Wiele razy pisałam, że chleb na świątecznym stole jest tak samo ważny, jak inne dania. Do świątecznych potraw, które przygotowuje się z uwagą i podaje w ten wyjątkowy czas, chleb nie jest jedynie szczegółem, ale ważnym dodatkiem.
Staram się więc zawsze, aby świąteczny chleb był tak samo pyszny, jak inne potrawy. I cieszył – smakiem i wyglądem. Piekę więc z radością pieczywo, którym będziemy się delektować przy wspólnym stole. Często też dzielę się nim z innymi. Taki podarunek niesie wiele dobrych emocji i jest przesłaniem bliskości i przyjaźni.
Tak samo jest z tym chlebem, który wspaniale wpisuje się w świąteczny nastrój – smakiem i dodatkami.
Bardzo Wam dziękuję za kolejny rok wspólnej magii w naszej Piekarni. Do upieczenia!
Chleb z kawą i migdałami
przepis Monika Walecka
1 szklanka – 250 ml
moje zmiany: mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową bio
rozczyn
1 łyżka zakwasu
1/2 szklanki mąki jasnej orkiszowej bio
1/2 szklanki wody
ciasto właściwe
500 g mąki jasnej orkiszowej bio
cały zaczyn
1 łyżka soli
300 g wody
1 kopiasta łyżka kawy
1/2 szklanki migdałów
Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy.
Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy.
Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.
Świąteczny chleb z migdałami i kawą na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Stare gary
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Urzekł mnie ten chleb, tez będzie na moim świątecznym stole 🙂 Twój jest piękny, mój ma trochę jednolity kolor ale to moja wina bo za długo wyrabiałam z kawą.
Dzięki Aniu, spokoju na te święta i do upieczenia na Nowy Rok !
Link do mojego chleba:
https://www.mojemaleczarowanie.pl/2018/12/swiateczny-bozonarodzeniowy-chleb-z.html
Dorota,
to bardzo miłe czytać taki komentarz. Znaczy, że chlebowy wybór jest słuszny.
Upiekłam go dwa razy, ale i tak nie osiągnęłam takiej ‘marmurkowatej’ faktury jak Monika…
Dziękuję za życzenia!
Grudniowa piekarnia bardzo wyjątkowa!
Chleb wspaniały bym się nim dzielić.
Dziękuję za kolejne 12 wspólnych miesięcy!
Kamila,
Ty jesteś zasłużoną Piekarką dla naszej Piekarni, bo pieczesz okrągły rok!
Bardzo Ci dziękuję!
Jaki piękny Twój Aniu , mój zrobił się bardziej w jednym kolorze, a chleb pyszny i będzie powtórka
Alu, dziękuję.
Piekłam go dwa razy. Za pierwszym też był taki jednolity…, ale jeszcze potrenuję, żeby wyszedł taki piękny jak Moniki.
Pyszny bardzo!
Ale cudny, mistrzowski:-) Ja niestety nie osiągnęłam takiej formy;-( Ale był pyszny:-)
https://zaciszekuchenne.blogspot.com/2018/12/chleb-swiateczny-z-kawa-i-migdaami.html
Marzena,
mistrzowski to nie jest…, ale najważniejsze są starania.
Cieszę się, że był smaczny!
Słyszałam o dodatku kawy do chleba ale sama takiego nie robiłam 🙂 Śliczny Ci wyszedł 🙂
Ervisha,
a ja pierwszy raz piekłam chleb z kawą. Jest przepyszny!
Dziękuję.
Pięknie Ci wyrósł!
Dziękuję za tę propozycję.
Mój jest tutaj:
https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2018/12/swiateczny-chleb-z-kawa-i-migdaami-w.html
Dziękuję za mnóstwo inspiracji w tym roku i wspólny czas.
Wesołych Świąt!
Badylarko, dziękuję!
Cieszę się, że chleb Ci się spodobał i że mogliśmy upiec go w takim miłym gronie.
Do upieczenia!
I jeszcze mój, jeszcze mój 😉 A Twój piękny. A w ogóle pyszny jest
https://www.staregary.pl/2018/12/chleb-z-kawa-i-migdaami-grudniowa.html
Beata, Twój to jest taki, że ho ho!
No i przepyszny to chleb – racja.
Dziękuję, że piekłaś z nami na koniec roku!
Wyjątkowy chleb!
Ja muszę niestety popracować nad odpowiednim rozłożeniem kawy w cieście. 😉
Dziękuję Aniu za kolejny rok pachnący chlebem!
Magda, ja też!
A chleb jest wyjątkowy.
Dziękuje i do upieczenia!
Aniu, chlebek upieczony. Może nie do końca taki jak być powinien, ale jest!
Urszula,
nie każdemu wszystko zawsze wychodzi jak powinno!
Zresztą każdy ma inne kryteria.
Dziękuję, że z nami upiekłaś!
Przepiękny chleb! I ta “kawowa struktura”. Dziękuję Aniu za Grudniową Piekarnię i przy okazji za cały piekarniczy rok! Pozdrowienia
Elu,
dziękuję. I zapraszam Cię do naszej Piekarni na kolejny rok!
z przyjemnością bym spróbowała:)
Magdaleno, miło mi.
Zapraszam!
z takimi składnikami pyszny musi być ten chleb
Jest bardzo pyszny Iza!
A to dopiero pomysł! Przez chwilę myślałam, że się pomyliłaś pisząc o kawie w tytule posta… 😀 Super!
Pichceniomania,
ten chleb jest wyjątkowo udany. Smakuje wybornie!
Cudowny chleb z przepisu chlebowej królowej :).
Prawie czuję ten zapach!
Evi,
naprawdę cudowny!
Serdeczności!