Kiedy gromadzę korzenne przyprawy, jest pewne, jak dwa plus dwa, ze zbliża się okres głębokiej jesieni.
Potem je komponuję, kręcę, rozcieram.
Korzenna przyprawa do piernika to obowiązek! A tak na marginesie, to piernik powstał w Chinach.
Korzenie wkładam do różnych herbat. I mam tych herbacianych mieszanek całkiem sporo.
Traktuję je jak talizmany przeciwko zimie.
Wiadomo wszak, że korzenne przyprawy pochodzą z krajów o ciepłym klimacie.
Piekę korzenne ciasteczka. W zależności od wyboru przyprawy mogą być mocno imbirowe, anyżkowe, cynamonowe.
Najwięcej serca wkładam w speculoosy. Te wypiekam pasjami przez całą zimę.
Pakuję je w prezentowe torebki i kręcę z nich cudowny krem.
W mojej rodzinie to one grają pierwsze świąteczne skrzypce, a dopiero potem są pierniczki…
Zarówno speculoosowe ciastka, jak i kremy znikają u nas z prędkością światła i często trudno jest zamknąć je w puszce lub słoiku. Zawsze wypatrzy je jakieś ‘sokole’ oko.
Ale kiedy zbliża się Nowy Rok znowu piekę nową ich porcję i robię z nich jeszcze krem.
Na Nowy Rok bowiem piecze się u nas sernik. A sernik musi być zacny w smaku.
Zatem mocne korzenne nuty są w sam raz.
Namówiłam na nie Magdę z Konwaliowej kuchni, aby zagrały w naszym sezonowym spotkaniu.
Korzennie kończymy ten rok!
Krem Speculoos
inspiracja przepisem – klik!
150 g ciastek Speculoos z tego przepisu – klik!
60 g miodu kasztanowego
30 g brązowego cukru
100 ml mleka
50 ml oleju kokosowego
90 g białej czekolady w kawałkach
Do garnka wkładamy miód, cukier i wlewamy mleko. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
Ciastka Speculoos układamy na blasze do pieczenia i podpiekamy w temperaturze 150 st. C około 10 minut.
Zdejmujemy z blachy, przekładamy je do kielicha blendera, dolewamy rozpuszczony cukier z miodem i mlekiem, i razem miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy ciasteczkowej. Olej kokosowy podgrzewamy i łączymy z kremem. Dobrze mieszamy i przekładamy do słoika.
Sernik Speculoos
inspiracja przepisem – klik!
tortownica o średnicy 18, 5 cm
spód
150 g ciastek Speculoos – przepis klik!
40 g masła
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i wlewamy do kielicha blendera, dodajemy pokruszone ciastka i miksujemy.
Masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy i pieczemy ok. 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
masa serowa
500 g tłustego wiejskiego twarogu
300 g kremu Speculoos
200 ml śmietany kremówki
50 g cukru trzcinowego
5 wiejskich jaj
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
cukier z prawdziwą wanilią
naczynie z wodą
folia aluminiowa
polewa
200 ml śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka Baileys’ a z belgijską czekoladą
Piekarnik nagrzewamy do 150 st. C. Ser i krem Speculoos miksujemy aż się połączą, dodajemy pozostałe składniki i krótko miksujemy, tylko do momentu połączenia się. Masę serową przekładamy do tortownicy. Tortownicę owijamy dwukrotnie folią aluminiową. Naczynie z wodą wstawiamy na dno piekarnika. Wyżej na kratce umieszczamy tortownicę i pieczemy sernik ok. 60 minut. Wierzch powinien się lekko ściąć.
Śmietanę łączymy z cukrem i Baileys’em. Sernik wyjmujemy z piekarnika i smarujemy polewą. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut. Zostawiamy go do ostygnięcia w uchylonym piekarniku na godzinę, wyjmujemy na blat kuchenny i kiedy całkiem ostygnie, na noc wstawiamy do lodówki.
Kochani,
niech Nowy 2016 Rok obdaruje Was pomyślnością i spełni Wasze najskrytsze marzenia!
Pyszny zwyczaj 🙂 A ten sernik ma wspaniałe dodatki!
Spokoju, zdrowia i pogody ducha dla Ciebie i Twoich najbliższych w 2016 roku!
Pozdrawiam
Dziękuję Kamila!
Częstuj się sernikiem i świętuj radośnie nadchodzący 2016!
