Chleb owocowy w grudniowej Piekarni. Rok wspólnego pieczenia!

 

DSC_0806-002
 

 

Drodzy,
mamy za sobą kolejny rok wspólnego pieczenia.
Bardzo się cieszę, że Piekarnia działa i ma stałych zwolenników domowego chleba.
Dobrze jest wiedzieć,że ten czy inny bochenek upiecze z nami ktoś jeszcze.
Pieczemy w kraju, ale zdarza się, że nasze pieczenie przekracza granice.
I wędruje hen daleko.
Po kolejnym roku obiecuję opracować mapę naszych domowych piekarni.
Ale każda rocznica oczekuje podsumowań.
I tak policzyłam nasze piekarnicze wyczyny w 2014 roku.
Przez 12 miesięcy upiekliśmy 294 bochenki !

Styczeń. Chleb radzieckiego żółnierza. 36
Luty. Czekoladowy chleb. 32
Marzec. Fougasse. 29
Kwiecień. Chleb orkiszowy z pomidorami. 26
Maj. Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem. 22
Czewriec. Knekkebrod.27
Lipiec. Bajgle. 24
Sierpień. Pane Ibleo. 14
Wrzesień. Chleb jabłkowy z Normandii. 24
Paźzdiernik. Chleb kaszubski na podmłodzie. 23
Listopad.Chleb litewski. 26
Grudzień. Chleb owocowy. 11

Dziękuję, że razem dzieliliśmy wspólnotę chleba, darowaliśmy ją innym i wspólnie uczyliśmy się domowego piekarnictwa.
Z chlebowym pozdrowieniem!
Amber

 

 

DSC_0795-002
 

 

Chleb owocowy
Fruit Bread
przepis z książki Artisan Breads, Jana Hedh’a

Uwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup co daje 225 ml

4 bochenki
idealna temperatura ciasta 25 st.C
4 prostokątne foremki

Dzień 1
moczenie
2 cups(450 ml )suszonych moreli
1 1/3 cups(250 ml )rodzynek kalifornijskich ( lub innych)
półtora litra wody

Morele zalać litrem wody i moczyć je 24 godziny.
Rozdynki moczyć w pół litra wody przez 30 minut.
Morele osączyć na sicie i pokroić na ćwiartki.

starter
1 1/2 cups(340 ml )mąki pszennej chlebowej
1/4 łyżeczki drożdży instant
1/3 cup( 75 ml) plus 1 1/2 łyżki wody(do drożdży)
3/4 łyżeczki soli
Przesyp mąkę do misy robota,drożdże rozpuść w wodzie i zalej nimi mąkę.
Ciasto zagniataj 10 minut na niskich obrotach.
Umieść ciasto w naoliwionym plastikowym pojemniku i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Dzień 2
zagniatanie
8 cups(1800 ml) plus 3/4 stołowej łyżki mąki chlebowej
3/4 cup(160 ml) mąki graham
3/4 cup(160 ml) mąki żytniej
1/4 cup(56 ml) cukru muscovado
2 cups(450 ml )plus 1 3/4 łyżki wody
3 1/4 łyżeczki drożdży
7 łyżek masła
4 łyżeczki soli

1/2 cup(110 ml) mąki
3/4 cup(160 ml) orzechów
1/3 cup(75 ml) pistacji

1 3/4 łyżki masła do smarowania

1. Wymieszaj mąki z cukrem.Dodaj starter,wodę i drożdże i zagnieć na niskich obrotach przez 5 minut.
2. Dodaj masło i zagniataj dalej aż będzie elastyczne.
Dodaj sól i zagnaitaj kolejne 5 minut.
Ciasto powinno być plastyczne.
3. Wymieszaj odsączone morele i rodzynki z łyżką mąki,orzechami i pistacjami.
Deliaktnie,aby ich nie naruszyć wgnieć owoce do ciasta.
4 Umieść ciasto w naoliwionym pojemniku z przykrywką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Po 30 minutach przebij ciasto.
5. Posyp mąką blat,wyjmij ciasto, podziel je na 4 części i uformuj 4 kule.
Przykryj je ściereczką i zostaw na 10 minut.
6. Spłaszcz kule ciasta i uformuj bochenki.
7. Posmaruj chleby rozpuszczonym masłem.
8. Umieść chleby w foremkach i posyp je maką żytnią.
9. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60-80 minut aż podwoją objętość.
10. Nagrzej piekarnik do 250 st.C .
11.Umieść foremki w piecu i spryskaj piekarnik wodą.
12. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 180 st.C.
Po 10 minutach uchyl drzwiczki aby wypuścić trochę pary.
13. Piecz chleby 40-45 minut.
14.Wyjmij chleby z pieca i z foremek.
15.Umieść chleby z powrotem w piecu i piecz jeszcze 5 minut.
16. Studź na kratce.
Ten wspaniały chleb doskonale przechwouje się w plastikowych pojemnikach.
Można podgrzewać go w piekarniku i tostować.

