Drodzy,
mamy przed sobą październikową Piekarnię.
To szczególny czas,bo w październiku właśnie obchodzimy święto pieczenia chleba!
Za sprawą Zorry po raz dziewiąty możemy uczestniczyć w Światowym Dniu Chleba,który przypada 16 października.
Wypiek,który Wam tym razem proponuję pochodzi z pachnącego chlebem bloga Marcina Grahamka,weka i kajzerka.
Jeżeli zechcecie upiec razem ze mną ten chleb,będzie bardzo miło.
Jeżeli zechcecie świętować tym chlebem Światowy Dzień Chleba,będzie wspaniale.
Napisałam w tej sprawie do Zorry i wyraziła zgodę aby wszystkie nasze chleby upieczone w październikowej Piekarni mogły się znaleźć na liście wypieków WBD.
Wystarczy,że zgłosicie swój udział i link do wpisu na stronie Zorry.
Zapraszam wszystkich do październikowej Piekarni!
Kiedy pieczemy?
W weekend 10,11 i 12 października.
Dla będących w niedoczasie jeszcze w poniedziałek 13 października.
Kiedy publikujemy?
W czwartek 16 października o 20.00.
Proszę wszystkich,którzy opublikują wpis z tym chlebem o podanie linków w komentarzach na moim blogu.
Kaszubski chleb na podmłodzie
(przepis cytuję za Marcinem)
podmłoda:
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g letniej wody
12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.
Składniki (na chleb a 800 g):
cała podmłoda
250 g mąki pszennej typu 550
50 g letniej wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g roztopionego smalcu
mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka
Przygotowanie chleba:
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.
I niech nam się upiecze!
*zdjęcie chleba pochodzi z bloga Grahamka,weka i kajzerka i zamieściłam je za zgodą Marcina.
Obiecywałam Marcinowi w sierpniu,że ten chleb upiekę i jak dotąd obietnica spoczywała wyklikana na ekranie monitora, tym czasem może być całkiem realna dzięki Twojej , Aniu, konsekwencji prowadzenia nas przez meandry blogerskiego piekarzenia.
Dziękuję i pozdrawiam z nadzieją zrealizowania obietnicy uczestnictwa czynnego, nie tylko wirtualnego.
Bożenko,
trzymam kciuki za realizację postanowienia.
W grupie na pewno będzie piekł się pyszniej!
na przyjemności czasami warto poczekać.
Klaro,
dokładnie tak!
Wróciłam z zaświatów i bardzo się cieszę na nowy chleb!
Mimbla,
witaj i piecz!
Wszystkie moje chleby są kaszubskie 😉 Kaszubski na pomłodzie od Marcina już od dawna w moich planach i dziękuję Aniu za mobilizację. Pozdrawiam 🙂
Wisło,
to pięknie!
Cieszę się,że dasz się zmobilizować.
Koniecznie piekę! Chleb zapowiada się bardzo ciekawie. Dziękuję Aniu za super pomysł. Pozdrawiam
Elu,
bardzo mi miło,że upieczesz.
Ostatnio nie piekę chlebów z przewagą mąki żytniej i na żytnim zakwasie bo nie mogę ich jeść, jednak ten upiekę, zapowiada się wspaniale a może nie będzie mi szkodzić 🙂
Basiu,
zapraszam serdecznie!
Świetny chleb i Światowy Dzień Chleba mobilizuje i jak tylko zamontuja mi piekarnik bo remont w kuchni to upieke a jak nie zamontuja to i tak upieke ale później.
Niech nam sie upiecze 🙂
dorota,
trzymam kciuki za remont.
Ja z tego powodu,że stale coś piekę odkładam wymianę i kuchni i piekarnika.
Aniu, jak wspaniale. Nie muszę się już zastanawiać jaki wypiek zaprezentować u Zorry 🙂
Aciri,
bardzo się cieszę!
Aniu, już wiem, ze wypróbuję swoje piekarniczych zdolności… pozdrawiam 🙂
Ula,
bardzo się cieszę!
Zanosi się na to że tym razem wezmę udział:)
Podmłoda- pierwszy raz słyszę/czytam…ech, jeszcze tak dużo musze sie nauczyć:)
Wiosenko,
to miło,że się zanosi.
I przy okazji wiesz,co to podmłoda.
Pozdrawiam Cię.
Oczywiście, po przeczytanieu przepisu, domyśliłam się. Aczkolwiek ten wyraz widze pierwszy raz:)
Wiosenko,
to bardzo piękne określenie.
Takie rodzime i ciepłe.
Aniu, oczywiscie, ze pieke! Podmloda to nic innego jak rozczyn, poolish, starter.
Nigdy nie pieklam kaszubskiego a przeciez pochodze z Trojmiasta. Kaszuby sa doslownie za rogiem 🙂
Reniu,
bardzo miło,że Ty upieczesz z nami ten chleb.
Jesteś prawie Kaszubką!
A mi ,podmłoda’ o wiele bardziej się podoba,niż ,starter’ czy ,poolish”.
I to rdzenna nazwa z naszych ziem!
Piekę na pewno, święto chleba w taki licznym gronie – to dopiero coś :))
Kamila,
dokładnie tak!
