Rytuał pieczenia domowego chleba powtarzam co tydzień.
Regularność ta wiąże się u mnie z niesamowitą radością uczestniczenia w magicznych chwilach.
Bo chleb to żywy organizm, bardzo wrażliwy i delikatny.
Zakwas i drożdże, które budzą ciasto chlebowe do pracy, żyją na naszych oczach.
Należy więc traktować je z należytym szacunkiem i cieszyć się, kiedy jesteśmy świadkami jedynego w swoim rodzaju misterium powstawania chleba.
A potem podzielić się nim z bliskimi, przyjaciółmi i potrzebującymi.
Chciałabym obudzić w Was, wypiekających wspólnie nasze magiczne bochenki, potrzebę dzielenia się naszym pieczywem z ubogimi, samotnymi lub chorymi.
Może ktoś zaniesie upieczony w ramach naszej Piekarni chleb samotnej osobie, mieszkającej po sąsiedzku lub spędzającej jesień swojego życia w domu opieki?
Albo bezdomnemu, który chodzi po naszej okolicy i szuka jedzenia w śmietnikach?
Zachęcam Was do takich drobnych gestów, które mają ogromną siłę i mogą być komuś bardzo potrzebne…
Kwietniowy chleb za sprawą Katarzyny z bloga Smaki i Aromaty to prawdziwa aromatyczna eksplozja! Wspaniała domowa aromaterapia. Zapach tego chleba jest niesamowity i budzi najcieplejsze uczucia.
Ziołowy chleb na maślance
inspiracja przepisem – klik!
2 małe bochenki
zaczyn:
* 4 łyżki mąki pszennej typ 650
* 20 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szklanki letniej wody
Wymieszać i przykryć, zostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:
* majeranek
* kolendra
* kminek
* tymianek
* curry
oraz
* 1 łyżeczka nasion chia
* 1 łyżeczka sezamu
* 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
* 1 łyżeczka soli
Zalać wszystko 1/2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej i odstawić na 30 minut.
ciasto właściwe:
* 250 g mąki pszennej typ 650
* 250 g mąki pytlowej
* 1/2 szklanki płatków owsianych
* 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Chleb ziołowy na blogach:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Fabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Wyszedł wspaniale , a ideę dzielenia się chlebem jak najbardziej popieram 🙂 Aniu-dziękuję za kolejna wspaniałą propozycje do pieczenia 🙂 U mnie tez trochę pozmieniałam w przyprawach, zupełnie bez planu żeby to zrobić…przypadek. Wyszło bardzo aromatycznie. Chleb pięknie pachnie 🙂 Prawdziwa chlebowa aromaterapia 🙂
http://akacjowyblog.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi-wiosna.html
Małgosiu,
dobrze by było się podzielić naszymi chlebami…
A moj chlebek też nieco zmodyfikowany. Wyszedł pyszny, pachnący.
Dziekuję, że dzieliłaś z nami swój czas.
Chlebek wyszedł pyszny! Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
http://apetytnasmaka.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Apetyt na…,
dziękuję.
Smacznego !
http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Dziękuję wszystkim za wspólne wypiekanie 🙂
Dziękuję Jacku.
O! Bardzo mądry pomysł, bo w tych zabieganych czasach czasem zapomina się o dzieleniu się. Ja domowym chlebem dzielę się z bliskimi i zawożę go do chorej babci, ale pomyślę o obdarowaniu nim kogoś kogo zupełnie nie znam, a kto będzie tym pozytywnie zaskoczony 🙂
U mnie dziś wersja orkiszowa: http://smakowitychleb.pl/orkiszowy-chleb-ziolowy-z-platkami-owsianymi/
Pozdrawiam!
Tosiu,
o to właśnie chodzi, aby obdarować własnym chlebem kogoś nieznajomego, komu potrzebna jest uwaga i zainteresowanie…Dziękuję, że rozumiesz moją ideę.
A ten chleb z maką orkiszową musi mieć wspaniały smak!
Dobry przepis na szybkie pieczywo, na co dzień i dla gości.
Mój chlebek jest tutaj http://jswm.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Fajna foremka!
Jswm,
po prostu pyszny chleb!
To była niezwykle przyjemna aromaterapia! Ciekawa jestem smaku Twojego bochenka z dodatkiem curry i gałki. Dziękuję za te magiczne chwile!
Magda,
tak, niezwykła i pyszna!
Spróbuj mojej wersji z curry i gałką.
Dziękuję za kwietniowe wypiekanie!
Dziękuję za dwa komentarze Magda!
Aniu, ja też uwielbiam ten rytuał pieczenia. Średnio co drugi dzień tworzę takie magiczne bochenki. I lubię je rozdawać bliskim i przyjaciołom. Muszę się bardziej uwrażliwić na potrzebujących, masz rację. Dziękuję! I link do mojego chleba: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Dziękuję za wspólne pieczenie a dzielenie się chlebem z bliźnim jest zawsze gestem życzliwości i otwartości 🙂
http://dancia.bloog.pl/id,354258850,title,Chleb-ziolowy-z-platkami-owsianymi-na-zakwasie-kwietniowa-piekarnia,index.html
Aniu, piękny apel. Mam za ścianą sąsiada na emeryturze, na pewno podrzucę mu bochenek.
A kwietniowy chleb okazał się być pysznym wypiekiem 🙂
Też często piekę chleb, choć teraz na tyle rzadko, żeby przetrzymać zakwas. Dziękuję za te aromatyczne chwile 🙂 Aniu, w zaproszeniu wrzuciłam linki, o jeden za dużo – jakbyś mogła usunąć, bo ja tego nie widzę 😉
Dzień dobry Aniu, udało mi się dołączyć do wspólnego pieczenia.
pozdrawiam Wszystkich.
Renata
http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi-atwy.html
Jest i mój:) Bardzo aromatyczny, mniam mniam:) http://bochen-chleba.pl/przepisy/pieczywo-na-drozdzach/pszenne/kwietniowa-aromatyczna-piekarnia-i-chleb-ziolowy-z-platkami-owsianymi/
Piękny i pachnący – wyjątkowy 🙂 Dziękuję za kwietniowe spotkanie!
O to mój wypiek:
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Tak pachnącego chleba dawno nie upiekłem
http://kuchniagucia.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Piękny ci wyszedł 🙂 fajnie się z wami piecze 🙂 będę starała się uczestniczyć zawsze 🙂 dziękuje 🙂
http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Marzena,
zapraszmy Cię serdecznie!
Dzielenie się chlebem jest cudowne.
Pozdrowienia.
Dziękuję za wspólne pieczenie, świetna inicjatywa:) Ja w tym tygodniu piekę jeszcze raz, pozdrawiam ciepło 🙂
http://smakiaromaty.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi-czyli.html
Kass,
dziękujemy za pyszny przepis na chleb, który pachnie wszystkim co najlepsze!
Ja też wkrótce go powtórzę, muszę go przyrumienić.
Pozdrowienia!
Piękny chlebek 🙂 , ciekawa jestem jak smakuje z dodatkiem maślanki zamiast wody :). Dziękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję, że nie przegapię następnych akcji :). Pozdrawiam cieplutko 🙂
Ewo,
dziękuję. Chleby na maślance są bardzo dobre, wolno się starzeją.
Koniecznie spróbuj.
I zaparszam do majowej Piekarni!
Bardzo udany chlebek! Pyszny i aromatyczny!
Dzielenie jest fajne 🙂
Pozdrawiam
Kamila,
cieszę się, że smakował chyba wszystkim piekącym?
Dzielić się to nasz obowiązek. Daje ogromną radość.
Aniu, i u mnie jest, tylko głowa dzisiaj nie taka i zapomniałam do Ciebie wstąpić. A Twój wpis i chleb ładny…..
http://staregary.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Beata,
głowa w chmurach, to i się zapomina…ha,ha!
Dziękuję, że piekłaś z nami. Ziołowo nam!
Nie mogłam wczoraj podać linku..
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie.
Bożena,
dziękuję.
Polecamy się w maju!
Aniu, piękny chleb upiekłaś. Patrząc na zdjęcie, zapragnęłam posiadać taką dziurkowana formę do wypieków;) Dziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam
Renata,
dziękuję.
Mam dwie takie formy specjalnie do pieczenia chleba. Przywiozłam je z Francji…
POzdrowienia!
Zawsze podaruję choć kromkę jeśli tylko obdarowany chce przyjąć ten podarunek.
Piękne przesłanie i cudny bochen Aniu 🙂 Dziękuję kolejny miesiąc smakowitych czarów 🙂
Dorota,
mi się nie zdarzyło, żeby ktoś nie przyjął ode mnie chleba.
Cieszę się, że w kwietniu byłaś z nami w naszej Piekarni.
Wspaniały chleb ,tulipany też piękne ,kradnę jednego i zmykam.
Laura,
dziękuję!
Częstuj się chlebem i tulipanami.
Dzień dobry – lubię Twoje opisywanie pieczenia chleba i ś wiata, dziękuję za “wspólne: wybór przepisu i pieczenia Kasi i Tobie. Pozdrawiam. Ala :o)
Mój chleb jest tutaj http://domzmozaikami.blogspot.com/2016/04/wypiekanie-chleba-kwietniowa-piekarnia.html
Alu,
dziękuję za Twoje miłe słowa.
Wspaniale, że jesteś z nami i pieczesz!
Ile piekących osób, fiu fiu
ale ten chleb musi pachnieć
Alu,
fiu, fiu,,,. a Ty z nami nie pieczesz…
Chleb super!
Aniu bo ja ostatnio jakoś tak bardziej chleby ,,na winie ” piekę , najczęściej żytnie, albo żytnie z innymi mąkami
Alu,
to szkoda…
Razem fajnie się piecze.
Aniu prześliczny chleb … a słowa o wypiekaniu jakże prawdziwe ….. uwielbiam te dni, w które piekę chleb … to istne misterium:) …. żałuję, ze nie mogłam piec z Wami … ale jak to mowią co się odwlecze to nie uciecze:). Buziaki
Jolu, tęsknię za Tobą i naszym wspólnym pieczeniem…
Wracaj!
Chlebek cudowny, ja niestety tylko bezglutenowe mogę …
Lycha smaków,
dziękuję.
Na pewno nie możesz glutenu? Badałaś to?
Piękny… a ja znowu przespałam.
Tofko,
miłych snów w takim razie.
Możesz śnić o chlebie…