Na zimowe chłody gotuję zupy. Odżywcze, dodające energii. Rozgrzewają nie tylko dusze, ale i ciało. Energetyczne dodatki sprawiają, że taka zupa syci na długo. Dzisiaj podaję turecką zupę z mieloną wołowiną i makaronem risi. Jej ciekawy smak podkreśla cytryna, żółtko i aromatyczny turecki pieprz. Bardzo polecam i gwarantuję, że miska tej treściwej zupy zapadnie w Wasze kubki smakowe na długo.
Kıymalı şehriye çorbasi. Turecka zupa z mielonym mięsem
przepis z bloga Turczynki mieszkającej w Polsce – Tureckie przepisy
Porcja dla 4 osób
250 g mielonego mięsa wołowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
5 szklanek wody
5 łyżek makaronu risi
sól morska
mielony czarny pieprz turecki
1 jajko
sok z połowy cytryny bio
Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku. Dodajemy mięso i rumienimy je cały czas mieszając. Wlewamy wodę i doprowadzamy zupę do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy zupę, aż makaron będzie miękki.
W kubeczku mieszamy jajko z sokiem z cytryny. Wlewamy odrobinę zupy i mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy i wreszcie wlewamy wszytko do garnka z zupą. Gotujemy zupę jeszcze 2 minuty i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą.
nie znałam takiej zupy, bardzo ciekawy przepis!
Magdalena, ja też nie znałam. Polecam.
Zaintrygowała mnie ta zupa. Na pewno ją zrobię!
Małgorzata,
świetnie! Na pewno będzie Ci smakowała.
Zachwycająca zupa, pełna smaku i aromatu! Mniam!
Kamila,
dziękuję. Prosta i wyjątkowa.
Jestem ciekawa jak smakuje. Sądząc po składzie to extra:-)
Marzena, smakuje ekstra!
Dziękuję.
Fajny przepis, Aniu na pewno wypróbuję:)
Urszula, bardzo Ci polecam.
To prosta, ale niebanalna zupa.