardzo mi się podobają Twoje przepisy
Mlodakk,
bardzo się cieszę!
Piękne i apetyczne.Z przyjemnością je zrobię ❤
Marcepanowy kąciku,
będzie mi bardzo miło!
Smacznego.
Obłędnie wyglądają, ślinka leci 😉
Cieszę się Ewo.
Dziękuję!
po prostu wspaniała:)
Dziękuję Magdalena!
Aniu dałabym sie pokroić za taką tartę …..
Jolu, częstuj się proszę!
Wygląda to obłędnie. Sam opis działa na moje kubki smakowe!