Rzeczywistość zamierzam oswajać pozytywnie, dlatego mam dla Was jak co miesiąc ciepłą propozycję.
Rozgrzejmy nasze piekarniki i upieczmy wspólnie wspaniały chleb od Zorry!
Dynia to niewątpliwie królowa jesieni, teraz najsmaczniejsza.
Pamiętajcie też, że Zorra jak co roku organizuje World Bread Day. Jeżeli więc macie ochotę na zaprezentowanie swojego chleba w tej pięknej akcji, śmiało dołączajcie. Zorra wyraziła zgodę, aby chleby pieczone w październikowej Piekarni pojawiły się na liście WBD’2017.
Kiedy pieczemy?
W weekend 13, 14, 15 października.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 16 października o 20.00.
Niech nam się upiecze!
Jesienny chleb z dynią i figami
oryginalny przepis – Klik!
przepis na jeden bochenek
Uwaga! Zorra podaje przepis na przygotowanie tego chleba w mikserze Kenwood Cooking Chef wraz z wyrastaniem i pieczeniem. Przepis przekształciłam na przygotowanie ciasta w zwykłej misie miksera.
składniki
- 100 g puree z dyni
- 50 g zakwasu, płynnego
- 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej)
- 400 g mąki pszennej typu 550
- 5 g świeżych drożdży
- 230 g wody
- 10 g soli
- 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
- 30 g nasion dyni
przygotowanie
- Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty.
- Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
- Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
- Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
- Wystudź chleb na ruszcie.
Czy do chleba mąka pszenna razowa? czy żytnia razowa ? W oryginale też nie ma 🙂
Dorota,
jak to nie ma? Mąka pszenna typ 550 jest w przepisie. Taka jest tylko jedna!
Jeżeli chodzi o pełnoziarnistą to Zorra daje tutaj pole do wyboru. 50 g mąki pełnoziarnistej – można dodać swoją ulubioną.
Ale uzupełniłam w przepisie – kawa na ławę!
W przepisie podajesz tartą, surową dynię, a w oryginale jest puree z dynii. To pomyłka?
Nika,
w oryginale napisane – niegotowane puree z dyni, czyli musi być surowa tarta dynia prawda? Wydaje mi się to logiczne…
Gwoli wyjaśnienia –
Zorra użyła gotowanego pure, a w oryginale napisała – nieprzyprawione. Dzięki temu jej chleb ma taki równy, ładny kolor!
Nika,
tak! Dziękuję! Poprawiam.
Kolejny pysznie wyglądający i na pewno rewelacyjnie smakujący chlebek Aniu 🙂 Zjadłabym z przyjemnością 🙂
Aniu,
po prostu go upiecz!
Idealny chleb na jesień, a także na świętowanie Dnia Chleba! Upiekę na pewno. Pozdrawiam Aniu
Super Elu!
Pozdrowienia.
Pysznie wygląda 🙂 jeśli mi wyjdzie, moi domownicy będą mieli radoche
Gosiu,
wyjdzie na pewno!
Jaki żółciutki!
Pati,
z dynią!
wspaniały po prostu 😉
Lena, o tak!
Świetna propozycja na święto chleba! Pozdrawiam
Kamila,
dziękuję i do upieczenia!
Aniu, a czy mogę taki chleb wyrobić ręcznie – uda się-?
nie mam robota 🙁
Urszula, jasne!
Tylko będziesz musiała dłużej wyrabiać.
Dzięki.
spróbuję:)
Urszula,
trzymam kciuki!
Aniu a co to takiego płynny zakwas?
Reniu,
to zakwas nie w postaci gęstej papki, tylko bardziej płynny, czyli o większym uwodnieniu
Dzięki za info
Proszę Reniu!
Chleb bardzo kuszący, ale ja nadal nie mam zakwasu i znów nie wezmę udziału jak w poprzednim miesiącu. Wszelkie zakwasy nie chcą mi działać 🙁 Powodzenia w akcji, pozdrawiam
Małgosiu,
bardzo mi przykro…
Dziękujemy!
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2017/10/jesienny-chleb-z-dynia-i-figami.html
Upieczony http://kuchniagucia.blogspot.com/2017/10/chleb-z-dynia-i-figami-pazdziernikowa.html
Oczywiście upiekłam, zapomniałam wczoraj dodać:)