Papryki faszerowane winnym risotto. Kolory dojrzałego lata…

 

DSC_0588
 

Kolor zachodzącego słońca…
Śliwek dopiero co zerwanych z drzewa…
Pomidorów dojrzewających w skrzyni…
Nieba o świcie…
Jarzębiny co rozkłada swoje gałęzie na moim płocie…
Lawendy, ktora kwitnie drugi raz tego lata…
Majerankowych kwiatów…
Pachnącego groszku szczelnie oplatającego drewnianą kratkę…
Dumnej róży…
Papryki czekającej w koszu na swoją kolej do kuchni…
Kawy o nieco mglistym poranku…
Trawy po ulewnym deszczu…
Bakłażana z cudownie błyszczącą skórką…
Biedronek wędrujących po bluszczu…

 

DSC_0594
 

 

Papryki faszerowane winnym  risotto

podłużne papryki – żółte, pomarańczowe i czerwone
sol i pieprz
3-4 łyżki oliwy EV

Pparyki płuczemy , odkrawamy końcówki z łodyżką i wyjmujemy pestki. Wsypujemy do środka po szczypcie soli i pieprzu i potrząsamy, aby rozprowadzić sól i pieprz po całym wnętrzu. Odkładamy.

Risotto z Piemontu

250 g ryżu Carnaroli
1 cebula
1 l bulionu z warzyw
100 ml białego wytrawnego wina
100 g masła
4 łyżki startego Grana Padano

dodatkowo: 1 łyżka natki pietruszki

Cebulę drobno siekamy i blanszujemy na dużej patelni na 2 łyżkach masła. Dodajemy ryż i smażymy razem mieszając drewnianą łyżką przez 5 minut. Wlewamy wino, i kiedy ono odparuje stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając gotujemy risotto 15 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy pozostałe masło, ser i natkę. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Risotto nakładamy do środka każdej papryki i zakrywamy je odkrojoną czapeczką. Układamy je w naczyniu do zapiekania i polewamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut.
Podajemy z białym winem.

34 thoughts on “Papryki faszerowane winnym risotto. Kolory dojrzałego lata…

  1. Pyszne danie Amber. Uwielbiam faszerowane papryki!

  2. My ostatnio (przed pewnym remontem) też napychaliśmy papryki różnymi cudami, ależ to nadzienie jest świetnie skomponowane. Pycha 🙂

  3. Ojej jakie wspaniałe te papryki i wyglądają zjawiskowo i skład rewelacyjny

  4. Lato jest cudowne i te wszystkie owoce i warzywa przepis bardzo mi się podopba

  5. Mniam jakie pyszności 🙂 uwielbiam takie dania 🙂 pozdrawiam kochana 🙂

  6. faszerowana pieczona papryka…o tak…dawno nie jadłam…chyba w zeszłym roku… zjadłabym z mięsem ale w sumie dzisiaj piątek ( w ten dzień mięsa nie jadam) zjadłabym 🙂

    • Piegusku,
      paprykę można też z rybą zrobić.
      Pyszna jest ze wszystkim praktycznie.
      Moja wersja celowo z risotto.
      Absolutnie wyjątkowa i subtelna.
      Polecam!

  7. Wręcz przepadam za faszerowanymi warzywami <3 Wspaniały pomysł na farsz! 🙂

  8. Takie risotto można by samo jeść… A już faszerowane w papryce – wyższy stan świadomości 😉
    W różnych wariacjach robię często. Mniam!

  9. Przepadam za faszerowaną papryką, pyszności 🙂

  10. Anuś wiesz, że ja chyba z raz tylko faszerowałam papryki, a tak to zawsze cukinie … a przecież to tak wdzięczne warzywo:) …. zresztą stale obecne w naszej kuchni:) …. Twoje są cudownie nadziane:)

  11. Nie przepadam za papryką, ale Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie 🙂

  12. Ale cudnie wyglądają te papryczki !

  13. Pięknie wyglądają:-) Może i ja się skuszę na takie nadzienie swoich, które czekają na swoją kolej.

  14. Zobaczyłam ten przepis u Ciebie i nie masz nawet pojęcia, jak wielką mam ochotę na faszerowaną paprykę! Pycha! 🙂

  15. Faszerowane papryki to jest to co tygryski lubią najbardziej 🙂
    Książka już dotarła, jest piękna! Dziękuję!
    Pozdrawiam

  16. I nic więcej do szczęscia nie trzeba. Piękne, letnie i smaczne. Aż chce sie jeść.

  17. Włoskie wakacje miałam tego lata- a to danie jest ich kontynuacją 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *