Kasztanowe pierogi z gęsiną. Top smaki listopada!

dsc_0423-001
 

Nawiało liści w każdy zakamarek ogrodu.
W każdy kąt tarasu.
Wrony wydziobują jarzębinowe korale, a sikorki rozglądają się za słoniną…
Wilgoć czuć w powietrzu i w kościach.
Potrzebuję dużo witaminy D i zapasu czerwonego wina.
W kuchni pachnie gęsią. Owsianą, młodą, sezonową.
Piekę, konfituję, marynuję.
Pomysłów na gęś mam wiele. Kochamy jej smak.
A czerwone wino jest idealne do gęsi.
Top smaki listopada!

 

dsc_0424-001
 

Pierogi z gęsią lepię każdego listopada. To mój kulinarny rytuał. I uczyniłam z niego domową tradycję.
Pierogi z ubiegłego roku i inne przepisy z gęsią są tu – klik!

Kasztanowe pierogi z gęsiną

farsz
2 gęsie nogi
1 ząbek czosnku
kilka gałązek suszonego majeranku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
sól do smaku
1 łyżka masła

Gęsie nogi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, posypujemy majerankiem i układamy w naczyniu do zapiekania. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy, aż mięso będzie odchodzić od kości – ok. 1,5 godziny.
Po przestudzeniu oddzielamy mięso od kości i przepuszczamy je przez maszynkę. Czosnek rozcieramy w moździerzu z 1/2 łyżeczki soli i dodajemy do mięsa. Dsypujemy też pieprz, kolendrę, otarty kwiat suszonego majeranku i wyrabiamy na jednolitą masę.

ciasto

200 g mąki kasztanowej
100 g smoliny plus do podsypania
1 łyżka oliwy EV
1/2 łyżeczki soli morskiej
200 ml bardzo ciepłej wody

Mąki i sól wsypujemy do misy robota. Dolewamy oliwę i wlewamy 150 ml wody gorącej. Kiedy uznamy, że wody potrzeba więcej, dolewamy część lub całą resztę. Formujemy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 30 minut.
Odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy je i wykrawamy szklanką koła. Na każdym układamy porcję gęsiny i przykrywamy drugim kołem z ciasta. Zlepiamy brzegi ciasta. Ulepione pierogi posypujemy semoliną.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy po kilka pierogów. Gotujemy, aż wypłyną i wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek. Na patelni roztapiamy masło, pierogi układamy na talerzach, polewamy je masłem i posypujemy majerankiem.

20 thoughts on “Kasztanowe pierogi z gęsiną. Top smaki listopada!

  1. Wow ja nigdy jeszcze takich pierogów nie jadłam u nas te pospolite najbardziej robimy

    • Mlodakk,
      polecam sprobować mniej trdycyjnych.
      Chociaż pierogi z gęsią to w mojej rodzinie tradycja.
      Smacznego!

  2. Jejku ale mnie zaskoczyłaś, jestem ciekawa jak smakują 🙂

  3. Pyszny jest Twój listopad!
    Słonka zdecydowanie więcej!

  4. Aniu, jesteś niesamowita!!! Nikt mnie tak kulinarnie nie inspiruje jak Ty, gdy patrzę na Twoje listopadowe poczynania myślę by jak najszybciej wrócić do smakowitego blogowania. Zrobię to, prędzej czy później, bo tęsknię…

    • Aga,
      dziękuję.
      Cieszę się bardzo, że się mną inspirujesz i czekam na Twój powrót niecierpliwie.
      Pozdrowienia!

  5. Mmm, coś cudownego <3 Pierogi wyglądają przepysznie! Pozdrawiam

  6. Pierogi z gąską już kiedyś jadłam – rzeczywiście są fantastyczne! Kusi mnie strasznie żeby też poeksperymentować z mąką kasztanową – to musi być ciekawe doznanie smakowe w pierogach 🙂

    • Grunt to przepis!,
      tak, są doskonałe i warto je ulepić jak tylko jest okazja.
      A mąka kasztanowa bardzo do gęsi pasuje.
      Pozdrawiam Cię!

  7. Myślałam patrząc na tytuł ,że są z farszem kasztanowym – chyba się rozmarzyłam,ale ta gęsina też wymiata i wino,koniecznie.

  8. amanda-butikzprzepisami

    Wykwintnie i świątecznie! 🙂

  9. Nie robiłam jeszcze nic z mąką kasztanową …. cudownie barwi ciasto:) …. gęś to nie do końca nasze smaki …. ale pierogi z nią bym zjadła:) Buziaków moc

    • Jolu,
      mąka kasztanowa jest niesmaowicie bogata w smaki.
      A gęś trzeba spróbować na różne sposoby.
      Moje pierogi na pewno by Ci smakowały!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *