Tak smakuje Dolce Vita! to program promujący trzy włoskie sery oznaczone europejskim znakiem jakości:
* Ser Parmigiano Reggiano DOP (CHNP)
* Ser Asiago DOP (CHNP)
* Ser Gorgonzola DOP (CHNP).
Kampania wspanierana jest przez Unię Europejską, będzie trwała trzy lata, od 2016 do 2019 roku i będzie realizowana w Austrii, Czechach i Polsce.
Dlaczego warto kupować sery oznaczone znakiem jakości?
* Takie sery zapewniają konsumentom gwarancję zakupu lokalnych i autentycznych produktów o wysokiej jakości, które są częścią dziedzictwa gastronomicznego krajów UE
* Podkreślają znaczenie pracy producentów poprzez tworzenie wartości dodanej, która stanowi ochronę dla producentów, zabezpieczając ich przed podróbkami i nieuczciwą konkurencją
* Są bdźcem do zachowania i rozwoju terytoriów produkcji, lokalnych gospodarek oraz różnorodności rolnej i spożywczej.
Asiago Fromaggio
Asiago fresco (Asiago świeży)
Ser produkowany z mleka pełnego, dojrzewa przez co najmniej 20 dni. Ma biały lub lekko słomkowy kolor, widoczne, nierównomierne dziury i smak świeżego mleka. Jest delikatny, przyjemnie rozpływa się w ustach, pozostawiając słodki i lekko kwaśny posmak.
Asiago Stagionato (Asiago dojrzewajacy)
Ser produkowany z mleka częściowo odtłuszczonego i dojrzewa od 3 do 15 miesięcy. Ma słomkowy kolor i dziury o małej lub średniej wielkości. Ma mocny i pikantny smak, który wzmacnia się w miarę dojrzewania.
Asiago może być serwowany jako ser stołowy lub tarty (dojrzały). Może być podawany z jajkami i wędlinami. Może być serwowany też na koniec posiłku z owocami. Dobrze smakuje z miodem, dżemem i kompotem. Nadaje się do zapiekania.
Parmigiano Reggiano
Bardzo znany i ceniony ser na całym świecie. Wytwarza się go z surowego mleka krowiego. Jest częściowo odtłuszczony i ma twardą, drobnoziarnistą masę. Kolor żółto-słomkowy. Ma delikatny, aromatyczny smak. Bardzo dojrzałe jego wersje są pikantne.
Parmigiano Reggiano ma barzdo szerokie zastosowanie w kuchni. Może być jedzony bez żadnych dodatków, jako przekąska, dodatek do aperitifów z winem, dżemami i świeżymi owocami. Do róznych posiłków jako ser tarty lub w postaci płatków – makarony, risotto, zupy, sałatki, jarzyny. Do tart, faszerowanych makaronów i wielu innych potraw.
Gorgonzola
Ser niegotowany o barwie od białej do słomkowożółtej, z porostem tworzącym zielone żyłki, powstające w procesie powstawania tresśi. Jest kremowy i miękki, o charakterystycznym smaku: łagodny jest lekko pikantny, a ostry ma wyraźny smak. Produkowany z mleka krowiego. Do sera dodawane są kultury bakterii i wybrane gatunki pleśni.
Ser serwujemy z surowymi warzywami: selerem, pomidorami, papryką, rzodkiewką lub do sałatek z delikatnym dressingiem. Może być łączony z gotowanymi warzywami: ziemniakami, dynią, brokułami i cukinią. Z owocami sezonowymi: figami, gruszkami, jabłkami , kiwi, truskawkami lub suszonymi owocami. Z konfiturami z owoców cytrusowych i kandyzowanymi owocami, kasztanami lub figami, i z miodem.
Lody z Gorgonzolą, miodem kasztanowym i tymiankiem
250 ml mleka 3,8%
500 ml śmietany 36%
100 g Gorgonzoli
100 g cukru
5 dużych żółtek
50 g miodu kasztanowego ( lub akacjowego)
igiełki rozmarynu do posypania ( u mnie suszony)
Do dużego garnka wlej mleko i śmietanę, dodaj cukier i całość podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.Dodaj pokruszoną Gorgonzolę, zdejmij garnek z ognia i przykryj. Ubij żółtka na puszystą masę i wciąż ubijając, dolewaj masę mleczną, aż składniki się dobrze połączą. Przelej całość go garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje – 5 minut. Przełoż masę do maszynki do lodów i schładzaj lody, aż zamienią się w stałą masę. ( jeżeli nie masz maszynki, przełóż masę do zimnego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Po 1. godzinie zmiksuj blenderem i ponownie włóż do zamrażarki. Miksowanie powtórz po kolejnej godzinie. Po 2. następnych godzinach lody powinny być gotowe).
Podawaj lody polane miodem i posypane rozmarynem.
Kocham takie smaki! 🙂 Kocham takie sery 🙂
Amanda,
i ja!
Musiały smakować niesamowicie! 🙂
Judyta,
tak! Poezja…
lody pierwsza klasa
Iza,
są fantastyczne!
Miód kasztanowy? Wow , Boże takie lody to poezja
Mlodakk,
super są!
Słyszałam o tej kampanii i to wspaniale, że takie akcje powstają. A Twój przepis jest absolutnie niesamowity! 🙂
Evi,
to dobra okazja do poznawania i kupowania tego, co najlepsze.
Przepis jest włoski, a lody fantastycznie smakują!
Ależ oryginalne:-)
Marzena,
to włoski przepis.
We Włoszech robią sery z gorgonzolą, parmezanem, ricottą, pecorino…
Polecam!
Bardzo interesujące lody! Pozdrawiam
Kamila,
jeżeli będziesz we Włoszech, na pewno je spotkasz!
Pozdrowienia.
Odważne, ale jakże cudowne połączenie:)
Jolu,
dziękuję!
Te lody naprawdę fantastycznie smakują.
A połączenie jest włsokim patentem.