Ruiskuorinen olutlimppu – fiński świąteczny chleb w grudniowej Piekarni!

dsc_0682-001
 

Świąteczne potrawy na blogach, w ofertach sklepów i restauracji.
Przepisy rodzinne, zapożyczone i zdobyte dopiero co.
Śledź w pierniku czy po kaszubsku?
Szynka pieczona w cytrusach albo w muszatrdowej skorupce…
Makowiec zawiajny, keks pijany…
Ale co z chlebem?
Jaki chleb stawiacie na wigilijny i świąteczny stół?
Dla mnie jest on tak samo istotny jak półmiski z rybą!
Musi być upieczony w domu, pyszny i co najmniej w dwóch wersjach.
W tym roku dojdzie jeszcze trzeci – domowy pumpernikiel.
Fiński chleb świąteczny, który właśnie upiekliśmy zyskał u mnie miano chleba obowiązkowego na bożonarodzeniowym stole.
Jest wyjątkowy. Aromatyczny, pachnący korzeniami i cytrusami. Ma cudownie chrupiącą skórkę i pasuje do wszystkiego.
Próbowalismy go ze śledziem i smażonym karpiem, z pasztetm i świątecznym masłem z dodatkiem brandy.
Ruiskuorinen olutlimppu na moim świątecznym stole zajmie poczesne miejsce!

 

dsc_0687
 

Ruiskuorinen olutlimppu – fiński świąteczny chleb
na podstawie przepisu z Kuchni Gucia – klik!
jeden bochenek

Starter:
około 1 g świeżych drożdży
75 ml zimnej wody
90 g mąki pszennej chlebowej 750
1/2 łyżeczki soli

Ciasto:
125 ml wody (temperatura pokojowa)
125 ml piwa kasztanowego
ok. 25 g świeżych drożdży (lub 8g suszonych)
60g mąki żytniej 720
50g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
2 łyżki rodzynek sułtańskich
90g miodu rzepakowego
25 ml roztopionego masła
1 łyżeczka soli
400g mąki pszennej chlebowej 750

Skórka piwna (kruszonka ):
około 2,5 g świeżych drożdży
100 ml piwa kasztanowego
60g mąki żytniej 720
1/4 łyżeczki soli
Mąka do obsypania skórki:
15g mąki żytniej 720
Starter
Drożdże rzopuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i wyrobiamy przez około dziesięć minut. Dodajemy sól i mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
Ciasto
W dużej misce mieszamy wodę, piwo, drożdże, miód i sól. Dodajemy starter, a następnie mąki: żytnią i pełnoziarnistą i przyprawy. Mieszamy i dodajemy pozostałą mąkę. Konsystencja ciasta jest dość luźna ale pozwalająca na ręczne wyrabianie. Wyrabiamy dalej dodając roztopione letnie masło. Wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Można podsypać trochę mąki. Dodajemy rodzynki i skórkę z pomarańczy, i wgniatamy je do ciasta. Miskę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy folią i zostawiamy na 30 min. Odgazowujemy i zostawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie przykrywamy ciasto folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę.
Skórka piwna
Drożdże rozuszczamy w piwie. Dodajemy sól i mąkę i szybko mieszamy. Przykrywamy folią i zostawiamy na 30 minut.
Wykończenie
Z ciasta formujemy okragły bochenek i przekładamy na papier do pieczenia. Okładamy go skórką piwną i grubo posypujemy mąką żytnią. Zostawiamy pod przykryciem na 45 -60 minut, aż wyrośnie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 st. C i wstawiamy garnek żeliwny z pokrywką na 30 minut. Chleb z papierem przenosimy do garnka, przykrywamy pokrywą i pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 220 st. C i pieczemy kolejne 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy chleb jeszcze ok. 25 minut. Sprawdzamy, czy postukany w spód wydaje głuchy dźwięk. Wyjmujemy chleb z garnka i studzimy na kratce.

 

Ruiskuorinen olutlimppu na blogach:
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Grunt to przepis!
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek Dany
Moje małe czarowanie
NieŁad mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slow life

 

Kochani,
prosto z Piekarni przesyłam Wam ciepłe i serdeczne życzenia pysznych i rodzinnych świąt.
Cudownego Nowego Roku. I niech nam się piecze!
Amber

 

44 thoughts on “Ruiskuorinen olutlimppu – fiński świąteczny chleb w grudniowej Piekarni!

