Drodzy – Piekarki i Piekarze,
już teraz zapraszam Was do naszej comiesięcznej wirtualnej Piekarni!
Ze względu na moją podróż, tym razem prawdopodobnie nie będę miała stałego dostępu do internetu, więc zaproszenie wysyłam Wam z wyprzedzeniem.
Zwróćcie proszę uwagę na termin pieczenia i publikacji.
A co tym razem wybrałam dla nas? Przepis z bloga Jacka – chleb z sezamem na zaczynie biga.
Mam nadzieję, że propozycja Wam się spodoba i sierpniowe wypieki będą jak zwykle zachwycające!
Kiedy pieczemy? 30, 31 sierpnia i 1 września
Kiedy publikujemy? 2 września o 20.00
Niech nam się upiecze!
Chleb z sezamem na zaczynie biga
przepis podaję za Jackiem – klik!
Biga:
100 g mąka pszenna typ 650
44 g woda
1 g drożdże świeże
Mieszać składniki mikserem na 2 prędkości, u mnie mało tego było (zmniejszyłem proporcje) to wymieszałem ręcznie.
Ciasta nie trzeba zagniatać w kulę, lepiej jak jest w postaci pokruszonych kawałków, łatwiej wtedy wrobić w ciasto właściwe.
Zostawić do fermentacji na 18 h w 18-20 st.C.
Można przygotować więcej i przechowywać potem w lodówce w 4 st. C do tygodnia.
Ciasto:
470 g mąka pszenna typ 650
140 g biga po 18 h
4,7 g drożdże świeże
330 g woda
Ciasto wyrobić mikserem na 1 prędkości, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski,
potem zwiększyć prędkość do 2 i dodać:
10 g sól
wrobić w ciasto,
na końcu dałem dodatkowe 70 g wody (całkowite nawodnienie 78%).
Rozwinąć gluten na szybkim biegu 2-3 prędkość, aż ciasto będzie gładkie.
Fermentacja wstępna ciasta 20 minut w temperaturze pokojowej i potem na 20 h do lodówki w 4 st.C.
Jak ciasto było w lodówce, to wyciągałem je i składałem przez 3 pierwsze godziny – raz na godzinę (chyba nie jest to konieczne)
Sezam dodałem przy 2 składaniu (można nie dodawać)
Po 20 godzinach w lodówce wyjąć ciasto i ogrzać w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Następnie uformować bochenek, dać do koszyka, wyrastanie w cieple ok. 60 minut.
Piekłem w garnku żeliwnym, 20 min z pokrywą, 25 minut bez pokrywy.
Temperatura pieczenia 230-180 st. C.
* zdjęcie pochodzi z bloga Jacka – klik!
Udanych wypieków 😉
Dziekuję Ervi!
Witam, chętnie wezmę udział w sierpniowej piekarni
. Pozdrawiam Basia
Basiu – zapraszamy!
Taki chlebek trzeba upiec !!! Ps. Dużo deszczu na urlopie 🙂
Guciu – trzeba!
Padało raz w Porto.
Piekę oczywiście 🙂
Kamila – super!
Witam, dzisiaj upiekłam chleb z sezamem, wyszedł super.
Pozdrawiam uczestników sierpniowej Piekarni.
Basia
Cześć Basiu, poproszę link do Twojego wpisu.
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2019/09/chleb-z-sezamem-na-zaczynie-biga.html
Upieczony http://kuchniagucia.blogspot.com/2019/09/chleb-z-sezamem-na-zaczynie-biga.html
Sierpniowa Piekarnia http://mojaakademiasmaku.pl/2019/09/02/chleb-z-sezamem-na-zaczynie-biga-sierpniowa-piekarnia/
Witam, http://mojaakademiasmaku.pl/2019/09/02/chleb-z-sezamem-na-zaczynie-biga-sierpniowa-piekarnia/