To będzie magiczna Piekarnia.
Chcę tego chleba, będę piec z miłością!
Aga,
tylko pieczenie z miłością wchodzi w grę!
Upieczony! Z miłością, a jakże, choć jak zwykle cierpliwości mi zabrakło by dotrzymać wszelkich procedur 🙂 ja jak to ja, ale chyba nigdy nie będzie inaczej – bochen duży i krzywy, za to pyszny i mocno czosnkowy!
Aga,
krzywe jest piękne,zwłaszcza chlebowe!
Dawno z Wami nie piekłam..moze uda się tym razem..
Bożena,
może brzmi niepewnie…
No dobra..na pewno..
Bożena,
tak trzymać!
Aniu, super, że połączyłaś te dwa wydarzenia ! Oczywiście, piekę z Wami 🙂
Agata,
super,że pieczesz!
Pozdrawiam Cię.
Aniu, wspaniale! Przepis juz wydrukowany, mam nadzieje, ze uda mi sie zdazyc na czas 🙂
Pozdrawiam!
Beo,
bardzo się cieszę!
Na pewno zdążysz.
Jasne, że piekę:-) Inaczej być nie może:-) Czy mąka żytnia chlebowa to typ 720 czy około 2000?
Marzena,super!
Tak,może być chlebowa 720.
Super, jak nic nie przeszkodzi – piekę. Czyli zgłaszamy chleb u Ciebie Aniu i dodatkowo na stronie Zorry?
Beata,
jeżeli będziesz chciała wziąć udział w WBD to musisz u Zorry to zgłosić.
Tam wypełnia się specjalny formularz.
Ja nie wiem kto będzie chciał,ale informuję ,że jest taka możliwość.
na taki specjalny dzień powinnam się zmobilizować i upiec
oby mi się udało 🙂 bo chlebek zapowiada się bardzo smacznie!
Marta,
to trzymam kciuki,żeby Ci się udało.
Melduję, że piekę i bardzo podoba mi się pomysł publikacji podczas Dnia Chleba:)
Magda,
ja się niezmiernie cieszę!
Chleb wygląda wspaniale! Pewnie, że piekę :))
Myślicie, że można pominąć mleko w proszku?
Alucha,
super!
Myślę,że można…
Mam pytanie…godzina publikacji wpisu dowolna ? czy 20?
Bożenko,
już dodałam 20-tą.
Jak zawsze ciekawa propozycja. Do zastanowienia 🙂
Tofko,
zastanawiaj się….
Witam Aniu. I ja zamierzam z Wami uczcić Światowy Dzień Chleba. Dziękuję za zaproszenie.
Pozdrawiam serdecznie.
Danusiu,
fantastycznie!
Pieczemy.
Chętnie upiekę 🙂 Cieszę się że nie na zakwasie, ponieważ zostawiłam go u rodziców i będzie u mnie dopiero w niedzielę!
Czy smalec może być taki w kostce, jaki dostępny jest w sklepach? Innego nie mam, a wytapiać nie będę 🙂
Łucjo,
super,że pieczesz!
Smalec może być i z kostki.
W sumie to tam niewiele go jest.
Upiekłam już dwa razy,.. Obłędny chleb 🙂 Oczywiście dołączam 16.10 🙂 pozdrawiam
Tak Małgosiu!
Cieszę się.
Piękny chleb!
Magda C.,
piecz!
Aniu, a czy Ci bardzo spóźńieni mogą i we wtorek upiec?:):):) … bo ja ostatnio w jakimś niedoczasie żyję:) a tak serio to dopiero dziś się wyrobiłam, bo od kilku dni prowadzę życie za kołkiem:) . Podmłoda buzuje w misce, a ja za jakies 2 godziny biorę się za wyrabianie:) buziaki
Jasne Jolu!
Niech Ci się upiecze!
Nie zdążyłam tym razem 🙁
mam nadzieję, że uda się w przyszłym miesiącu.
Chlebek upieczony, nieco plaskaty wyszedł, ale za to puszysty, że hej:)
Magda,
super!
Aniu, chleb upieczony.
Jako, że wyjeżdżam jutro na jakiś czas, publikację wpisu musiałam zlecić:).
Nie będę mogła podać linku do wpisu. Gdybyś była tak miła i skopiowała link z Leśnego Zakątka? Z góry serdecznie dziękuję.
Tu i teraz chcę serdecznie podziękować Tobie i wszystkim piekącym w październikowej piekarni za wspólne pieczenie. Chlebek pyszny, zmieniłam co nieco, bo upiekłam na zaczynie zakwasowym a drożdży dodałam do ciasta właściwego.
Pozdrawiam i do kolejnego pieczenia:)
Danusiu,
wszystkiego dopilnuję.
Dziękuję,że z nami piekłaś.
Pozdrawiam Cię.
Witam cię Aniu, podaję link do mojego chleba, dziekuję i pozdrawiam.
Dziękuję Bożenko.
Chlebek upieczony, czeka na automatyczną publikację. Mam nadzieję, że zgodnie z planem, bo o 20 nie będzie mnie w domu. Pozdrawiam i do zobaczenia wieczorem:-)