Sierpień…
Lato dojrzało na tyle, że mogę zebrać pierwsze pomidorki z mojej skrzynkowej uprawy…
Lawenda na powrót zawiązuje nowe kwiaty…
Stragany pełne moreli i brzoskwiń…
Jarzębina ma coraz czerwieńsze korale…
A ja wybieram się w kolejne podróże…
Walizka stoi już ‘na oczach’, gotowa, aby ją zapełnić…
Będę dużo czytać i notować dobre myśli w pamiętniku…
Będzie mało gotowania, choć mam tyle kulinarnych planów…
Będzie dużo czasu na celebrowanie każdej letniej chwili…
Witaj sierpniu!
Risotto na sposób francuski
przepis Julii Child z książki Gotuj z Julią
Rozgrzać w dużym rondlu 2 łyżki masła i podsmażyć do miekkości 1/4 szklanki drobno posiekanej cebulki.
Dodać 1 szklankę ryżu i smażyć przez 2-3 minuty, mieszając drewnianym widelcem, aż ziarenka uzyskają mleczny kolor.
Dodać 2 łyżki wytrawnego białego francuskiego wermutu, 2 szklanki bulionu drobiowego, 1 liść laurowy i zagotować. Delikatnie doprawić ( dodałam sól morską ), zamieszać, zmniejszyć ogień i pod pokrywką gotować dalej bez mieszania przez 12 minut ( lub w przypadku włoskiego ryżu Arborio – 8 minut). Ryż jest gotowy gdy płyn zostanie całkowicie wchłonięty, a na powierzchni widoczne są otworki, przez które wydostaje się para.
Tak ugotowany będzie prawie miękki i bardzo delikatnie chrupiący. Zdjąć z ognia i nadal pod pokrywką odstawić na 5 minut, aby ryż jeszcze troche napęczniał. Wymieszać drewnianym widelcem i jeśli to konieczne, doprawić.
Brokuły gałązkowe z patelni
300 g brokułów gałązkowych z liśćmi i kwiatami
2 łyżki oliwy EV
2 ząbki czosnku
sól morska i świeżo mielony pieprz
100 g tartego parmezanu
Brokuły wykładamy na sito i płuczemy. Zostawiamy do odsączenia wody.
Na dużą głęboką patelnię wlewamy oliwę i wkładamy ząbki czosnku – rozgniecione, w łupinach. Podgrzewamy do chwili, kiedy oliwa nabierze czosnkowego aromatu. Dodajemy wtedy brokuły i smażymy je mieszając – ok. 10 minut. Powinny być al dente. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z risotto i parmezanem.
Danie robi się błyskawicznie. Wystarczy 25 minut i obiad jest gotowy! Dołączam go do wydarzenia Błyskawiczny piątek!
Risotto wyglada bardzo smacznie. Nie słyszałam o brokułach gałązkowych. Dziękuję za przepis 🙂
Marcepanowy kąciku,
dziękuję.
Brokuły gałązkowe są o wiele zdrowsze niż te duże, tradycyjne.
Mają więcej witamin, soli mineralnych, przeciwutleniaczy i substancji antyrakowych.
Polecam!
odpocząć też trzeba czasami nawet od gotowania ( nie mylić od jedzenia ) udanego urlopu Aniu ☺ risotto wygląda wspaniale no i te brokuły … muszę takie posiać w przyszłym roku… jak znajdę nasionka buziaczki
Reniu,
trzeba…
Dziękuję, a nasiona brokułów gałązkowych są chyba dostępne bez problemu…
Miłego odpoczynku Aniu
A risotto wygląda zachwycająco
Dziękuję Alu.
Risotto było pyszne!
Lato w pełnej krasie. W myślach, planach i na talerzu! Cudownej podróży i smakowitych kulinarnych przeżyć! 🙂
Magda,
lato wszędzie!
Dziękuję.
Wspaniałości! Miłego urlopowania!
Pogodnego i słonecznego sierpnia!
Dziękuję Kamila!
Słońce zawsze przeze mnie jest pożądane.
Pozdrowienia!
Piękne plany. Na talerzu – pychota:)
Dziękuję Opalanko.
Pozdrowienia!
Obłędne risotto ! Muszę dorwać te gałązki 🙂
Moja pasja smaku,
dokładnie takie jest!
A brokuł gałązkowy pyszny nawet solo.
Udanych wakacji, odpoczywaj! 🙂 Risotto pyszne, lubię takie smaki 🙂
Dziękuję Ewo!
Risotto idealne na letni czas.
Zazdroszczę urlopu i jestem ciekawa, gdzie będziesz podróżować:-) Mnóstwo inspiracji życzę w takim razie, bo nie tylko Ty, ale również my skorzystamy;-) Risotto cudne!
Marzena
Jesteśmy na Kaszubach w strefie spokoju i ciszy
Ale to nie koniec jeszcze naszych wyjazdów.
Risotto polecam!
Te brokuły gałązkowe wyglądają jak bukiety kwiatów :-).
Bardzo smakowicie!
Dziękuje Evi!
Brokuły i kalafiory – to ta sam rodzina , tak naprawdę są kwiatami!
Lubie sierpień … bo dał mi cudownego syna …. i daje nam takie wspaniałości, które można zajadać i nie mieć dość …. a brokułami gałązkowymi spotkałam się jak dotąd tylko w zagranicznych programach kulinarnych. Nie wiedziałam, że są dostępne w Polsce …. risotto z nimi to prawdziwy delikates:)
Jolu,
to sierpień jest dla Ciebie szczególny!
A brokuły gałązkowe kupuję w Warszawie od kilku lat.
Można też kupić ich nasiona i mieć je z własnego ogródka.
Całusy!
Doskonała potrawa na lato i jeszcze szybka do przygotowania 🙂
Tak jest Amando.
Pozdrowienia!
Wspaniałe to risotto! Brokuł z kwiatkami wygląda przepięknie. Życzę Tobie wspaniałej kolejnej podróży 🙂
Dziękuję Zuziu!
Danie jest wyjątkowo pyszne.Polecam…
Udanej podróży!
Brokuła bardzo lubię, ale o brokułowych gałązkach pierwsze słyszę – wygląda apetycznie! 🙂
Marcelina,
dziękuję!
A ja brokuły gałązkowe poznałam dawno temu na Sycylii.
Od kilku lat kupuję je w Warszawie.
Polecam bardzo!