Ośmiornica duszona z pomidorami. Lato wszędzie!

DSC_0947
 

Lato rozpieszcza feerią kolorów i dojrzałymi wiśniami…
Nocnymi koncertami koników polnych w ogrodzie…
Kąpielą w słonecznych promieniach o poranku…
Ciepłymi wieczorami bez świecy…
Zapachem maciejki i lawendy…
Chłonę letni świat z radością dziecka…
Magazynuję szczęśliwe chwile…
Otwieram drzwi dla wszystkich zmysłów…
Lubię letnie burze i ciepły deszcz…
Liczę kropki biedronce i płatki słonecznika…
Robię kolejną lemoniadę…
Zastanawiam się nad sekretem wiecznej młodości…
Myślę o wymarzonej podróży…
Zapraszam Przyjaciół na letnią ośmiornicę…
Pielęgnuję w sercu cień letniej magii…
Chwile wyjątkowe, jakby nie z tego świata…
Lato wszędzie!

 

DSC_0943
 

Ośmiornia duszona w pomidorach i maśle

1 ośmiornica ( moja ważyła 920g)
2 duże ząbki czosnku
1/3 cytryny
1/2 łyżki soli
500 g małych, dojrzałych pomidorów
1 pęczek dymki
2 spore ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1/3 kostki masła
2 łyżki natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Świeżą ośmiornicę najpierw zamrażamy na 24 godziny. Następnie rozmrażamy, ewentualnie czyścimy i płuczemy. Wkładamy ją do dużego garnka, zalewamy wodą, wkładamy ząbki czosnku i zagotowujemy. Natępnie zmniejszamy ogień, solimy, dodajemy cytrynę i gotujemy pod przykryciem, aż będzie prawie miękka – ok. 45-50 minut. Wyjmujemy ośmiornicę na sito i zostawiamy, aby nieco przestygła.
Następnie odkrawamy macki, a środek zostawiamy – możemy go zużyć np. do sałatki lub makaronu.
Jeżeli chcemy z pomidorów zdjąć skórkę, zanurzamy je we wrzątku i zdejmujemy skórkę, przekrawamy każdy na połowę.
Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i wkładamy ząbki czosnku – zmiażdżone razem ze skórką. Włączamy grzanie i kilka minut podgrzewamy. Następnie dodajemy pomidory i masło. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy dymki i wkładamy odnóża ośmiornicy. Dusimy wszystko razem, mieszając drewnianą łopatką – 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką i podajemy z kromkami bułki.

 

 

30 thoughts on “Ośmiornica duszona z pomidorami. Lato wszędzie!

  1. Przepyszność! Lato całymi garściami brać trzeba!

  2. Nie jadłam nigdy ośmiornicy i troszkę mnie przeraża 😀

  3. uwielbiam ośmiornicę 🙂 Najczęściej przyrządzam ją grillowaną 🙂

    • Post Author Amber

      Jak ONa Gotuje,
      ja też grilluję, ale warto też zrobić ośmiornicę w innej wersji.
      Ten sposób bardzo mi odpowiada.

  4. Mam zamrożoną ośmiornicę, która czeka na swoja kolej i myślę, że oto właśnie nadszedł jej czas:-) Po takim wpisie normalnie język mi ucieka…

    • Post Author Amber

      Marzena,
      polecam ten sposób na ośmiornicę.
      Bez szukania nie wiadomo jakich wersji, przygotowałam ją po swojemu.
      Pycha!

  5. Łał! Wspaniałości! Wpraszam się!
    Idealnie letnio 🙂

  6. szczerze powiedziawszy za owocami morza to nie przepadam;p

  7. Twoje zdjęcia są cudownie nasycone i słoneczne. Kojarzą się z obiadem z przyjaciółmi w ogrodzie. Cudowne.

  8. Fantastyczne smaki lata 🙂 Wspaniałe danie – kojarzy mi się z wakacjami 🙂

  9. przepysznie wygląda to danie

  10. Mój Mąż byłby zachwycony tym daniem!

  11. Wszelkie przepisy na ośmiornice zawsze mile widziane

  12. Wyjątkowe chwile i wyjątkowo apetyczne danie. Pyszności!

  13. Ośmiornica to dla mnie nowość 🙂

  14. Przyznam szczerze, że ośmiornica tak mnie przeraża swoim wyglądem, że nijak nie dałabym rady jej zjeść:) …. choć na Twoim talerzu wygląda cudnie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *