Każdy region we Francji ma swój ozdobny chleb. Na tej stronie – klik! znajdują się wszystkie regionalne francuskie chleby. Francuzi są z nich bardzo dumni i kontynuują tradycje regionalne na co dzień.
Obok popularnych bochenków i bagietek, piekarnie wypiekają pieczywo z danego regionu.
La corunne Lyonnaise pochodzi z regionu Rhône-Alpes. Jest to stary francuski region środkowo -wschodniej Francji, którego głównym miastem jest Lyon.
Przez kilka stuleci Lyon był znany jako francuska stolica gastronomii , po części dzięki obecności wielu najlepszych francuskich szefów kuchni w mieście i okolicy – między innymi Paul Bocuse. Ta reputacja wynika również z faktu, że dwa najbardziej znane francuskie regiony winiarskie znajdują się w pobliżu Lyonu: Beaujolais na północy i Côtes du Rhône na południu. Wina z Beaujolais są bardzo popularne w Lyonie i nadal są najpopularniejszym winem stołowym serwowanym z lokalnymi potrawami.
Lyon jest domem typowych i tradycyjnych restauracji: bouchons . Bouchons są restauracjami serwującymi lokalne dania i lokalne wina.
Lyon słynie z porannych przekąsek – mâchons , składających się z lokalnych wędlin , korony lyońskiej i zazwyczaj towarzyszy im czerwone wino Beaujolais. Tradycyjne dania lokalne to kiełbasa lyońska, kogut w winie , pierogi ze szczupakiem , flaczki gotowane z cebulą , lyońska sałata – sałata z boczkiem , grzanką i jajkiem w koszulce , glazurowane kasztany, karczochy zapiekane w śmietanie …
Ponieważ ten region Francji jest mi bliski rodzinnie, wybrałam też jego regionalny ozdobny chleb. Tam na miejscu widziałam o wiele piękniejsze Korony Lyonu, ale i tak jestem zadowolona z mojego pierwszego podejścia do tego tradycyjnego kształtu chleba. Oryginalny chleb lyoński wypiekany jest z mąki pszennej 550 lub 650, wody, drożdży i soli. Moje podejście do oryginału przejawia się w zastosowaniu mąki pszennej chlebowej. Dodatek mąki orkiszowej to z kolei zwrot ku recepturze Dany – klik!
Korona Lyonu
La couronne Lyonnaise
inspiracja przepisem – klik!
Zaczyn
1 łyżka zakwasu żytniego
100 g mąki orkiszowej razowej
175 g wody
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.
Ciasto właściwe
cały zaczyn
120 g mąki orkiszowej razowej i 200 g mąki pszennej chlebowej 750
82,5 g wody
1 łyżka zakwasu żytniego
9 g soli
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do fermentacji na całą noc w lodówce. Rano wyjmujemy je i umieszczamy na blacie posypanej mąka, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę. Formujemy ciasto według tego filmiku – klik!
Uformowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 10 minut w 240 st. C, następnie dopiekamy około 20 minut w temperaturze 200 st. C już bez pary.
Listopadowe chleby na blogach:
Amartkolor
Apetyt na Smaka
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i kajzerka…
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek Dany
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Taka korona należy się jedynie Szefowej Piekarni Amber – dziękuję za wspólne pieczenie.
Aniu cudowna ta korona:) …. chleb jest cudowny w smaku:).
Nie pamiętam, pod którym wpisem dawało się linki, więc wpisuję pod jednym i drugim:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2017/11/Orkiszowy-chleb-dekoracyjny-czyli-Listopadowa.html
Korona piękna!
Wypiek bardzo smaczny 🙂
https://nieladmalutki.blogspot.com/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny.html
Zgadzam się z przedmówcą 🙂 – korona dla naszej gospodyni!
Moje chleby są tutaj:
http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/11/orkiszowo-pszenny-chleb-dekoracyjny-w.html
wspaniała korona- dziękuję za zaproszenie:)
https://pieguskowakuchnia.pl/orkiszowy-chleb-dekoracyjny/
Wspaniała korona! Chleb jest wart powtórzenia!
Listopad chlebowo oswojony 🙂
Pozdrawiam
Cudna bułeczkowa korona.
Spóźniłam się ale jestem : http://jswm.blogspot.com/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny.html
Jswm,
mi się podoba i jest pyszna
Czytając te ciekawostki zrobiłam się głodna 🙂 Korona z ciasta super! Dziękuję za wspólne pieczenie.
https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2017/11/piekarnia-listopadowa-u-amber.html
Dana, dobrze działa jednak tekst na wyobraźnię.
Dziękuję.
Dałam radę dołączyć chlebek bardzo smaczny, choć mój trochę za płaski wyszedł.
http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny.html?m=1
Marzena cieszę się.
Piękna korona, ja podsyłam swojego liścia 😉
http://apetytnasmaka.blogspot.com/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny-lisc.html?m=1
Apetyt na smaka,
dziękuję.
Twoja korona przepiękna!
U mnie z opóźnieniem, ale jest: https://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny-w.html
Elu, dziękuję!
Piękna korona. Trochę jak bułeczki do odrywania 🙂
Aniu, trochę tak, choć inaczej składane ciasto.
Na filmiku widać różnicę.
Fajne:) Troszkę jak małpi chlebek
mlodakk,
no nie całkiem. Inaczej składany. Popatrz na filmik.
Podziwiam, tym bardziej, że sama chleba nie wypiekam 🙂
Amando, dziekuję bardzo!
A dlaczego nie pieczesz?
Rozbudziłaś mój apetyt!
Korona Lyonu prezentuje się pięknie!
Ciekawa jestem, czy z dodatkiem maki pszennej formowanie było łatwiejsze.
Pozdrawiam. 🙂
Magda,
dziękuję! Mojej koronie daleko do oryginału…Ale jestem kontenta.
Pewnie łatwiejsze, bo ciasto z samego orkiszu jest trudne…
Bardzo ciekawe zwyczaje, a korona z Lyonu bardzo mi się podoba: Pomysł super!
Dziękuję za wspőlne pieczenie:)
Nika, miło mi, że przypadła Ci do gustu moja korona.
Pozdrawiam.
Wygląda przewspaniale i jestem pewna, że smakuje równie rewelacyjnie 🙂 Pyszności Aniu i to takie, że aż ślinka leci 🙂
Aniu, bardzo Ci dziękuję!
Chleb wyszedł bardzo dobry. Cieszę się, że go upiekłam.
Dzięki za wspólne pieczenie, świetny chleb wybrany – prosty i smaczny. A przy okazji zacheta do małego szaleństwa z formowaniem 😉
|Pozdrawiam
M.
Marcinie, cieszy mnie Twój entuzjazm.
Pozdrowienia!
Aniu korona od królowej 🙂
Margot,
dziękuję!
Piękna korona i kolejna udana akcja :-).
Evi, nasze listopadowe spotkanie w Piekarni uważam za bardzo udane.
Dziękuję!
Bardzo ciekawa forma!
Pati,
tak. Dziękuję.