  1. Aniu,przychodzę w świątecznym nastroju i życzeniami wspaniałych Świąt.
    Upiekłaś śliczny, rustykalny chlebek.
    Pozdawiam
    Renata
    A to mój wypiek http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/12/ruiskuorinen-olutlimppu-finski-chleb.html

  2. Amber! Twój chleb cudownie upieczony, na świątecznym stole będzie pięknie wyglądał!
    Mnie bardzo przypadł do gustu, chociaż tak ładny nie jest.
    Wspaniale było razem piec w tym przedświątecznym okresie!

  3. Na moim stole chleb równiez zajmie honorowe miejsce, jest cudowny w smaku i podziwiam tez Twój Aniu. Dziekuje za wspólne wypiekanie i cały ogromny roczek, czekam na następny i do Siego upieczonego 🙂 Oto mój chleb:
    http://doowa.blogspot.com/2016/12/ruiskuorinen-olutlimppu-finski-chleb.html#more

  4. Aniu-wspaniale wygląda Twój chleb 🙂 z rodzynkami i skórką kandyzowaną jest zapewne idealny do konfitur 🙂 Ach Gucio wspaniale dla nas wybrał. Dziękuję Wam obojgu i życzę wspaniałych Świąt 🙂

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2016/12/ruiskuorinen-olutlimppu-i-turdus.html

    • Małgosiu,
      dziękuję. Ten chleb jest do wszystkiego. Dodałam pieprz i gałke muszkatołową. A więc jest słodko- pikantny.
      Pysznego świętowania!

  5. Aniu, ja też zamierzam upiec na Święta ten chleb, idealnie pasuje. I faktycznie nadaje się do wszystkiego. A nawet sam jest pyszny. Twój bochenek jest przepiękny, szczególnie skórka wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie i podaję link do mojego chleba: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2016/12/ruiskuorinen-olutlimppu-finski-chleb.html

  6. Ależ musi przyjemnie chrupać skórka Twojego chleba. Jest piękny! 🙂
    Mój tutaj: http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2016/12/finski-chleb-swiateczny-w-grudniowej.html

  7. O kurcze, ale masz ładną “panterkę” na wierzchu, u mnie wygląda trochę inaczej . Dziękuję za wspólne pieczenie. Chleb w smaku faktycznie wykwintny i pyszny.
    http://www.domzmozaikami.pl/2016/12/chleb-z-piwna-kruszonka-czyli-ekscentryczny-finski-chleb-swiateczny/

  8. Chleb bardzo ważny na stole świątecznym! Pieknie Ci się upiekło 🙂
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

    https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2016/12/ruiskuorinen-olutlimppu-finski-chleb.html

  9. Pysznych, aromatycznych, wypiekami bogatych Świąt Bożego Narodzenia życzę! 🙂
    Mój chlebek rustykalny do znalezienia tu: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/12/rustykalny-chleb-swiateczny-z-suszona.html

  10. Cudny! Postaram się go upiec na Święta., bo teraz nie było szans;-( I Aniu chętnie poznam Twój przepis na pumpernikiel. Może go wrzucić na kolejny termin do piekarni?
    Pozdrawiam gorąco:-)

    • Marzena,
      bardzo polecam ten chleb na świąteczny stół.
      Ja dodałam mu nuty pieprzu, więc stał się bardzo wyrafinowanym pieczywem w połączeniu z korzeniami.
      A o pumperniklu pomyślę…

  11. Nazwy nie umiem wymówić, ale chleb wygląda cudnie! 🙂

  12. Fajnie się prezentuje!

  13. Aniu, jaki piękny Twój bochen. Idealny!
    I dziękuję już za życzenia świąteczne 🙂

  14. Domowy chleb na Wigilijnym stole obowiązkowo musi byc:) .. u nas jest to zakwasowiec – razowiec dla dorosłych, dla dzieci pszenny:) ….
    Twój chlebek świąteczny wyszedł piękny – taka kuleczka:)

    • Jolu,
      u mnie będzie i zakwasowiec i ten na drozdżowym zaczynie i pumpernikiel.
      Dobry chleb na świątecznym stole to podstawa!

  15. Ależ piękny chlebek 🙂 Niestety Aniu, ale tym razem nie dałam rady z pieczeniem.Brakło czasu 🙁
    Pozdrawiam serdecznie wszystkie piekareczki 🙂

  16. Bardzo żałuje że nie zdążyłam go upiec z wami, ale przepis zapisałam 🙂 wspaniale wygląda 🙂

  17. Cudny chlebek, niestety nie dałam rady dołączyć do grudniowej piekarni. Mam nadzieję, ze się poprawię od przyszłego roku 🙂

  18. Fajny ten chlebek Amber. I wyglada uroczo. Ja jakos nie pomyslalam o chlebie na wigilijny stol…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *