Drodzy,
nadszedł czas na kolejny chleb w naszej Piekarni. Marzec trwa i ruszamy przed siebie z nowym wypiekiem.
Za oknami rodzi się wiosna, a my czekając na nią niecierpliwie ćwiczymy się w chlebowej wspólnocie.
Jaki chleb na marzec?
Wyboru dokonał Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb. A przepis pochodzi stąd – klik!
Kiedy pieczemy?
W weekend 10, 11, 12 marca
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 13 marca o 20.00
I niech nam się upiecze!
Chleb żytni z ziarnami
Zanim przejdziecie do czytania przepisu koniecznie przeczytajcie uwagi Jacka!
To jest chleb żytni, mąki pszennej jest tylko 50 g, więc trzymajmy się tego i nie zmieniajmy. Nie zastępujmy mąki żytniej pszenną, jasnej razową bo zdrowiej etc. To zmienia całkowicie wodochłonność, konsystencję ciasta i charakter chleba, a potem płacz, że chleb nie wyszedł.
Uważam, że najpierw trzymamy się ściśle przepisu a dopiero potem jest czas na własne eksperymenty.
Podstawowa mąka w tym chlebie to żytnia 1150 lub 1400, można zastąpić mieszanką 720 i 2000, 2 części 720 jasnej i 1 część razowej 2000.
Na blogu przeliczyłem na 1 formę 25 x 11 cm.
Zaczyn (18-24 godziny 35oC -> 23oC)
30 g zakwas żytni 100%
3 g sól
155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
155 g woda
Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji zaczynu, aby uzyskać bogatszy aromat chleba.
Trzymamy 8-9 godzin w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, u mnie najcieplej jest w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej, łączny czas fermentacji zaczynu 18-24 godziny.
Ziarna (zaparzamy przez 2-3 godziny, przed robieniem ciasta)
25 g słonecznik
25 g sezam
25 g siemię lniane
150 g woda wrzątek
Ziarna zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy na 2-3 godziny.
Ciasto właściwe (wyrastanie 45 minut w misce + 45-90 minut w foremce w temp. ok. 30oC)
zaczyn (cały)
ziarna
250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
50 g mąka jasna pszenna
40 g woda
5 g drożdże
24 g melasa
5 g sól
+ ziarna do posypania foremki i chleba
Foremkę posmarować margaryną, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania.
Pieczenie : 10 minut 250oC z parą, 45 minut 200oC, po upieczeniu spryskać wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.
Smacznego 🙂
Dołączam 🙂 Muszę tylko dokupić mąkę żytnią.
Badylarko, super!
Myslę że upiekę bo juz dawno urzekł mnie ten chleb 🙂 Obym tylko czas znalazła 🙂 Pozdrawiam piekarzy i piekarenki 🙂
Dorota, czas na chleb zawsze się znajdzie!
Piszę się na ten chleb:) … mam nadzieje, ze cza pozwoli mi go upiec:) … bo ostatnio mocno nie ogarniam swoich planów, bo ciągle coś wyskakuje:)
Jolu,
ja jestem zajęta na maxa, ale upiec chleb zawsze daję radę!
Aniu u mnie o tyle niestabilnie, ze dostaję telefon i musze jechac … a w takich warunkach ciężko zaplanowac pieczenie chleba … ale za chwilkę nastawiam zaczyn:) … wierzę, ze jutro sie uda:)
Jolu, trzymam kciuki!
Niech Ci się upiecze.
Aniu niestety musiałam delikatnie skrócić czas fermentacji zaczynu. Do ciasta również dolałam z pół szklanki wody, bo było bardzo gęste … ale wiadomo, ze maka mace nierówna:). Teraz wyrasta w misce … jestem bardzo ciekawa tego chleba:) … już sie nie mogę doczekać kiedy spróbujemy go jutro na śniadanie:)
Jolu, wiadomo, że u każdego ciasto chlebowe zachowuje się inaczej.
Aniu dokładnie:). Mąka mące nierówna… zresztą warunki panujące w domu również:), a one też maqja znaczący wpływ na ciasto chlebowe:)… ale pięknie wyrósł i wspaniale sie upiekł:) …. ależ mam na niego smaczka:) …
Super napakowany 🙂
Kamila,
jest pyszny. Ja to wiem!
Piekę 🙂
Aga, do upieczenia!
Mam nadzieję, że tym razem upiekę i nic mi nie przeszkodzi. Lubię takie chleby!
Elu,
trzymam kciuki!
Jeśli tylko będę mogła to upiekę go:-) Cały weekend mam poza domem, ale będę kombinować:-)
Marzena, to tak jak ja.
Ale chleb upiec mus!
Cudowny chleb Aniu. Bardzo się cieszę, ze mimo małych kombinacji udało mi się upiec … oczywiście od razu z potrójnej porcji:) …. będę go często piekła:). Smakuje po prostu idealnie:)
A drożdże instant czy świeże ?
Drożdże świeże prasowane, to jest niewielki dodatek do przyspieszenia wyrastania. Można je w ogóle pominąć ale wtedy wydłuży się wyrastanie.
Dziękuję za odpowiedź
Udało mi się upiec chleb 🙂 Bardzo dobry.
Ale będę musiał go wcześniej opóblikowaqć, co mam nadzieję będzie mi wybaczone, a chleb zaliczony 😉
Chwilowo nie mam w domu internetu, więc będę musiał opublikować około pietnastej
Pozdrawiam
m.
Marcin,
ok. Podeślij mi link do wpisu.
Pozdrawiam!
A.
o taki będzie – http://grahamka.blogspot.com/2017/03/niemiecki-chleb-zytni-z-ziarnami.html
Aniu, wrzucam tutaj link do mojego wypieku
http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/03/chleb-zytni-z-ziarnami-w-marcowej_13.html
Pozdrawiam
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2017/03/chleb-zytni-z-ziarnami.html
Twój komentarz
Hej Aniu. Nie widzę u Ciebie chlebka, więc swój link wrzucam tutaj http://bochen-chleba.pl/przepisy/chleby-na-zakwasie/pieczywo-zytnie/chleb-zytni-ziarnami-marcowej-piekarni-amber/
Upieczony, bardzo smaczny i zjedzony http://kuchniagucia.blogspot.com/2017/03/chleb-zytni-z-ziarnami-marcowa-piekarnia.html