Może i nie jestem wielkim łasuchem, ale ten krem wyjadłabym do ostatniej łyżeczki, a sernik wygląda imponująco i chętnie przysiadłabym się do Waszego noworocznego stołu.:) Dziękuję za wszystkie pyszne i inspirujące spotkania w mijającym roku i życzę spełnienia marzeń w 2016! Uściski!
Magda, jak miło, zapraszamy!
U mnie słodkie nie jest do końca słodkie, więc na pewno byśmy miały smakowite spotkanie.
Wspaniałego czasu jeszcze w Starym i niebawem w Nowym Roku!
Kusząco piękny!.
Dziękuję Lauro!
Zazdroszczę takiego namaszczenia tego okresu. I chętnie wypiłabym tej Twojej herbaty. A do tego taki sernik, mmmm rozkosz:-) Aniu, wszystkiego co najlepsze dla Ciebie na ten Nowy Rok:-)
Marzena,
celebrować ten czas też możesz. Pięknie jest!
Na herbatę i sernik zapraszam.
Dobrego 2016 roku!
Aniu speculoosy uwielbiam, ale u mnie chyba jednak pierniczki wygrywają, zwłaszcza jedne – ukochane:) …. ale za taki krem i sernik dałabym sie pokroić:)
Szczęśliwego Nowego Roku Kochana:)
Jolu,
co dom, to obyczaj i inne smaki.
A sernik polecam!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Jaki zjawiskowy sernik i skład ma zjawiskowy i prezentuje się jak milion dolarów
Aniu najlepszego na Nowy Rok
Margot,
ale komplementy, dziękuję!
Wszystkiego dobrego dla Ciebie.
Ależ wspaniały sernik
Anno,
powiem nieskromnie, że jest wspaniały!
Do Siego Roku Aniu 🙂 Sernik wygląda obłędnie, a jako wielbicielka speculoosów przyznam, że mogłabym się zabrać za niego od zaraz. Jak tylko zgromadzę składniki to zrobię go. W spiżarni mam miód kasztanowy z Toskanii. Będzie jak znalazł 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu,
dziękuję.
W serniku na pewno się zakochasz, bo smak to doskonały.
U mnie też miód z toskańskich kasztanów. Żaden inny mu nie dorówna.
Pozdrowienia!
Jak sernik to biorę w ciemno 🙂
Aniu, przyjmij ode mnie najserdeczniejsze życzenia Noworoczne; spełnienia wszystkich marzeń i samych szczęśliwych dni.
Urszula,
częstuj się!
Dziękuję za życzenia.
Już sam krem wygląda pysznie. Sernik to już mistrzostwo. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku 🙂
Agnieszko,
sam krem jest pyszny i pasuje do wielu deserów.
A sernik jest przepyszny!
Dziękuję i pozdrawiam Cię.
I teraz nie będę mogła zasnąć, bo będzie mi się marzył taki sernik… wyjątkowy.
Karo,
dziękuję.
Sernik polecam, naprawdę udał się wyjątkowo.
Pozdrowienia!
Cudny sernik:). Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Łycha smaków,
dziękuję!
Pozdrowienia noworoczne.
Wspaniały sernik 🙂 Bardzo chętnie zjadłabym kawałek 🙂
Szczęśliwego Nowego Roku!
Magda C.,
dziękuję.
Polecam sernik, jest naprawdę przepyszny.
Szczęśliwego!
Pani kochana, ależ to rozpusta… Musiało być pysznie. Się kłaniam się z Noworocznym pozdrowieniem 😉
Tofko,
ja bardzo lubię się rozpieszczać.
A tym sernikiem szczególnie warto!
Dziękuję!
O nie, teraz będę śniła o tym serniku, wspaniały! 🙂
Ewo,
miło mi,ale zachęcam do jego zrobienia po prostu.
Pozdrawiam Cię.
mniammmmm! to chyba najlepszy sernik jaki ostatnio widzialam!
Marcela,
cieszę się!To bardzo miły komplement.
Pozdrowienia!
Fantastyczny. I na krem też mam wielką ochotę :).
Wszystkiego dobrego w 2016!
Dziękuję Evi!
Będzie mi bardzo miło, jeżeli skorzystasz z przepisu.
Pozdrawiam Cię.
I krem i sernik bardzo apetyczne, aż ślinka cieknie 🙂 A mnie zaciekawiły te herbaty, może napisałabyś o nich więcej na blogu? 🙂
Zuziu,
dziękuję.
O herbatach może kiedyś napiszę…