Drób na świątecznym – pod takim hasłem Krajowa Rada Drobiarstwa zorganizowała spotkanie w Studiu Kulinarnym CookUp dla grupy Blogerek. Celem spotkania bylo zaznaczenie walorów, jakie posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat. W dyskusji wzięły udział ekspertki. Lekarka weterynarii – Aleksandra Porada, która opowiedziała nam o produkcji drobiu oraz etapach kontroli i dietetyczka – Anna Jelonek, która przybliżyła nam rolę mięsa drobiowego w diecie. Gościem specjalnym była znana aktorka Małgorzata Ostrowska-Królikowska, która dzieliła się z nami swoimi doświadczeniami wykorzystania mięsa drobiowego we własnej kuchni.
Więcej informacji na temat mięsa drobiowego, jego właściwości i wykorzystania można znaleźć na stronie www.dobrydrob.pl. Znajduje się tam również krótki film animowany o faktach i mitach związanych z mięsem drobiowym.
Po dyskusji chętnie przystąpiliśmy do części praktycznej, którą prowadzili dwaj szefowie kuchni: Jakub Streuermark i Marek Kropielnicki.
Przygotowywaliśmy trzy smaczne dania:
* wolno pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie
Po wspólnym gotowaniu tradycyjnie wszyscy zasiedli to stołu, by cieszyć podniebienia przygotowanymi daniami.
Relacja ze spotkania na filmie:
Bardzo ciekawa tematyka warsztatów. Już nie mówiąc o tym, że niebywale apetycznie przyrządzone, drobiowe dania 🙂
Grunt to przepis!
dziekuję. Warsztaty były ciekawe i twórcze.
POzdrowienia!
Jak dobrze było Cię wreszcie poznać 🙂
I Ciebie Kochana!
Całusy.