Kim jest Autor?
Timothy Ferriss został uznany przez magazyn „Fast Company” za jednego z „najbardziej innowacyjnych biznesmenów”,
a magazyn „Forbes” umieścił go na liście ‘nazwisk, które trzeba znać’. Był wczesnym inwestorem i doradcą w znanych firmach (między innymi takich jak Uber, Facebook i Alibaba). Ze względu na ogromną popularność jego podcastu Tim Ferriss Show (ponad 200 milionów pobrań) magazyn ‘Observer’ i inne redakcje uznały go za odpowiednik Oprah Winfrey w segmencie audio.
Czy 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni to książka kucharska?
Nie tylko! To przewodnik po świecie szybkiego uczenia się. Autor przytacza wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, profesjonalnych sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób. Książka Tima Ferrissa jest przewodnikiem po sztuce gotowania i po życiu. Gotowanie jest tu tylko elementem poznawania mechanizmu, dzięki któremu da się opanować każdą umiejętność w możliwie najkrótszym czasie. I nieważne, czy chodzi o lepienie pierogów, naukę pływania, czy rzuty za trzy w koszykówce. Autor twierdzi, ze wszystkiego można się nauczyć w 4 godziny!
Czytając 4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni, dowiadujemy się, jak:
• przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin,
• ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut,
• przyrządzić rewelacyjną ucztę clambake w kuble na śmieci.
• nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni,
• zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy,
• zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb®. !
Dlaczego warto przeczytać tę książkę? Jest co najmniej kilka powodów!
4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni to na pewno książka nietuzinkowa i przeznaczona dla każdego, kogo ciekawi poznawanie. Jest w niej dużo przepisów, ale tak naprawdę nie chodzi o gotowanie, które jest tłem, choć dzięki gotowaniu poznajemy wiele tajników życia – umiejętności, które pozwolą nam bardziej zrozumieć świat, a przy okazji zgłębić nieznane dotąd tajniki kuchni. Okazuje się, że uczyć się i doskonalić można na każdym kroku. Książka Toma Ferrissa otwiera przed nami nieograniczone możliwości.
4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni – Timothy Ferriss
Wydawnictwo Laurum 2018
Bardzo ciekawa to książka , kurcze taka niecodzienna
Alu, naprawdę niezwykła!