Kochani, skończyliśmy już odliczanie czasu do Nowego Roku.
Jesteśmy na początku nowego, a zaraz rozpocznie się karnawał. Czas, kiedy radujemy się początkiem, snujemy plany, marzymy…W doskonały nastrój wprawią nas proste i smaczne koktajle.
Wystarczy kilka składników i dobre towarzystwo.
Napadało śniegu i wszystko nagle pokryło się białym puchem.
Choinka mieni się kolorami, palą się świece, a my czekamy na Przyjaciół.
Będziemy cieszyć się swoją obecnością i przyrządzać karnawałowe drinki.
Czego wszystkim bardzo życzymy!
Szampańskie Cosmo
Niech nie zwiedzie Was jaskrawy, różowy kolor tego koktajlu. Zapewniam, że to wyrafinowana kompozycja, w której słodko-kwaśne połączenie żurawiny i limonki dopełnia wytrawny smak szampana.
Składniki:
35 ml Cîroc Vodka
45 ml soku żurawinowego
35 ml szampana
10 ml soku z limonki (około 1/2 limonki)
Garnish: zest z pomarańczy
Wszystkie składniki koktajlu, oprócz szampana, umieść w shakerze razem z kostkami lodu. Wstrząsaj energicznie przez kilkanaście sekund. Następnie przecedź przez gęste sitko i przelej do lampki do szampana lub kieliszka typu kupetka. Całość dopełnij szampanem. Skręć skórkę z pomarańczy, by uwolnić aromat, a następnie ozdób nią koktajl.
Wskazówka: Jeśli nie chcesz poczuć się, jak kierowca formuły 1 po zwycięskim wyścigu, nie wlewaj szampana do shakera! Zachowaj bąbelki do dopełnienia koktajlu. Ten koktajl najlepiej podawać w kieliszku do szampana, który zachowuje bąbelki na dłużej.
Mniej wytrawny od klasycznego Martini – koktajl Martinez – jest równie genialny w smaku! Świetnie nadaje się na zimowe wieczory przy kominku, jak i karnawałowe szaleństwo. Nieco rzadziej spotykane składniki, jak likier Maraschino i bitters pomarańczowy to bardzo dobry zakup, bo są często używane jako dodatki także do innych klasycznych koktajli.
Składniki:
50 ml Tanqueray No. TEN
25 ml słodkiego wermutu
5 ml likieru Maraschino
2 krople pomarańczowego bittersa
Zest z pomarańczy
Garnish: 1 wisienka koktajlowa (Maraschino)
Wskazówka: Jeśli chcesz otrzymać mroźny koktajl, przed jego przygotowaniem na około pół godziny umieść kieliszki w lodówce.
Wszystkie składniki koktajlu (oprócz skórki pomarańczy) wlej do szklanicy lub podobnego naczynia. Dodaj lód i mieszaj przez kilkanaście sekund, aż Martinez będzie odpowiednio chłodny. Spróbuj, czy koktajl nie jest zbyt rozcieńczony i przelej przez sitko do schłodzonego kieliszka typu martini lub kupetka. Użyj obieraczki do warzyw, by obrać skórkę od pomarańczy, a następnie skręć zest nad koktajlem, by uwolnić olejki aromatyczne. Całość możesz udekorować wisienką koktajlową na wykałaczce.
SCOTCH MANHATTAN
Niekiedy nazywany Rob Roy, koktajl Scotch Manhattan, różni się od wersji podstawowej tym, że zamiast bourbonu jako podstawy, używa się – no właśnie – szkockiej whisky. A najlepsze jest to, że przygotowanie zajmuje zaledwie minutę!
Składniki:
50 ml Singleton of Dufftown whisky
25 ml słodkiego wermutu
1 kropla Angostury bitters
Skórka z pomarańczy (zest)
1 wisienka koktajlowa (Maraschino)
Połącz w dużej szklanicy whisky, wermut i odrobinę Angostury bitters, dodaj kostki lodu i mieszaj przez kilka sekund, aż koktajl będzie odpowiednio chłodny. Przelej przez sitko do kieliszka do martini lub kupetki. Za pomocą obieraczki do warzyw obierz skórkę z pomarańczy, skręć ją dla uwolnienia aromatu i ułóż w kieliszku opierając o ściankę. Następnie dorzuć wisienkę koktajlową.
Wskazówki: Najlepiej użyj wisienki Maraschino – zapewni delikatnie migdałowy posmak, podczas gdy kandyzowana może okazać się zbyt słodka. Jeśli chcesz uzyskać naprawdę mroźny efekt, przed przygotowaniem koktajlu włóż kieliszki na około pół godziny do lodówki.
WHISKY HOT TODDY
Whisky, miód i sok z cytryny to klasyczne połączenie, które trudno zepsuć. Hot Toddy jest w dodatku idealnym napojem rozgrzewającym na zimowe wieczory, a wypity na zakończenie wieczoru chroni przed bólem głowy w następny dzień. Uwaga: gorące!
Składniki:
50 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve
75 ml wrzątku
25 ml miodu
25 ml soku z cytryny
1 gruby plasterek / ćwiartka cytryny
1 laska cynamonu
Kilka goździków
Umieść łyżeczkę z miodem w szklance do latte, zalej wrzątkiem, wyciśnij sok z połówki cytryny i wszystko razem wymieszaj. Dodaj whisky i wymieszaj jeszcze raz. Udekoruj ćwiartkę cytryny (ze skórką) nabijając na nią goździki i wrzuć do koktajlu razem z laską cynamonu.
Autorem przepisów jest polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński. Przepisy i zdjęcia dzięki World Class Poland.
Karnawałowe koktajle dodaję do akcji Błyskawiczne piątki!
Wpadłabym do Ciebie Aniu na jednego , tylko nie wiem który wybrać 🙂
Margot,
ja za Ciebie nie wybiorę…
Mi smakują wszystkie!
Wpraszam się na te cuda! Wspaniałego czasu
Dziękuję Kamila!
Wzajemnie.
Aniu bardzo fajne propozycję, wypróbuję 🙂
Marzena,
świetnie!
Polecam.
Zachwycają mnie zdjęcia <3
Evi,
zdjęcia…, o tak!
Pyszności serwujesz Aniu 🙂 Udanego karnawału 🙂 pozdrawiam
Małgosiu,
Tobie też wszystkiego szczęśliwego!
Pyszności serwujesz Aniu, udanego karnawału, pozdrawiam 🙂
Dziękuję Małgosiu!