 

Moje uwagi:
* piekłam z połowy porcji
* użyłam mąkę pszenną chlebową 850, pszenną razową 2000 i żytnią 720
* dodałam morele,rodzynki sułtańskie, pistacje i kruszone migdały
* chleb kroiłam na drugi dzień po upieczeniu

 

DSC_0811-001
 

Chleb owocowy na blogach…
Bajkorada
Fabryka kuchennych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Nie tylko na słodko
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Smakowe kubki
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow live

48 thoughts on “Chleb owocowy w grudniowej Piekarni. Rok wspólnego pieczenia!

  1. Już rok? Wszystkiego najlepszego zatem 🙂 Aniu, ten chleb jest rewelacyjny! Super wybór i wykonanie.

  2. Ten rok był pracowity zatem, a kończymy fantastycznym chlebem, bardzo świątecznym! Dziękuję za grudniowy czas!

  3. Już rok? ale to przeleciało…

  4. A już się martwiłam , dlaczego brak chleba .
    Udany fantastycznie , świetny pomysł z takim właśnie , a nie innym chlebem na czas świąteczny, będę go piec częściej. Dzięki Aniu. I jeszcze raz gratuluję świetnej roboty z GRYZEM.

    • Bożenko,
      miałam problemy z porotem do domu na czas.
      ale cieszę się,ze Ty upiekłaś z nami ten grudniowy chleb.
      Za gratulacje dziękuję.

  5. Piękne kromeczki! Bardzo się cieszę, że moge brać udział w naszej comiesięcznej piekarni! Dziękuję za ten rok i te wszystkie upieczone dzięki temu bochenki! Dziękuję za Twój czas! Pozdrawiam :)!

  6. Aniu znowu się nie wyrobiłam ale mam nadzieje, że piekarnia w 2015 r tez będzie czynna 🙂 ten rok był dla mnie bardzo trudny ale chlebek dzisiejszy koniecznie muszę upiec! buziaki

  7. Chleb jak zwykle piękny! Jeszcze raz żałuję ,że tym razem nie dałam rady. Ale cieszę się, że w większości piekarni brałam udział i już szykuję się na kolejny rok. Pozdrawiam !

    • Beata,
      ten chleb od dawna za mną ,chodził’.
      Jest wart dwóch dni,koniecznie go upiecz!
      Następna piekarnia już w styczniu,zapraszam Cię!

  8. Pięknie się prezentuje, nawet dużo lepiej niż w zaproszeniu;-) Bardzo mi przykro, że tym razem nie dołączyłam do Naszej wirtualnej piekarni i głupio mi, bo to przez moje roztargnienie. Umknęło mi to zupełnie, a jak się zreflektowałam, że to ten weekend, to było już wieczorkiem w niedzielę i jak
    przeczytałam, że dzień wcześniej trzeba zacząć…to już było po wszystkim, bo w poniedziałek już bym nic nie zrobiła;-((
    Ale jestem z Wami i będę w kolejnych miesiącach, Uwielbiam te nasze spotkania. Zauważyłam natomiast dziwnym trafem, że nie mogłam piec jak były chleby owocowe…;-) Czyżby podświadomość oja robiła mi takie psikusy;-)) Lecę podziwiać inne chleby:-) pozdrawiam serdecznie:-)
    Le

  9. Piękny chlebek, a jaki smaczny!! To ja Amber dziękuję za comiesięczną mobilizację, wspaniale jest piec razem ! 🙂

  10. Kawał dobrej roboty, chleby wspaniałe, ten morelkowy urzeka 🙂

  11. Pięknie Ci się udał ten chleb! Moje bochenki nie mają aż tyle wspaniałych bakalii (sugestia domowników:-)). Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam!

  12. Aniu-chleb wspaniały. Niestety nie przyłączyłam się tym razem, za dużo dzieje się…Miło jest razem piec i czerpię radość ze wspólnego wypiekania. Dziękuję Tobie i wszystkim uczestnikom akcji za TEN ROK 🙂 pozdrawiam serdecznie

    • Małgosiu,
      zabrakło Cię, ale myślałam o Tobie,że jesteś mimo wszystko.
      Dziękuję i zapraszam na kolejny rok wspólnego chlebowania.

  13. Bardzo dużo bochenków wspólnie upiekliśmy :)))
    Cieszę się, że wzięłam udział w niemal wszystkich tegorocznych piekarniach. Ominęłam tylko jeden wypiek.
    A Twój owocowy wyglada bardzo smakowicie 🙂
    Pozdrawiam ciepło 🙂

    • Alucha,
      liczyłam tylko jeden chleb na blog, ale w rezultacie było ich znacznie więcej.
      Dziękuję,że dzielisz z nami tę chlebową radość!

  14. Wyjątkowo udanego wyboru w tym miesiącu dokonałaś. Chleb jest świetny, już mi w domu kazali kupować morelki na powtórny wypiek 🙂
    Dzięki za motywowanie do wspólnego wypiekania, i niecierpliwie czekam pomysłu na styczeń.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    M.

    • Marcin,
      dziękuję i cieszę się,że chleb smakował i Tobie i domowinikom.
      Zapraszam Cię na kolejny rok przygody chlebowej.

  15. Niech te Święta
    Tak wspaniałe “ . __/_._
    będą całe “““` _).♥ (_
    jakby z bajek “““ ●
    Niechaj gwiazdka “,●,●,
    z nieba leci “““,●,*,●,
    niech Mikołaj ““,●,*,*,●,
    tuli dzieci “““,●,*,*,*,●,
    Biały puch ““`,●,*,*,*,*,●,
    niech z “““`,●,*,*,*,*,*,●,
    nieba “““`,●,*,*,*,*,*,*,●,
    spada ““““““█|█““`
    niechaj piesek●●¤ۣۜ๘(¯`♥´¯)¤ۣۜ๘●●
    “““__/_._“ w nocy gada
    “““_).♥ (_“.Niech choinka
    ““““.● ““`pachnie pięknie
    “““`,●,●, “`no i radość
    “““,●,*,●,` będzie wszędzie !
    ““`,●,*,*,●,
    ““,●,*,*,*,●, ….niech biały opłatek
    “`,●,*,*,*,*,●, “w dłoni nie drży
    “,●,*,*,*,*,*,●, `z lęku jak z zimna
    `,●,*,*,*,*,*,*,●, “`niech drży
    “““`█|█““` szczęściem
    ●•●¤ۣۜ๘(¯`♥´¯)¤ۣۜ๘●•● wzruszony!!
    Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku …………

  16. Bardzo smaczne wygląda! Z masełkiem mmm

  17. To już rok, ale ten czas leci 🙂 śledzę Wasze piekarskie poczynania. A chleb owocowy jest idealny na świąteczny czas 🙂

  18. Podziwiam Wasze chleby regularnie i za każdym razem oglądam z zachwytem. Może w 2015 i ja do Was dołączę. Wreszcie. 🙂

  19. Aniu to dzięki Tobie tyle bochenków się upiekło:) …. miałaś wspaniały pomysł z naszą piekarnią:) … nie upiekłam ostatniego chleba, choć mam go zapisanego i któregoś dnia upiekę z przyjemnością …. wielką przyjemnością , bo jak patrzę na Twoje kromeczki to się głodna robię:). Pozdrowionka zasyłam

    • Jolu,
      dziękuję za miłe słowo.
      Wszyscy tworzymy naszą Piekarnię i to dzięki wszystkim piekącym ona działa.
      Chleb bardzo Ci polecam.
      Na pewno będzie smakował.
      Uściski!

  20. Ale imponujące wyniki
    A chleb wspaniały

  21. Wspaniały chleb z takim dodatkami! 🙂

  22. Zawsze darzę niezwykłym szacunkiem osoby, które samodzielnie pieką chleb,,,, bo jest w tym coś magicznego…, nawet sama nie wiem, jak to nazwać… Upiec ciasto to jedno, ale chleb…to ważniejsza sprawa! Chleb owocowy? No niebywałe! Pozdrawiam!

    • Renula,
      pieczenie chleba, zwłaszcza z innymi daje niesamowitą frajdę!
      A ten chleb warto upiec nawet samemu.

  23. Pieczenie chleba to nie lada sztuka, przynajmniej dla mnie, ale jak sie udaje to radość wielka . Nie tylko dla mnie, ale i dla całej rodziny. Pozdrawiam Aniu Świątecznie, dużo spokoju i radosnego Nowego Roku 🙂

    • Urszula,
      z doświadczenia wiem,że chleby piecze się z czasem coraz bardziej świadomie.
      Ale radość pozostaje zawsze wielka.
      Pozdrawiam Cię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *