Wrześniowy sad jest pełen kolorów i aromatów.
Powiewa lekki ciepły wiatr i niesie zapachy hen daleko…
Słońce muska jabłka wiszące jak choinkowe bombki na starych drzewach.
Jeszcze nie czuć jesieni, choć liście nabierają dojrzałych kolorów.
Zapełniamy koszyk jabłkowymi owocami.
Mamy też jedną księżniczkę w sadzie. Rajską jabłoń.
Rodzi cudowne purpurowe jabłuszka.
Ubieramy nimi nasz dzisiejszy zbiór.
Po raz pierwszy włożę rajskie jabłka do chleba…
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie
przepis z bloga Leśny Zakątek
Składniki zaczynu
2 łyżki zakwasu żytniego
200g mąki żytniej typ 720
150g wody
140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach – wykorzystałam twarde Lobo
Czas fermentacji 12-14 godzin
Ciasto właściwe
Cały zaczyn
500g mąki żytniej typ 720
200g mąki orkiszowej jasnej
550g wody
20g soli morskiej
rajskie jabłka do dekoracji
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.
Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście ( ja ułożyłam rajskie jabłka) i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem
Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st.
Dziękuję Wszystkim za wspaniały wrześniowy czas w naszej Piekarni!
Chleb z tartym jabłkiem na blogach:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slow life
Aniu-piękny Twój chleb z rajskimi jabłuszkami. Świetny pomysł 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie, chleb bardzo udany. Pozdrawiam serdecznie
https://akacjowyblog.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-szpaki-z-naszego.html
Dziękuję Małgosiu!
Pozdrawiam Cię.
Aniu, piękny i pyszny chleb. I jest wisienka…. upsss, jabłuszko na torcie ;).
Oto mój link: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html
Dzięki za wspólny czas :-).
Te rajskie jabłka wyglądają jak wisienki, pięknie się prezentuje chlebek!
A tutaj mój: https://apetytnasmaka.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html
Pozdrawiam, Magda z Apetytu na Smaka 🙂
Apetety na smaka,
tak, sa podobne.Dziękuję.
Pozdrawiam Cię.
Magda,
dziękuję.
Te małe jabłuszka smakują naprawdę pysznie z chlebem.
Pozdrowienia!
z tą wiśnią wygląda przepięknie 🙂 a to mój chlebek 🙂
http://pieguskowakuchnia.pl/?p=1847
Piegusku,
ale to nie wiśnia!
Napisałam przecież…
Pozdarwiam Cię i dziękuję, że upiekłaś z nami wrześniowy chleb.
ubzdurałam sobie że to wiśnia ….. czytanie ze zrozumieniem się mi kłania
Reniu,
ha ha! No ale skad wziąć świeże wiśnie we wrześniu…
Chciałabym, żeby były!
Pięknie udekorowałaś swój chlebek 🙂
Tu jest mój: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html
Pozdrawiam 🙂
Łucjo,
dziękuję!
Aniu, bardzo apetyczny wypiek.
Dziękuję za wspólny czas.
Pozdrawiam
Renata
http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/09/chleb-zytni-z-tartym-jabkiem.html
Renata,
i ja dziękuję.
Pyzsnie było!
Rajskie jabłuszka super pomysł! Piękny 🙂
podaję link do swojego:
https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2016/09/wrzesniowa-piekarnia-na-zakwasie-z.html
Dana,
dziękuję.
Pozdrowienia z Piekarni!
Mój chleb właśnie się piecze… Publikacja zatem jutro. Ciekawa jestem smaku 🙂
Alucha,
do jutra zatem!
Aniu, mój link http://nieladmalutki.blogspot.com/2016/09/jej-wrzesien-chleb-z-tartym-jabkiem-na.html
Chleb jest pyszny!
Alucha,
dziękuję i smacznego!
Pyszny i piękny chleb Jabłuszka rozczulające 😉
A mój tutaj http://staregary.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html
Uściski
Beata,
jabłuszka też były pyszne!
Dziękuję.
Takie jabłuszka w chlebie to dopiero kuszą!
Cudownie piec razem we wrześniu!
Pozdrawiam
Kamila,
bardzo!
Dziękuję za wrześniowy czas.
Aniu, dzięki za “podrzucenie” przepisu.
Chlebek smaczny i dość prosty do upieczenia, pozdrawiam 🙂
Urszula,
cieszę się, że z nami byłaś we wrześniowej Piekarni.
Rajskie jabłka na pewno jeszcze bardziej tu pasują niż “zwyczajne”. Wyglądają jak wisienki:-) i są pełne uroku. Dziękuję Aniu za Wrześniową Piekarnię!
I podaję link do mojego chleba: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2016/09/chleb-zytnio-orkiszowy-z-tartym-jabkiem.html
Elu,
są bardzo apetyczne i aromatyczne.
Dziękuję za jabłkowy wrześniowy chleb!
Pięknie się prezentuje z rajskimi jabłuszkami. Ciekawy pomysł.
Mój tutaj: http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html
Jacku,
rajskie jabłka są bardzo aromatyczne!
Dziękuję i pozdrawiam Cię.
Piękny :), tym razem po przerwie udało mi się do Was dołączyć 🙂
http://wmojejkuchni.blox.pl/2016/09/Chleb-z-tartym-jablkiem-na-zakwasie-Wrzesniowa.html
Ewo,
bardzo się cieszymy!
Wspaniale, że we wrześniu Ci się udało być w Piekarni.
Piękny!
I u mnie w końcu opublikowany, dziękuję za zaproszenie!
http://jswm.blogspot.com/2016/09/chleb-z-tartym-jabkiem-na-zakwasie.html
Jswm,
super!
POzdrawiam.
Aniu, nie miałam dostępu do komputera podczas publikacji, ale jestem z Wami!
http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2016/09/wrzesniowa-piekarnia-i-chleb-na.html
Twój chleb z rajskim dodatkiem jest baaaardzo kuszący. 🙂
U mnie coraz więcej oznak jesieni, tylko temperatury wciąż letnie. 😉
I niech tak zostanie jak najdłużej!
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Magda
Ok. Nie wiedziałam. A wpis z chlebem pokazał mi się dzisiaj na bloggerze…
Cieszę się z Twojego udziału we wrzesniowym pieczeniu.
Pozdrowienia!
Aniu cudowny bochenek … a te rajskie jabłuszka …. oj tylko sie zajadać takim bochenkiem:)
Jolu,
bardzo Ci dziękuję!
A gdzie Twój chleb?
No proszę,chlebek z tartymi jabłkami.Czy chodzi w tym o smak ,czy dłużej zachowuje świeżość ?Piękny.
Laura,
smak jest bardzo przyjemny, a świeżość chleba trwa dłużej!
Pozdrowienia.
Pobadają mi się te dodatki i wisienki 🙂
Azgotuj,
dziękuję.
Tylko to nie są wiśnie…jabłka rajskie!!!
ale cudeńko!
Jak Ona Gotuje,
dziękuję!
Rajskie jabłka! ♥ Piękna propozycja.
Dietifitko,
dziekuję i pozdrawiam Cię!