Pewnie pamiętacie jeszcze świąteczne smaki, wielkanocne święcenie i rodzinne spotkania…?
Uwielbiam ten czas narodzin nowego i budzącej się przyrody.
Czekam wtedy niecierpliwie na prawdziwą wiosnę.
A tymczasem spieszę z kwietniową Piekarnią!
Bardzo zatęskniłam za wspólnym pieczeniem i naszą magiczną robotą.
I za domowym chlebem.
W kwietniu w Piekarni mamy propozycję Kasi z bloga Smaki i Aromaty. Chleb, który może upiec każdy, i który na pewno się uda! Podaję za Kasią wersję z zakwasem i z samymi drożdżami.
Mam nadzieję, że zechcecie posmakować chleba Kasi i razem upieczemy wiele bochenków.
Zapraszamy!
Kiedy pieczemy?
W weekend 8, 9,10 kwietnia.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 11 kwietnia o 20. 00.
CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki
zaczyn:
* 4 łyżki mąki pszennej chlebowej
* 20 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:
* majeranek
* kolendra
* kminek
* szałwia
* tymianek
* czarnuszka
* cząber
* rozmaryn
* bazylia
oraz:
* 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
* 1 łyżeczka soli
Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe:
* 500 g mąki chlebowej
* 1/2 szklanki płatków owsianych
* 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
I niech nam się upiecze!
* zdjęcie jest własnością Kasi i publikuję je za Jej zgodą.
Dziękuję Aniu, już czekałam na Piekarnię:-). Piekę!
Elu,
świetnie, że znowu będziemy razem!
Superowy przepis. Zgłaszam się. Dobrego dnia. Ala
Alu, wspaniała wiadomość!
Słońca Ci życzę.
Zapowiada się pysznie! Piekę 🙂
Tak jest Kamila!
U mnie zaraz wjedzie do piekarnika.dziś akurat mam wolny dzień, więc działam..
Bożena,
i smacznego!
Ja również dołączę, dawno nie piekłam tego chlebka a bardzo go lubię , pozdrawiam :))
Kass,
Ciebie nie może zabraknąć!
Super chlebuś. Muszę w końcu do was dołączyć 🙂
Marzena, zapraszamy!
Wspaniały ziołowy, z przyjemnością upiekę 🙂
Łucjo,
zapraszamy Cię serdecznie!
Oczywiście, że zechcemy 😉
Brzmi bardzo ciekawie.
Alucha, enjoy!
Chętnie dołączę do akcji. Chlebek już wyrasta 🙂
Świetnie Jacku!
Chętnie dołączę do akcji. Chlebek zapowiada się ciekawie, pewnie pachnie nieziemsko 🙂
Zapraszamy Jacku!
Wracam i piekę z Wami:)
Super Aga!
Przyłączę się z wersją orkiszową 🙂
Pozdrawiam,
Tosia.
Tosiu,
super!
Do jutra.
Wspaniale pachnący chlebek już upieczony.
Guciu,
tak! Pachnie cały dom i okolica!
Pachnie w całym domu 🙂 , tylko mi wyszedł ten chlebek dość blady w porównaniu ze zdjęciem 🙁
Ewo,
i mój bardzo był blady…
To jedyna jego wada.
Dawno już nie piekłem wspólnie. Czas to zmienić 🙂 Chleb upieczony, zdjęcia zrobione, wpis na blogu przygotwany (już prawie)…
Pozdrawiam
M.
Marcin,
to do wieczora!
oto i on 🙂
http://grahamka.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-zytnimi.html
Mimo, że nie jadłam, to fajnie się z nim pracowało. Wyrósł pięknie i wyglądał też pięknie. Moi zarzucili mi, że mało słony…
Marzena,
chlebek jest niekłopotliwy.
A i mój miał za mało soli…
I ja tym razem zdążyłam 🙂
Jswm,
gratuluję!
Upiekłam, pyszny wyszedł 🙂 http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
I mój chlebek:
http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy.html
I mój chlebek:
http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy.html
http://nieladmalutki.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Oto mój chlebek:
http://doowa.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html