Zaproszenie do sierpniowej Piekarni!

525oliwkowy9
 

Drogie i Drodzy,

jeszcze mam we włosach wakacyjny wiatr, a w głowie letnie obrazki z różnych miejsc, miast i masteczek.
Układam sobie to wszystko w uroczy letni kolaż.
Jeszcze jestem na wakacjach!
Przede mną ostatni jeszcze wyjazd, zanim omota nas jesień…
Ale czas także na naszą Piekarnię  – sierpniową.
Dokarmiajcie zakwasy!
Zapraszamy serdecznie z Badylarką , Autorką bloga Weekendy w domu i ogrodzie.
To za Jej sprawą upieczemy chleb mieszany na miodzie z oliwkami.

Kiedy pieczemy?
W weekend 19, 20, 21 sierpnia.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 22 sierpnia o 20.00.

Chleb mieszany na miodzie z oliwkami
cytuję za Badylarką

Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) :

240 g aktywnego zakwasu żytniego (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
50 g siemienia lnianego
70 g razowej mąki żytniej
130 g razowej mąki orkiszowej
250 g mąki pszennej
łyżeczka (8 g) soli
łyżka płynnego miodu
330 g + 20 g wody
18 czarnych oliwek

Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.
W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas.
Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna.
Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) – składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).
Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte (patrz zdjęcia). Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce.
Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć.
Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny.
Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu.

I niech nam się upiecze!

* zdjęcie jest własnością Autorki bloga Weekendy w domu i ogrodzie i publikuję je za Jej zgodą.

32 thoughts on “Zaproszenie do sierpniowej Piekarni!

  1. Już zapisuje w kalendarzu i pędzę “podpędzić” zakwas:o)

  2. Super chlebuś. Już szykuje zakwas na pieczenie tego chlebka 🙂

  3. Na pewno upiekę. Lubimy takie chleby. A na Piekarnię już bardzo czekałam!

  4. Po urlopie czas wracać do pracy, choc chleb piekłam wcześniej i zamroziłam chętnie upieke to cudo 🙂

  5. Ja tym razem pass, jestem na wakacjach bez zakwasu 🙂

  6. Czuję się zaproszona 🙂 już zatęskniłam za wspólnym pieczeniem 🙂 pozdrawiam

  7. i znów nie wezmę udziału :(, mam zaplanowany wyjazd. Czekam już na wrześniową piekarnię. Pozdrawiam 🙂

  8. Zapowiada się pysznie :))

  9. Kobietki, dodałyście takie komentarze do zaproponowanego chleba, że poczułam sporą presję i odpowiedzialność. Mam nadzieję, że będzie Wam smakował i upiecze się nam równie ładnie, jak mnie ostatnio.
    Chyba zmienię plany i wrócę do swojej kuchni wcześniej, by dołączyć do wspólnego wypiekania 🙂

  10. Ciekawy chlebek, z oliwkami jeszcze nie piekłem. Muszę razowa żytnią dokupić, bo właśnie mi się skończyła; i do dzieła:)

  11. Tym razem i ja się melduję. Mój chleb za chwilę idzie do piekarnika :).

  12. Aniu pobierz prosze link do chleba który ukaże się w poniedziałek ( pyszny ) tak jak trzeba ale ja nie będę mogła wkleić linku do niego. Zajrzyj do mnie i pobierz link. Dziekuję.

  13. Upieczony. Smakowity i można dodać więcej soli 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *