Na dobry chleb czas znaleźć trzeba. Magiczne chwile w kuchni celebrują się jak dobra mantra. Krok po kroku zbliżam się do pysznego finału, aby cieszyć oczy i kubki smakowe.
Zapach pieczonego chleba wydostaje się nawet na taras. Przerywam pisanie, żeby zajrzeć przez szybę piekarnika…Bochenek pięknie wyrósł i nabrał rumieńców. Jeszcze kilka minut i ze złota zamienia się w bursztyn.
Dojrzewa chwila po chwili. Nie mogę doczekać się, kiedy wydobędę go i pokażę światu. To najbardziej ekscytujący moment! Oczekiwany od wczorajszego dnia.
Wreszcie wyciągam formę z pieca…Chleb pachnie jak milion łanów zbóż! Stukam w jego dno i odpowiada mi głuchy dźwięk. Bochen upieczony. Kładę go na kratce, aby dobrze ostygł i siadam przy nim jak przy małym dziecku…Podziwiam kolor i kształt. Majowy mój chleb!
Chleb owsiano – żytni
na podstawie przepisu Bogutyn Młyn – klik!
170 g mąki owsianej
170 g mąki żytniej 720
1 łyżeczka soli morskiej
350 ml wody
200 ml aktywnego zakwasu żytniego
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
100 g suszonych pomidorów
5 łyżek pestek dyni
5 łyżek siemienia lnianego
W misie mieszamy wszystkie składniki chleba i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na całą noc w ciepłe miejsce – ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st. C. Następnego dnia ciasto mieszamy i przekładamy do foremki, posypujemy pestkami dyni i mąką żytnią. Odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C., na jego dnie stawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Chleb pieczemy w temperaturze 250 st. C przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 210 st. C i pieczemy kolejne 40 – 45 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika, wyjmujemy z niej chleb i umieszczamy go do na kratce aby ostygł.
Chleb owsiano-żytni na blogach:
Akacjowy blog – klik!
Amartkolor – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Proste potrawy – klik!
W poszukiwaniu slowlife – klik!
Zacisze kuchenne – klik!
Mój tak pięknie nie wyrósł. Powiem nawet, że zbetonował. Ale nic to, ważne, ze jest!
http://parawkuchni.blogspot.com/2018/05/piekarnia-amber-chleb-srodziemnomorski.html
Twój za to piękny. Widać doświadczoną rękę!
Tofko,
może za szybko rósł?
Nie miałam żadnego problemu z tym chlebem. Nie potrzeba doświadczenia, aby się udał…
Cieszę się, że piekłaś!
Smaczny majowy chleb, bardzo napakowany 🙂
Pozdrawiam
Kamila, cieszę się, że smakował.
Dziękuję za wspólne majowe chlebowanie!
Wspaniały chleb Aniu 🙂 Pięknie Ci sie upiekł i pomysł rewelacyjny, bardzo smakowity 🙂 Pozdrawiam
https://akacjowyblog.blogspot.com/2018/05/chleb-srodziemnomorski-zytnio-owsiany.html
Dziękuję Małgosiu.
Smacznego i do upieczenia!
Bardzo dobrze, że ograniczyłaś ilość dodatków.
W takiej wersji z pewnością smakował lepiej. 🙂
Dziękuję za chlebowy czas, magiczny czas!
Magda, rozumiem, że taka ilość dodatków jest przesadna?
Mi się to wydawało już na etapie przepisu…
Dziękuję zw majowe pieczenie!
Cudowny kochana ci wyszedł. Tym razem i ja zdążyłam i mam swój. Jest pyszny – zapraszam. https://www.kulinarnamaniusia.pl/2018/05/chleb-srodziemnomorski-owsiano-zytni.html?m=0
Marzena, bardzo mi miło!
I ogromnie się cieszę, że piekłaś z nami!
Kochana cudowny chlebuś ci wyszedł. Tym razem i ja zdążyłam i mam swój. Jest pyszny. Dziękuje za wspólny czas
Cudownie Marzenko!
Piękny ten Twój majowy chleb! Świetny opis, aż czuję jego zapach 😉
http://amartkolor.blogspot.com/2018/05/chleb-srodziemnomorski-owsiano-zytni.html
Aniu,
bardzo dziękuję.
Pozdrawiam Cię.
Wygląda pięknie. Nie tak jak mój, który nie wyszedł w ogóle 🙁
Marzena, dziękuję.
Przykro mi, ale chlebowe porażki się zdarzają…
Wrzuciłam go mimo porażki
http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2018/05/chleb-srodziemnomorski-owsiano-zytni.html?m=1
Marzena,
świetnie.
Dziękuję.
Upieczony https://kuchniagucia.blogspot.com/2018/05/chleb-srodziemnomorski-owsiano-zytni.html#comment-form
Dziękuję Guciu!
Chleb z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego musi smakować wyśmienicie 🙂
Zuziu, istotnie tak smakuje!
Dziękuję.
Piękny chlebek,smaczny i zdrowy Gratuluję umiejętności❤
Paulina, dziękuję.
Z tym przepisem każdy może się zmierzyć.
Ach nie mogę patrzeć na te wspaniałe chleby, bo od razu bym taki zjadła z masłem 😉
Magda,
może więc powinnaś upiec?!
Nie ma nic lepszego niż domowy chleb, i tej cudowny zapach <3
Magda, to prawda!
Pozdrowienia.
Ale cudnie się prezentuje! 🙂 muszę spróbować upiec z Twojego przepisu 🙂
Wiola, koniecznie!
Dziękuję.
Zdecydowanie moje smaki 🙂 Na zakwasie, więc chętnie wypróbuję 🙂
Julita, jest naprawdę pyszny.
Polecam!
Julita, bardzo polecam!
Kiedy ja się wezmę za własny wypiek chleba? Twój przepis wydaje się bardzo prosty, może w końcu się przekonam, pysznie
Paweł,
nie wiem…ale zachęcam Cię. Ten chleb jest pyszny!
Dziękuję.
doskonale wypieczony!
Dziękuję Olu.
Aniu, zakwas “ruszył” chleb upieczony. Dziękuje za zaproszenie i wspólne pieczenie.
Urszula,
bardzo się cieszę!
bardzo smacznie się prezentuje, aby kroić i jeść najlepiej z domowym masełkiem i prawdziwym miodem 😉
Angelika, ten chleb można jeść ze wszystkim!
Polecam.
Zjadłabym taki cudo!
Pati, jest łatwy do upieczenia.
Klasyka najsmaczniejsza! Chętnie bym zjadła domowy chleb 🙂
Edyta,
tak jest. Domowy chleb jest najlepszy!
Aniu, piękny i pyszny chleb! Udało mi się w porę upiec, w porę opublikować, tylko zameldować się nie miałam jak wczoraj. Ale jestem:-): https://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2018/05/chleb-srodziemnomorski-owsiano-zytni.html
Elu,
bardzo się cieszę!
Dziękuję, że piekłaś.
Aniu, piszesz o tym chlebie w taki sposób, że zaczyna mi burczeć w brzuchu 😉 Chciałabym poczuć już teraz ten zapach i wgryźć się w wielką kromkę tej cudowności :*
Małgosiu,
opis też musi być smaczny. Na chleb Cię zapraszam!
Wspaniały.Bogaty.Domowy.
Kasiu, napisałaś wszystko o tym chlebie.
Dziękuję!
Ale piękny! Uwielbiam takie domowe pieczywo. I jeszcze sposób w jaki jest opisany. ach!
Tysiu,
miło mi to czytać.
Pozdrawiam Cię!
Z chęcią wypróbuję! : )
Karola, bardzo polecam!