Każdego troku w połowie maja wyprawiam się do znajomego gospodarstwa ogrodniczego i kupuję dwie doniczki truskawek. Wieszam je na tarsie, regularnie podlewam, zasilam i pielęgnuję.
Najbardziej lubię odmiany z różowymi kwiatami.
Są bezproblemowe w uprawie i dają dużo słodkich owoców.
U mnie pojawiają się pod koniec maja i są fantastycznym urozmaiceniem tarasowych sniadań i podwieczorków.
Dodatkowo pięknie się prezentują i są oczywistym zwiastunem rychłego początku lata.
Co za uczucie zrywać dla siebie świeże truskawkowe jagody prosto z krzaka!
A potem jeść je z radością mając świadomość, że są najlepsze ze wszystkich truskawek.
Wystarcza nam ich też do koktajlów, ciast i deserów.
A tym razem Magda z Konwaliowej kuchni wybrała truskawki na nasze sezonowe spotkanie.
U mnie pysznie odnalazły się w sałatce.
Zapraszam na letnią i wytrawną ich odsłonę!
Sałatka z truskawek, szaparagów i maftoul
Maftoul to rodzaj makaronu pochodzący z Bliskiego Wschodu.
Bardzo popularny w Palestynie, Libanie i Syrii. I nadal robiony ręcznie w warunkach domowych.
Maftoul powstaje z niebielonej mąki pszennej i bulguru.
W smaku zbliżony jest do kuskusu, choć wyróżnia go zdecydowany smak ziaren i zapach.
Maftoul przywieźliśmy z Palestyny, gdzie podawany jest bardzo często do wielu posiłków.
Tutaj można zobaczyć jak zrobić własny maftoul – klik.
W mojej sałatce można go zastapić quinoa, ulubionym ryżem lub kaszą.
1 szklanka maftoul
2 szklanki wody
laska cynamonu (można pominąć)
2 liście laurowe
3 ziarna kardamonu
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i przyprawy i zagotowujemy. Na garnek z wrzącą wodą stawiamy koszyczek bambusowy lub sito z maftoulem. Gotujemy 15 minut. Maftoul przekładamy do miski, polewamy oliwą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
sos
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu akacjowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
Składniki mieszamy i odstawiamy aby smaki dobrze się połączyły.
250g truskawek
pęczek zielonych szparagów
1 łyżka liści mięty
1 łyżka liści bazylii
Szparagi łamiemy w połowie łodyg, płuczemy i gotujemy 5 minut na parze.
Truskawki odrywamy od szypułek, myjemy je, osuszamy na sicie i kroimy na połowy. Małe zostawiamy w całości.
Świeże liście mięty i bazylii siekamy.
Dodajemy maftoul, delikatnie mieszamy i polewamy sosem.
I u Ciebie sałatkowo.:) Z wielką chęcią skosztowałabym Twojej, tym bardziej, że jest w niej nieznany mi składnik, maftoul. Piękna kompozycja na talerzu! Muszę rozejrzeć się za truskawkami z różowymi kwiatami, bo nasze wiszące truskawki niestety nie zachwycają smakiem. Na szczęście w zaprzyjaźnionym gospodarstwie są wyjątkowo smacznego tego roku.:) Dziękuję za truskawkowy czas!
Magda,
zapraszam!
Tym bardziej, że sama mam zamiar zrobić maftoul…
A truskawki o różówych kwiatach chyba są najlepsze ze wszystkich doniczkowych, które kupowałam.
Wszystkiego truskawkowego!
Sałatki z truskawkami jeszcze nie próbowałam, a wygląda fantastycznie 🙂
Trzeba będzie to nadrobić przy najbliższej okazji 🙂
Marcelina,
koniecznie.
Fantastycznie smakuje!
Nowe doświadczenie kulinarne i ciekawa propozycja. Maftoul…gdzieś mi się obiło o uszy, chyba w jakimś programie kulinarnym, ale nie “zarejestrowałam” w głowie tej nazwy. Wspaniale jest się dowiedzieć od kogoś, kto wie z czym to się je. Jednym słowem – podróże kształcą i blogowy świat również. 🙂
Bożenko,
polecam tę wersję letnich truskawek i maftoul jak najbardziej.
Tak! Podróże edukują i to w dobrym kierunku.
Ileż to nauczyłam się podróżując po świecie!
Pozdrowienia.
Pysznie, wiosennie 🙂 Tak smacznie podanych truskawek jeszcze nie jadłam!
Łucjo,
bardzo mi miło.
I spróbuj tę sałatkę o smaku niezupełnie oczywistym…
Dziękuję.
Wspaniała sałatka
Dziękuję Beata.
Uwielbiam truskawki w każdym zestawieniu!
Bardzo ciekawi mnie ta sałatka, muszę tylko dorwać albo zrobić maftoul 🙂
Pyszności!
Kmaila,
to tak jak ja!
Dziękuję i podziel się wrażeniami smakowymi, kiedy sałatkę zrobisz.
A może razem zrobimy maftoul…?
Amber, to jest świetny pomysł 🙂 Pozdrawiam
Kamila,
wiem, daltego zapodałam temat!
Pierwszy raz słyszę o taki makaronie, jak zwykle pozostaję pod wrażeniem kreatywności:)
Olu,
cieszę się, że moje danie wydaje Ci się kreatywne.
Sałatkę bardzo polecam.
Maftoul warto poznać.
Maftoul nie znałyśmy. Truskaweczki ślicznie się prezentują w doniczce! 🙂
Candy Pandas,
pozdrowienia!
Cesarskie połączenie , pęknie się prezentuje też
Hm, ten makaron bardzo mnie zaciekawił
Alu,
dziękuję.
Maftoul pyszny jest!
Moja mama bodajże dwa lata temu zamieniła grządkę na doniczkę na tarasie. I muszę przyznać, że truskawki są pyszne :).
Spróbowałabym chętnie Twojej sałatki :).
Evi,
no właśnie w doniczkach chyba lepiej się udają.
Na sałatkę Cię zapraszam!
Wspaniała letnia sałatka:-) Bardzo jestem ciekawa jak smakuje ten maftoul;-)
Marzena,
dziękuję.
Maftoul jest bardzo smaczny.
Możesz go gdzieś poszukać lub zrobić!
Truskawki w doniczce wyglądają pięknie, ale na talerzu jeszcze lepiej 🙂 Smakowicie i to bardzo!
Dziękuję Ewo.
Truskawki teraz królują.
Aniu zachwycasz mnie swoją kuchnią …. cudowna sałatka:)
Jolu,
naprawdę zawstydzasz mnie….. dziękuję.
Sałatkę w takim razie dedykuję Tobie!
Bardzo ciekawa propozycja sałatki 🙂 Pozdrowienia
Małgosiu,
dziękuję i polecam spróbować.
Pozdrowienia.
Mniam, bardzo apetyczna 😀
Olu, dziękuję.
Znowu poznaje u Ciebie kolejny, wspaniały produkt! 🙂
Natalio,
bardzo się cieszę.
Pozdrowienia!
Ja z kolei od lat mam na balkonie poziomki. Twoje truskawki bardzo mi się podobają, więc chyba od przyszłego roku do poziomekdołączą truskawki. Sałatka też mi się bardzo podoba, jeżeli uda mi się jeszcze dodać szparagi z przyjemnością zrobię.
Agnieszko,
poziomki też hoduję w doniczkach, ale i w gruncie rosną sobie.
Szparagi są u mnie wszędzie.
Smacznego!
Pysznie to wygląda, bardzo ciekawe połączenie 🙂
Dziękuję Magda C.!
Sałatka jest pyszna, zapewniam.
Bardzo lubię takie sałatki z dodatkiem owoców. A u Ciebie jak zawsze – pomysłowo i pysznie 🙂
Dziękuję Tofko.
Może spróbujesz…?