Chleb na zakwasie Rodolpha Coustona. Marcowa Piekarnia

 

Marcowa Piekarnia uświadomiła mi, że zaraz za moment – no może za dwa, będę mogła cieszyć się wiosną!
Miniony weekend był ciepły i słoneczny. W ogrodzie krzątały się radośnie ptaki, a ja pierwszy raz w tym sezonie wypiłam kawę na tarasie. Podziwiałam budzące się do życia rośliny. Jasny dzień daje tyle energii i pobudza do aktywności jak nic innego.
A wspólne pieczenie chleba sprawiło mi podwójną radość! Chleb udał się lekki i pyszny – idealny na wiosnę.

Chciałam też wiedzieć, kim jest ten tajemniczy Rodolph Couston…Poszperałam w sieci i odnalazłam nieco informacji.
Rodolph Couston to francuski piekarz. Prowadzi własną szkołę dla młodych piekarzy. Propaguje rzemieślnicze i naturalne piekarstwo we Francji i poza jej granicami.
Pięknie jest upiec chleb od francuskiego nauczyciela!

 

 

Chleb  Rodolpha Coustona
przepis podaję za Guciem – klik!

Link do oryginalnego przepisu – klik!

Przepis na 2 duże chleby

850 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
680 g letniej wody (temperatura wyliczona poniżej)
18 g soli
5 g świeżych drożdży
300 g aktywnego zakwasu pszennego 100%

Temperatura bazowa ciasta (temp. otoczenia+temp.mąki+temp.wody) = 55 st.C
Na temperaturę powietrza i mąki nie mamy wpływu i dlatego sterujemy temperaturą wody.
Przykład obliczenia temp. wody
55 st.C – temp. w kuchni 22 st. C – temp. mąki (trzymana w kuchni) 22 st.C = temp. wody 11 st. C 🙂

Wykonanie
Wszystkie składniki mieszamy 10 minut na pierwszej prędkości i 2 minuty na drugiej prędkości.
Ciasto przykryć i pozostawić na 30 minut.
Złożyć, przełożyć do pojemnika, zamknąć lub przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 12 godzin – uwaga bo mocno powiększa objętość i chciało wyskoczyć z pojemnika.
Wyciągnąć z lodówki podzielić na porcje, uformować bochenki i przełożyć do koszyczków. Wyrastanie ok. 2-3 godziny (u mnie po ok. 1.40 godz. już było gotowe).

Pieczemy w temp. 250 st. C przez 15 min z parą. Obniżamy temp. do 190-210 st. C, wypuszczamy parę i pieczemy ok. 45 minut.

Moje uwagi do przepisu:
* piekłam z połowy porcji w żeliwnym garnku – 15 minut w 250 st. C – z pokrywą i 20 minut w 210 st. C – bez pokrywy
* pominęłam dodatek drożdży
* użyłam 100% zakwas żytni

Chleb na blogach:
am.art kolor i smak – klik!
Akacjowy blog – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Moje małe czarowanie – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
Weekendy w domu i ogrodzie – klik!
W poszukiwaniu slow life – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

24 thoughts on “Chleb na zakwasie Rodolpha Coustona. Marcowa Piekarnia

  1. Piękna historia i super bohater naszej Piekarni Aniu. Twój chleb upiekł się mega 🙂 Oto mój chlebek:
    https://doowa.blogspot.com/2018/03/chleb-od-rodolph-couston.html#more
    Dziękuje za marcowe wypiekanie 🙂

    • Post Author Amber

      Dorota,
      o tak. Francuski chleb jest zawsze świetnym wyborem.
      Dziękuję za piękne chwile w Piekarni.

  2. O tak, ostatni weekend cudny był! Słońce, ciepło, aż chciało się żyć. A chleb bardzo przyjemny w obejściu. U mnie ze zmianami, ale jest! http://parawkuchni.blogspot.com/2018/03/piekarnia-amber-chleb-od-rodolph-couston.html

  3. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Aniu – chleb wspaniały nam się upiekł 😀 Przyznam, że skórkę z Twojego chleba chętnie bym schrupała 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂 pozdrawiam

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2018/03/chleb-od-rodolph-couston-wiosna-w.html

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      chleb to bardzo odpowiedni na tę porę. Skórkę bierz!
      Dziękuję za nasze wirtualne spotkanie.

  4. Upieczenie tego francuskiego chleba w garnku żeliwnym to była dobra decyzja.
    Piękny Twój!

  5. Masz rację Aniu , ten chleb jest idealny na wiosnę Miło było piec go z Wami
    http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2018/03/chleb-od-rodolph-couston.html?m=1

  6. Bardzo udany Twój chlebek 🙂 Świetny pomysł z garnkiem. Na pewno pomógłby mi opanować lepiej moje luźne ciasto.

    U mnie trochę płaskie, ale pyszne 😉

    http://amartkolor.blogspot.com/2018/03/chleb-od-rodolph-couston-czyli-marcowa.html

    • Post Author Amber

      Aniu,
      dziękuję. Widziałam Twoje chleby i bardzo zazdroszczę Ci środka.
      A garnek zawsze polecam.
      Pozdrowienia!

  7. Taki domowy chlebek jest o wiele lepszy od kupnego. A ten musi być pyszny <3

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

  8. Marzy mi się taki chlebek… ale sama jakoś jeszcze nie piekłam, czas to zmienić! 🙂

  9. Pięknie Ci się upiekł 🙂
    Dziękuję za tę propozycję i wspólne pieczenie.

    PS
    Polecam przepisy innego francuskiego piekarza, Gerarda Auzeta z Cavaillon niedaleko Awinionu 🙂

    • Post Author Amber

      Badylarko, bardzo dziękuję.
      Gerarda Auzeta znam…I rzeczywiście może kiedyś upieczemy coś z Jego przepisów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *