World Bread Day 2017!
16 października to jedyny dzień w roku, kiedy odbywa się wielkie wspólne pieczenie na całym świecie.
Entuzjaści, fanatycy i miłośnicy domowej piekarni tworzą wielką wspólnotę i dzielą się dobrymi emocjami.
Niektórzy dzielą się upieczonym chlebem z bliskimi lub potrzebującymi.
Bo chleb to podstawa jedzenia. Obojętnie czy jest typowym bochenkiem, plackiem lub słodką bułką.
Warto zastanowić się przy takiej okazji nad problemem marnowania żywności. Chleb jest jednym z najczęściej marnowanych produktów spożywczych.
Z drugiej strony mamy na świecie miliony głodujących, dla których kromka chleba jest rarytasem…
Od dzisiaj jeszcze bardziej szanujmy, dzielmy się i nie marnujmy!
Z okazji WBD 2017 wybrałam dla naszej Piekarni fantastyczny chleb Zorry.
Piękny, pyszny i idealnie wpisujący się w jesienny sezon.
Mam nadzieję, ze chleb pieczony na tę specjalną okazję spełnił Wasze oczekiwania.
Z chlebowym pozdrowieniem!
Chleb na zakwasie z dynią i figami
Sourdough bread with pumpkin puree and prunes
przepis Zorry – klik!
składniki
100 g puree z dyni
50 g zakwasu, płynnego
50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej)
400 g mąki pszennej typu 550
5 g świeżych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig, drobno pokrojonych
30 g pestek dyni (nie dodałam)
przygotowanie
Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, pestek dyni i fig. Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj pestki i figi i miksuj przez 2 minuty.
Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze 30 st. C na 90 minut, po upływie 30 minut złóż ciasto.
Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej.
Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut.
Wystudź chleb na ruszcie.
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Sto kolorów kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Dzięki za zaproszenie, tym razem udało mi się dołączyć http://jswm.blogspot.com
Aniu,
świetnie!
Idealny chleb na święto chleba!
Wspaniale razem świętować!
Najlepszego!
Kamila,
dziękuję za cudowny czas wspólnego chlebowego święta!
Upieczony! Smakował i wypiek chleba powtórzę, Pozdrawiam 🙂
Urszula,
bardzo się cieszę. Brawo!
Chlebek jeszcze ciepły, cieszę się, że udało mi się dołączyć do wspólnego pieczenia! 🙂
http://apetytnasmaka.blogspot.com/2017/10/jesienny-chleb-z-dynia-i-zurawina.html
Wspaniały wybór na WBD 2017! Chleb pyszny! Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie do październikowej Piekarni!
Aniu, uroczo rustykalny bochenek upiekłaś.
Dziękuję za wspólne pieczenie.
pozdrawiam
http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2017/10/jesienny-chleb-z-dynia-i-figami.html
Dziękuję Renata.
Chleb bardzo mi się spodobał i jest pyszny.
Że też nie wpadłam na pomysł pieczenia okrągłego chleba. Cudowny w tym kształcie.
Karolina,
w okrągłym kształcie zyskuje nowy image…
Upieczesz taki następnym razem.
Wspaniały, jesienny chleb. U Ciebie Aniu bochenek wyjątkowo piękny. Dziękuję, przepysznie jest w Październikowej Piekarni!
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2017/10/jesienny-chleb-z-dynia-i-figami.html
Elu,
dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że nasza Piekarnia tak miło się rozwija.
Pozdrowienia.
Cudowny chleb na ten jesienny czas i szczególny dzień 🙂
https://nieladmalutki.blogspot.com/2017/10/jesienny-chleb-z-dynia.html
Alucha,
wspaniale, że tak się udało dopasować chleb do WBD i do naszej Piekarni.
Spełnił oczekiwania w stu procentach 🙂 Dziękuję za tę propozycję i wspólne wypiekanie.
Twój pięknie się upiekł.
Mój jest tutaj: https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/10/chleb-z-dynia-i-figami-w.html
Badylarko,
to najważniejsze, ze jesteśmy zadowoleni z chlebowej propozycji.
Dziękuję!
Od razu zrobiło się cieplej tej jesieni http://kuchniagucia.blogspot.com/2017/10/chleb-z-dynia-i-figami-pazdziernikowa.html
Guciu,
na trochę wróciło słońce.
Pozdrawiam Cię.
Cudownie jesienny i pyszny!
https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2017/10/pazdziernikowa-piekarnia-chleb-dyniowy.html
Magda,
taki mi się widział i udało się!
Bardzo apetyczny chlebek
Idealny na takie święto 🙂
Aniu,
dokładnie tak.
Pozdrowienia!
jestem Aniu jestem:)
Reniu, widzę, widzę…
nie dodałam fig bo mój syn za nimi nie przepada i już żałuję! wspaniały bochen:)
Reniu,
szkoda, bo dopiero z figami nabiera smaku…
Ale i bez figi musi być pyszny!
Ale i bez fig jest bardzo smaczny. Następnym razem upiekę dwa bochenki jeden z figami a drugi bez
Reniu,
no właśnie!
Smacznego.
Smakowity jesienny wypiek!
Pati, idealny na ten czas.
Dziękuję!
Przegapiłam termin 🙁 no nic, mam nadzieję dołączyć w przyszłym roku, a ten chlebek i tak sobie zrobię w najbliższym czasie, bo wygląda po prostu pysznie 😉
Studnia Miodu,
jaka szkoda…
Ale za to możesz dołączyć do naszej Piekarni już za miesiąc!
Aniu, wysłałam na Twoja pocztę zapytanie. Jeśli potrafisz to odpowiedź mi a, wybawisz mnie z kłopotu 🙂
pozdrawiam serdecznie 🙂
Urszula, już sprawdzam.
Dzięki za dodanie i przepraszam za kłopot, wczoraj n ie miałam możliwości dołączenia linka.
Aniu wybrałaś super chleb, dzięki, pięknie Ci się upiekł 🙂
Dorota,
to żaden kłopot.
Cieszę się, ze piekłaś z nami.
Do następnego!
No i przegapiłam wspólne pieczenie, ech ostatnio ciągle coś. Chlebuś tak pysznie wygląda, że muszę go koniecznie zrobić 🙂
Marzena, ja piekłam w ostatniej chwili.
Polecam chleb, bo jest znakomity.
Super wybór.! Piękny bochen upiekłaś! Dziekuje za wspólne pieczenie:)
Dziękuję Nika.
Do upieczenia!
idealny!!!
Dziękuję Iza.
Chlebek bardzo apetyczny, chętnie bym zjadła ❤
Gosiu,
możesz go po prostu upiec!
Delicious! Dziękuję za udział w WBD.
Zorra,
thank you!